5 уникални тематични детски стаи

Публикувано на 03/11/2017 от Биляна Нинова | Последна редакция на 04/11/2017 | Видяно 4 822 пъти

Като дете всеки е мечтал да бъде нещо приказно или вълшебно – смел пират, красива принцеса, доблестен рицар или детектив, с ум като бръснач. И всеки си е играл, преструвайки се на любимия си герой, превръщайки го в модел на подражание, пример и идол. А защо да не подарим на децата си това прекрасно преживяване, превръщайки стаята им в интересно пространство за игри и забавления, вдъхновени от любимите им герои. Тематичните детски стаи стават все по-популярни, а изграждането им все по-достъпно и лесно. В магазините вече се предлага широка гама от продукти, които биха послужили отлично, биха придали чар и настроение на детската стая и биха внесли магия и много положителни емоции в живота на детето ви. Ще ви представим няколко идеи и съвети, от които да почерпите вдъхновение. Ако имате нужда от още вдъхновение или професионален съвет, свържете се с доказали се интериорни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Избор на тема за детската стая

Дошло е времето малчуганът да има собствена стая и тя трябва да се декорира? Или вече има стая, но искате да я направите интересна и различна? Ако детето е достатъчно голямо и вече има собствено изградено мнение, оставете го само да избере темата за личното си пространство. Вземете една голяма бяла дъска или лист хартия и напишете, или нарисувайте, любимите му герои, интересите му, книгите и филмите, които харесва, обсъдете ги и заедно изберете темата за стаята. Така детето ще се чувства част от процеса, ще се научи да взима решения, да изразява мнение и да бъде по-самостоятелно. В последствие бихте могли да го включите и в изграждането на самия интериор – подбора на мебели, тапети, боя и декорации. След като сте обсъдили всички варинати, определете бюджет. Нека този ремонт да не надвишава възможностите ви, за да е положително изживяване за всички. Развихрете въображението си, ако разполагате със средства, макар че чудесен ефект можете да постигнете и с по-малко разходи, но добре подбрани детайли и креативност. Разгледайте няколко идеи, които биха могли да ви послужат като пример.


Околосветско пътешествие

Това е изключително интересна, разнообразна и образователна тема, при която дори с малко средства можете да постигнете чудесен резултат.

  • Намерете голяма карта на света, с която да украсите някоя от стените, потърсете красиви и цветни снимки, с емблематични места по света, изпринтрайте ги и ги прикрепете за съответната страна или регион. Така ще стимулирате у детето стремеж за изучаване на нови места, изследователски дух, желание за пътуване и опознаване на нови места и хора.
  • Обиколете сергиите и потърсете стари картички, които можете да подредите в пано за някоя от останалите стени.
  • На бюрото поставете красив глобус-лампа, който хем ще е практичен, хем ще допълва атмосферата.
  • Сковете или купете красива библиотека и я напълнете с книги за пътешествия, гайдове и албуми със снимки от света. Сложете до нея удобно кресло, за да оформите кът за четене.
  • Подредете разнообразни предмети, свързани с различни култури – фигурки, магнити, талисмани.
  • Осигурете място, където детето да събира спомени от своите собствени пътувания – красива дървена кутия би било идеалното решение.
  • Като интересен акцент може да добавите няколко стенни часовника, всеки от които да показва часа в различен край на света. По този начин ще обградите детето си със знания и ще го стимулирате да се интересува, да чете и да стане един бъдещ пътешественик.


Пренесете космоса в детската стая

Ако вашият малчуган е запален на тема звезди, планети и галактики, подкрепете неговата страст. Създайте му красива и оригинална тематична стая на тема космос. Боядисайте тавана на стаята в тъмно синьо, a за да не стане прекалено мрачно, оставете стените бели или в друг светъл цвят. Потърсете светещи в тъмното звезди и ги подредете като някое интересно съзвездие. Заложете на голяма, кръгла лампа, която да монтирате и да символизира Луната. Комбинирайте цвета на тавана с други елементи – завеси, покривка за легло или килим.

Намерете голяма карта на звездното небе, ламинирайте я и я сложете върху плота на масата или бюрото – едновременно ще защитите масата от издраскване и ще дадете възможност на детето да изучава космоса, докато рисува или пише домашните си. Намерете постери на любими филми, свързани с космически пътувания или с реални исторически събития, като кацането на Луната, с които да украсите стените. За да допълните ефекта, поставете няколко лампи с приглушена синя светлина, която да създава усещането за потапяне в неизвестното. Наредете тематични възглавници, фигурки и сувенири – плюшено извънземно, бурканче „лунен пясък“, малък телескоп и вашата стая космос е готова.


Стая за малък художник

Отглеждате следващия велик художник? Направете стая, която ще насърчи креативността му и ще му даде шанс да изразява себе си. Изберете дръзките, наситени цветове за някоя от стените – може да са точки, райета или красиви стикери за стена. Осигурете му голямо бюро, на което да разпръсква проектите си и много кутийки, в които да събира всичките си нужни принадлежности – моливи, четки, бои, материали и др. Подберете цветни завеси, които да отиват на интериора, погрижете се в стаята да влиза достатъчно светлина. Съберете няколко от рисунките на детето, сложете ги в рамка и ги закачете на стените. За пода изберете настилка, която се мие и няма да се повреди, ако бъде изцапана с бои. Направете така, че да има много повърхности, на които да може да се рисува – черна дъска с тебешири, малък статив или руло със сменящи се листове, например. По този начин детето няма да е ограничено и ще изрази докрай потенциала си. 

Още прекрасни съвети и идеи за детската стая ще намерите тук.

Какъвто и стил да изберете за стаята на детето, направете го част от процеса, съобразете се с възрастта му и имайте готовност да проявите креативност, когато избраната тема вече не е по вкуса му. Създайте си едно прекрасно семейно изживяване, общ проект, по който да работите и доставете удоволствие и радост на малчугана, който ще играе там. Ако имате нужда от професионален съвет, заявете безплатно своя проект и разгледайте предложенията на експертите. Запознайте се с техните бизнес сайтове и оставените за тях оценки от предишни клиенти, направете информиран избор кого да наемете.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта