Как да отгледаме теменужка вкъщи?

Публикувано на 03/02/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 03/02/2023 | Видяно 3 783 пъти

Теменужките са малки стайни растения, които растат доста добре при нормални домашни температури, цъфтят почти непрекъснато в гроздове от бели, сини или лилави цветове върху мъхести листа. Те обаче са доста крехки и чувствително, заради което отглеждането им може да се окаже проблематично за неопитни градинари. Ето как да се грижите за теменужките във вашия дом, без да рискувате да повехнат.


Какви са най-добрите условия за отглеждане на теменужки?

Теменужките предпочитат рохкава, добре дренирана почва. Те са много чувствителни и ако корените стоят в твърде много вода, ще повехнат. Основно правило е да поддържате леко влажна почва. Мъхкавите листа на теменужките трябва да останат сухи или ще започнат да гният. Най-добре растат на сухи места като домашни офиси или всекидневни, но трябва да стоят далеч от места с висока влажност като бани или кухни.

Необходима е филтрирана, не пряка слънчева светлина, за да произведат цъфтеж. Подходящо място е поставянето им на няколко крачки от прозореца със западно или южно изложение. Теменужките не харесват прозорци с течение, особено в зимни месеци, студен въздух или дори студена вода в корените си За предпочитане е да останат поне на 18 градуса и повече.


Засаждане теменужки

Изберете и пригответе саксия. Теменужките са малки растения, така че не се нуждаят от много пространство. Изберете саксия с малък размер, която е малко по-широка от кореновата топка на вашето растение. Ключът към здравите теменужки е дренажът, така че се уверете, че саксията ви има дренажни отвори, за да предотвратите изгниването на корените от излишната вода - има специални саксии за теменужки, но всяка глинена саксия е подходяща.

По отношение на почвата изберете лека, добре дренираща почвена смес за саксии - има специални смеси, продавани само за теменужки, но всяка добре дренираща смес за саксии ще свърши работа. Извадете растението от контейнера за съхранение. Като внимавате да не оказвате прекалено голям натиск върху растението, повдигнете кореновата топка - може да се наложи да масажирате външната страна или да раздвижите растението, за да го освободите. За да насърчите корените да се разтеглят от затворената си формация, внимателно масажирайте корените, докато кореновата топка се разхлаби.

Засадете в новата си саксия. Покрийте стъблото, докато растението се почувства сигурно, но не уплътнявайте почвата твърде много - теменужките се нуждаят от рохкава почва, за да могат корените им да растат.


Как да се грижим за теменужките?

Теменужки имат няколко странности, които могат да ги направят трудни за отглеждане за нови градинари. За да осигурите най-добрата грижа за теменужката, ето някои най-добри практики:

  • Поливайте според нуждите. Тези растения са чувствителни към преполиване и са склонни към гниене на корените, което означава, че трябва да поддържате почвата само леко влажна през цялата година. Не преовлажнявайте почвата и не я оставяйте да изсъхне напълно между поливанията. Когато се съмнявате, обърнете внимание на вашето растение - ако започне да увисва, увеличете поливането.

  • Пазете листата сухи. Поливайте в основата на растението, за да предпазите влагата от листата. Вместо спрей бутилка, използвайте лейка с дълго гърло, за да се насочите към основата на растението. Мокрите листа или влажните условия ще доведат до петна или гниене и растението ще пострада. Ако все пак попаднете вода върху листата, методът на изпичане като мека, суха четка е ефективен начин да поддържате растението щастливо.

  • Използвайте вода със стайна температура. Теменужки са чувствителни към колебанията на температурите на техните корени.

  • Наторете ги. За да насърчите силния растеж на цветята, наторявайте вашите теменужки през пролетно-летния период, като използвате тор с високо съдържание на фосфор. Има специални торове за теменужки, които можете да закупите.

  • Обърнете ги според нуждите. Ако бъдат оставени в едно положение твърде дълго, цветята ще започнат да растат към източника на светлина, което ще ги направи криви. Завъртайте растението на четвърт оборот от време на време, за да насърчите цветята да обърнат.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта