Как да отгледате американска боровинка

Публикувано на 07/09/2022 от Милена Галанова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 4 355 пъти

Американската боровинка става все по-популярна в България. Тя е известна с полезните си свойства и вкусните си плодове, които имат благоприятно влияние за човешкия организъм. Растението представлява храст, който може да достигне до 2 метра височина. Все повече хора се насочват към отглеждането на американската боровинка вкъщи. Днес ви даваме насоки за отглеждането на това полезно и вкусно растение.

За съвети, можете да се обърнете към регистрираните в MaistorPlus професионалисти! 


Какво трябва да знаем за отглеждането на американската боровинка?

Корените са най-важният и претенциозен компонент от американската боровинка. Това е така, защото са плитки и стигат само до 25см. дълбочина. Именно плиткият корен прави боровинката изискваща редовно поливане, за да не се пресуши, особено в жегите. Тези растения изсъхват бързо, а при засаждането и през първата година трябва да сте особено внимателни – поливайте редовно и при засушаване – по-обилно.

 


Изисквания към почва и светлина

Киселите почви с pH от 3,8-4,8 са най-подходящи за това полезно растение. Освен това почвата трябва да е добре дренирана. Избягвайте алкални и глинести почви, тъй като американската боровинка не може да вирее добре в тях. Киселинността трябва да се следи редовно и при изменения да бъде коригирана, тъй като това ще повлияе на плодовитостта на растението. Мястото, на което ще поставите американската боровинка също е от значение – при повече слънчева светлина растението дава повече плодове, ако изберете сенчесто място, боровинката ще вирее и там, но количеството и качеството на плода ще се развали.


Стъпки, които да не пропускаме

За американската боровинка е важно да се премахват редовно цветовете поне през първите една-две години, за да не се изтощава растението. Също трябва да се следи от януари до средата на март, вече след като са окапали листата да се пристъпи към резитба. Растението ражда своите плодове на клони и когато новите такива израснат, миналогодишните трябва да се отстранят. Избягвайте през първите години премахването на всички стари клонки – насочете се повече към болните, които пречат на израстването на здрави такива.

Американската боровинка е скъп плод. Освен това е трудно в България да се намерят качествени био американски боровинки. Ако сте любител градинар, отглеждането на американска боровинка си заслужава, предвид многобройните й полезни свойства върху вашето здраве. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта