Създайте перфектна организация в хладилника с тези изпитани трикове

Публикувано на 15/10/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 14/10/2016 | Видяно 43 342 пъти

Хладилникът е може би най-важният уред в съвременната кухня - на него разчитаме да запази вкусовите качества, както на пресните плодове и зеленчуци, така и на продуктите, с които планираме да приготвим вечеря. Освен от качествена поддръжка и редовно почистване обаче, хладилникът се нуждае и от практична организация, която ще улесни не само работата на уреда, но и вашето готвене. Запознайте се със съветите на специалистите за съхранение на различни типове продукти, а ремонта на хладнилника поверете на опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа!


Колко градуса е най-подходящата температура за работа на уреда?

За да работи ефективно и да запази продуктите свежи за по-дълго, хладилникът трябва да има подходящите настройки за целта. Според специалистите оптималната температура за хладилника е между 2 и 5 градуса, а за фризера -17 градуса. Те напомнят също, че правилното функциониране на този уред до голяма степен зависи от температурата на заобикалящата го среда. В този смисъл тя не трябва да бъде под 10 градуса или да надвишава 28 градуса. Допълнителен съвет, който ще получите от всеки опитен професионалист, е в никакъв случай да не разполагате хладилника близо до кухненската печка или който и да е друг отоплителен уред.

Виж още: Как да готвим в микровълнова?


Вратата на хладилника всъщност е най-топлата част от него

Много домакинства използват вратата на хладилника за съхранение на яйца и кутии с прясно мляко, без да подозират, че това всъщност е най-топлата зона в хладилника. Ето защо тя не е подходящо място за бързоразвалящи се продукти или такива, които са чувствителни към температурни промени. Нека поставката за яйца на вратата не ви заблуждава - в действителност най-удачното място за тях е на най-горния или средния рафт. А от гледна точка на използването на тази по-топла зона в хладилника, специалистите съветват там да поставим безалкохолното, както и различни видове сосове и подправки.


Горният рафт е подходящо място за съхранение на продукти с кратък срок на годност

Правилното разположение и задаването на оптимална температура на хладилника обаче не е достатъчно, за да гарантирате запазването на продуктите в него максимално свежи за по-дълго. Започнете създаването на перфектната организация в хладилника с поставянето на бързоразвалящите се храни, като кисело мляко, сирене и други, на най-горния рафт. Там и е и мястото на любимите плодови сокове или остатъците от вечерята, които е желателно да съхранявате в плътно затворени кутии.


Средният рафт може да открие допълнително място за съхранение на продукти

На средния рафт специалистите съветват да поставим яйцата, защото там температурата е оптимално подходяща и остава най-постоянна, което е важно за тяхното съхранение. Друга интересна идея е да премахнете масивните метални поставки за бутилки, които обикновено се намират именно на средния или най-високия рафт. По този начин ще освободите повече място за съхранението на онези продукти, които трябва да се консумират възможно най-скоро и така те ще са винаги насреща, когато отворите хладилника.

Виж още: Здравословен начин на живот - предимствата на уредите за готвене на пара


На най-ниския рафт поставете охладеното месо и морски дарове

На най-ниския рафт и в дъното на хладилника съхранявайте суровите продукти, които изискват термична обработка преди консумация. В този смисъл там е мястото на охладеното месо, морските дарове и някои млечни или полуготови продукти. Освен че е най-студеното кътче във вашия хладилник, най-ниският рафт е оптималното решение и от гледна точка на евентуално протичане на месото, което в случая няма да засегне целия хладилник.


В чекмеджетата приберете пресните плодове и зеленчуци

Чекмеджетата в хладилника са идеалното място за съхранение на пресни плодове и зеленчуци, като специалистите напомнят да държите тези продукти в различни чекмеджета или поне да ги опаковате поотделно. Първата причина за това е, че плодовете и зеленчуците имат нужда от различно ниво на влажност, за да останат свежи за по-дълго. Освен това, съхраняването на тези продукти в едно общо чекмедже ще доведе до по-бързото им разваляне. Специалистите съветват също да не измивате плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника, защото това ще ускори появата на мухъл и плесен по тях.


Използвайте практични кутии, за да избегнете претрупване на хладилника

За да задържите продуктите в него свежи за по-дълго, поддържайте хладилника си чист и организиран. Натрупването на продукти в него може да попречи на свободната циркулация на въздуха и да доведе до създаването на по-топли местенца, а това ще се отрази негативно върху състоянието на пресните продукти. Затова за оптимално удобна подредба на този важен уред у дома, съветваме да използвате пластмасови кутии за съхранение, върху които при желание можете да поставите и допълнителни етикети с името и срока на годност на продукта.

Виж още: Пътеводител в избора на най-подходящия тостер


Има ли обаче продукти, които не трябва да държим в хладилника?

Макар да сме свикнали да прибираме повечето продукти в хладилника с цел да запазим свежестта им за по-дълго, в действителност за някои от тях е по-добре да останат извън него. В тази категория попадат доматите и картофите, както и повечето плодове, чиито вкусови качества ще се нарушат, ако ги съхранявате при прекалено ниски температури. Внесете по-добра организация в хладилника с помощта на тези изпитани трикове, а за ремонта на този важен уред, потърсете опитен специалист в MaistorPlus! За целта пуснете заявка напълно безплатно още сега и се уверете сами, че точната оферта е само на един клик разстояние!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта