Засаждане теменужки

Последна редакция на 05/05/2024 от Ирена Петрова

Изберете и пригответе саксия. Теменужките са малки растения, така че не се нуждаят от много пространство. Изберете саксия с малък размер, която е малко по-широка от кореновата топка на вашето растение. Ключът към здравите теменужки е дренажът, така че се уверете, че саксията ви има дренажни отвори, за да предотвратите изгниването на корените от излишната вода - има специални саксии за теменужки, но всяка глинена саксия е подходяща.

По отношение на почвата изберете лека, добре дренираща почвена смес за саксии - има специални смеси, продавани само за теменужки, но всяка добре дренираща смес за саксии ще свърши работа. Извадете растението от контейнера за съхранение. Като внимавате да не оказвате прекалено голям натиск върху растението, повдигнете кореновата топка - може да се наложи да масажирате външната страна или да раздвижите растението, за да го освободите. За да насърчите корените да се разтеглят от затворената си формация, внимателно масажирайте корените, докато кореновата топка се разхлаби.

Засадете в новата си саксия. Покрийте стъблото, докато растението се почувства сигурно, но не уплътнявайте почвата твърде много - теменужките се нуждаят от рохкава почва, за да могат корените им да растат.

Свързано:

Как да отгледаме теменужка вкъщи?