Време е да приберете цветята на топло у дома

Публикувано на 27/11/2017 от Биляна Нинова | Последна редакция на 27/11/2017 | Видяно 2 678 пъти

От доста време ни се налага сутрин да обличаме палтата, а какво да направят цветята на балкона? За тях трябва да се погрижите вие. Отново идва моментът да ги приберете вътре, на топло, за да можете да ги запазите и на пролет отново да ви радват. Преди това обаче е добре да положите малко усилия, за да ги съхраните и да презимуват, така че да разцъфнат. Дори да се очакват още слънчеви и топли дни, през нощта температурите падат рязко и това може да бъде пагубно за цветята ви, затова вземете мерки навреме.


Какво да направите преди да внесете растенията

Преди да внесете растенията вътре е добре първо да се погрижите за тях. Ето как:

  • Измийте всички растения. Изнесените навън саксии събират прах, който не е добре да внасяте в дома си. Използвайте градински маркуч с накрайник или душа в банята, за да измиете всички листа и да почистите праха. Преди това внимателно покрийте почвата, за да не я преовлажните – ако това се случи, рискувате листата на растението да пожълтеят по-бързо.
  • Прегледайте цветята за листни въшки. Всички вредители трябва да се почистят преди да бъде внесено растението вътре – използвайте препарати срещу въшки и внимателно елиминирайте проблема. След като ги отстраните, откъснете всички пожълтели листа и изсъхнали клончета – така ще дадете шанс на растението да диша и да развива нова зеленина.
  • Аранжирайте внимателно в зависимост от нуждите на всяко растение – съобразете необходимостта му от светлина, топлина и влага.

Накрая подредете според естетическите ви възгледи.


Къде да настаните различните видове растения?

Всяко растение има собствени нужди, за да преживее зимата – едни се нуждаят от светлина, други от топлина, а трети от студено и тъмно помещение и почти никакви грижи. Тук ще изброим основните видове и най-добрите места за тяхното съхранение:

  • Кактуси. Добре е да се държат в помещение с умерена температура. През зимата те нямат нужда от много поливане, затова постепенно намалявайте количеството, докато в крайна сметка сведете до минимум.
  • Тропически растения. Поставете в по-голямо помещение, на температура около 25 градуса и не забравяйте, че те имат нужда от по-висока влажност на въздуха – осигурете им добри условия и те ще ви се отблагодарят с красива зеленина през цялата зима.
  • Мушката и съкъзчета. Можете да поставите дори в мазето. Те имат нужда от хладно помещение – стълбище, коридор и непряка слънчева светлина. Намалете поливането до минимум, за да не изгният корените им. Не се притеснявайте от вида им – листата ще пожълтеят и окапят, цветовете ще прецъфтят и до края на зимата стеблата вероятно ще останат съвсем голи, това е нормално и неизбежно. Напролет ще възвърнат красивия си вид и отново ще ви радват с багрите си. Ако пък имате желание дори през зимата тези цветя да са жизнени и да цъфтят, поставете ги в топло помещение и поливайте редовно. Така те ще запазят своя цъфтеж, дори и докато навън вали сняг.
  • Стайна юка и олеандри. Поставете в по-хладно помещение и дръжте далеч от деца, тъй като юката има остри листа, а олеандърът отделя сок, който е отровен.


Адаптация и грижа за растенията ви

Нормално е в първите дни след преместването листата на растенията да покафенеят и част от тях да опадат. Това не бива да ви притеснява, след известен период на адаптация ще се възстановят. Ако това окапване продължи обаче, е силно вероятно да не сте подбрали правилно мястото на растението.

  • Потърсете информация за конкретния вид и го преместете според нуждите му.
  • Подхранете цветята, които са с активен период през зимните месеци - коледничето, коледната звезда и каланхоето. Останалите, чиито активен сезон е пролетта и лятото, подхранете особено с азотни торове.
  • Това е и моментът да съберете семената от летните видове цветя – петунии, циния, калдаръмчета и др. Подберете здрави и едри цветове, съберете семената и ги съхранете на сухо и проветриво място, не забравяйте да ги надпишете внимателно.
  • Сега е и моментът да засадите луковичните цветя за следващата пролет – лалета, ириси, нарциси и др. Когато подбирате луковиците, внимавайте да са твърди, здрави и без петна.

Следвайки тези съвети, освен че ще имате красива зимна градина у дома, ще се радвате и на цветен килим от цветя и на следващата пролет. А ако сте изпуснали момента или тепърва искате да създадете градина, нека ви помогнем с озеленяването –заявете проект в платформата и регистрираните специалисти ще ви предложат проект и ще създадат истински цветен рай в дома ви или двора за следващия топъл сезон.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта