Градина в японски стил - красота, хармония и спокойствие

Публикувано на 25/08/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 2 738 пъти

Японските градини са едни от най-грасивите в света. Неповторимо съчетаване на природните елементи, в резултат на което се постига атмосфера на неподправена красива хармония и спокойствие — такова би могло да бъде краткото описание на градината в японски стил.

Японската градина е отражение на уникалната, живописна природа на Япония, както и на японския национален характер.  Местното градинарско изкуство се е развивало векове наред, а продължителната изолацията на страната от външния свят е допринесла за неговата самобитност и оригиналност. В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с особеностите при създаването на градина в именно този стил.

Ако решите да оформите двора си като неповторимо място за почивка в хармония с природата и ви е необходима допълнителна помощ, можете да заявите индивидуален проект от регистрирани в MaistorPlus професионалисти в областта на ландшафта и озеленяването. Ще получите безплатно различни оферти, които можете да сравните и да изберете тази, която в най-голяма степен отговаря на вашите нужди.


Японската градина – убежище за духа

Вдъхновена от природата, японската градина въплъщава присъщата за японския характер склонност към съзерцание, фокусиране върху същността на нещата, а не върху тяхната външна форма, както и дълбокия символизъм в японската култура. Тя е място, където човек да остане сам със себе си, да подреди ума си и да потърси хармонията с околния свят. Типични за нея са асиметрията, отсъствието на пищност, както и символиката на присъстващите елементи. За да създадем градина в японски стил, е необходимо да познаваме принципите, които стоят в основата на нейната композиция.


Пътеката като символ на пътешествията на духа

Композицията на японската градина може да бъде основана на една идея — градина на камъните, градина на годишните времена, градина на водата и т.н. Най-популярни, разбира се, са смесените градини, които хармонично съчетават тези елементи. Ако разполагате с достатъчно място, помислете за редуването на „празни“ пространства с участъци, наситени с растителност. Основните елементи в японската градина са: 

камъните — като символ на японските хълмове и планини, придаващи на пейзажа покой, безметежност, постоянство;
водата — символизираща реките, езерата и водопадите, а също и чистотата, изменчивостта и постоянното движение;
растителността  — въплъщение на природното изобилие.


Скрита красота

Разполагането на камъните играе водеща роля при изграждането на японската градина. Всеки камък притежава свой характер и излъчване, които трябва да бъдат съобразени при разполагането му спрямо другите елементи от композицията. Обикновено камъните се полагат „от ляво надясно“ (принцип на възприемане на произведенията на изобразителното изкуство), което определя и посоката на движение в градината. Неподвижните камъни символизират покой, а камъкът, който създава илюзия за движение, е символ на непрестанните промени в природата.


Хармония в цветовете

Безспорно, растенията са основен елемент във всяка градина. Подборът им в японската градина, обаче, изисква особено внимание. В нея рядко се използват растения с прекалено пищни цветове. По-голямо значение се отдава на различните нюанси на зеленото, на комбинацията от форми и текстури, както и на играта на светлината и на сенките. Стремежът е градината да изглежда добре през всички сезони. Необходимо е да помислим как ще изглеждат различните части на градината през зимата, когато листопадните растения са се оголили, а иглолистните дървета и храсти, каменните композиции и другите неизменчиви елементи в нея, придобиват водеща роля в общата композиция. Освен това, трябва да се съобразим със символиката на растенията.

Къде японската вишна (лат. Prunus serrulata) или сакура, символизираща чистотата, мимолетната красота и ефимерността на живота, ще събуди градината след зимния покой? Къде кленът (лат. Acer), символ на познанието и мъдростта, ще пламне с ярки цветове през есента? Къде ще цъфнат азалиите (лат. Azalea), олицетворяващи женската красота и нежност? 

Други типични растения в японската градина са борът, бамбукът, рододендронът, ирисите около водните басейни и разбира се — хризантемата, която, наред със сакурата, се е превърнала в символ на Япония.


Водата е живот

В японската градина задължително присъства вода — подвижна като хода на времето и изменчива като самия живот - символ на енергия. Като единствен подвижен елемент, водата придава динамичност на композицията. Често в японската градина присъства малък водопад —водата се спуска по по-голям камък, а руслото на образувания поток се изгражда с по-малки камъни. Езерцата, които също присъстват в японските градини, разширяват оптически по-малките пространства и им придават обем. Особено внимание се обръща на оформянето на бреговете на водоема, както и на изграждането на малки каменни или дървени мостчета, символизциращи безсмъртието. Ако не разполагате с достатъчно място за водоем, можете да го замените с площадка, засипана с пясък, върху който да нанесете вълнообразни линии. Подобна площадка би внесла същия покой, както водната повърхност.

Макар и нелесна за създаване, добре подредената японска градина със сигурност ще превърне двора ви в специално място. Много от потребителите и специалистите, регистрирани в MaistorPlus, споделят опита си в различни области, включително в градинарството. За повече идеи, можете да разгледате блога ни, където ще намерите допълнителна полезна информация.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта