Как да си отгледам - луковичи цветя?

Публикувано на 01/07/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 01/07/2024 | Видяно 2 174 пъти

Спомняте ли си градината на баба ви, която беше пълна с млади луковици, които много скоро даваха красив цвят? Нашите баби като че ли знаеха всичко. За много хора днес отглеждането на луковичи цветя е предизвикателство. Лалета, нарциси, лилии, тези цветя са изключително красиви и с възхитителни аромати. Ето кои са трите основни стъпки, които трябва да направите, за да осигурите успешен растеж и цъфтеж на луковичните цветя.

Ако имате нужда от специалист в озеленяването, свържете се с някой от нашия екип.


Избор на правилните луковици и време за засаждане

Трябват ви твърди и здрави крушки. Избягвайте меки, мухлясали или такива, които показват признаци на повреда. Засадете луковиците в правилния сезон за вашия климат. Обикновено цъфтящите през пролетта луковици като лалета и нарциси се засаждат през есента, докато цъфтящите през лятото луковици като лилии се засаждат през пролетта. Също така, уверете се, че почвата е добре дренирана и обогатена с органична материя. Луковиците могат да изгният в напоена с вода почва, така че добавянето на компост или пясък може да подобри дренажа.


Правилни техники за засаждане

Засадете луковиците на подходяща дълбочина, обикновено три пъти повече от височината на луковицата. Разположете ги адекватно, за да позволите растеж и циркулация на въздуха, обикновено на 2-6 инча една от друга в зависимост от вида на луковицата. Поставете луковиците със заострения край нагоре и корените надолу. Ако не сте сигурни, поставете ги настрани и те ще намерят своя път нагоре. Поливайте луковиците веднага след засаждането, за да им помогнете да се установят в почвата. Поддържайте постоянна влага, но избягвайте преполиване.


Грижа и поддръжка

Нанесете слой мулч, за да задържите влагата, да регулирате температурата на почвата и да предотвратите появата на плевели. Органичните мулчове като слама, кора или листа работят добре. Използвайте балансиран тор с бавно освобождаване по време на засаждане и отново в началото на пролетта, когато растежът започне. Това ще осигури необходимите хранителни вещества за силен цъфтеж.

След цъфтежа отстранете прецъфтелите цветове, за да предотвратите образуването на семена и да насочите енергията обратно към луковицата. Оставете листата да умрат естествено, тъй като това помага на луковицата да съхранява енергия за следващия сезон. След като листата пожълтеят и изсъхнат, можете да ги отрежете обратно.

Ако имате нужда от каменоделски услуги, не се притеснявайте да се свържете с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
17 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
18 извършени проекта