Как да отгледаме - бобови култури

Публикувано на 28/06/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 28/06/2024 | Видяно 2 183 пъти

Бобовите (боб, леща, грах, нахут) са семейство растения, които не изискват особена поддръжка и са идеалното допълнение към всяка домашна зеленчукова градина. Освен че имат висока хранителна стойност, бобовите растения насърчават производството на азот, което обогатява почвата, което добавя още един плюс при избора им. Повечето бобови растения са сравнително лесни за грижи, което ги прави идеални хранителни култури за градинари аматьори.

Ако търсите помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите специалисти.


Как да отглеждаме бобови растения

Уверете се, че бобовите растения са подходящи за вашия климат. Различните видове бобови растения се различават по отношение на техния идеален температурен диапазон. Грахът вирее добре, когато е засаден в края на пролетта и спира да расте през летните месеци. Зеленият фасул, от друга страна, може да понася голям температурен диапазон и ще расте, когато температурата на въздуха е някъде между 25-30 градуса.

Също така е важно да засадите семената на правилното разстояние едно от друго. Повечето семена от бобови растения (включително семена от боб) се развиват, когато се засаждат на разстояние между 15 и 30 см едно от друго. Някои бобови растения, като лимски боб и грах, могат да растат на решетки.


Светлина и почва

Отглеждайте бобови култури на пряка слънчева светлина. Бобовите растения се справят най-добре в незасенчени зони, подредени така, че да не блокират получаването на слънчева светлина. Също така поддържайте почвата влажна. Повечето растения от семейство Бобови виреят в умерено влажна почва със средно почвено плодородие. Добавянето на мулч или органична материя може да помогне за запазване на влагата в почвата и да поддържа ниска температура на почвата, идеална за грах и зелен фасул.

Поливайте последователно вашите бобови растения. Те обичат редовно поливане, особено когато температурите се повишат.


Торене и борба с вредителите

Торете рядко. Повечето бобови растения не се нуждаят от допълнително добавяне на тор към почвата. Някои бобови растения с по-дълъг период на отглеждане добре се повлияват от промените в почвата и добавянето на допълнителен тор по средата на техния жизнен цикъл.

Контролирайте вредителите. Често срещани градински вредители са листните въшки и бръмбарите, които много обичат бобови растения. Някои от тези вредители могат да разпространят болести по растенията, които опустошават вашите култури, ако не ги хванете достатъчно рано. Важно е да инспектирате вашите растения, за да търсите признаци на вредители.

Ако търсите специалист в дърводелските услуги, свържете се с нашия екип.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
150 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Цветков
Електроуслуги, София
41 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта