Как да оформим красиво малката градина

Публикувано на 02/04/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 31/03/2018 | Видяно 9 495 пъти

Събрахме съветите на специалисти и идеи от любители градинари, за да ви представим най-вдъхновяващите и красиви концепции за оформяне на дизайна на малка градина. Може да не разполагате с голямо пространство, но това не означава, че не можете да бъдете креативни. С малко насоки и много въображение и най-тесният заден двор, мъничката поляна или семпъл балкон могат да се превърнат в прекрасно място, където да прекарвате времето си през топлите пролетни дни. Започнахте ли са си го представяте? Щипка цвят, красиво осветление, комфортно място за сядане и ще създадете свой собствен малък оазис. Останете с нас, защото освен чудените идеи имаме и опитни градинари и озеленители, с които можете да се свържете, за да реализират и най-щурата ви градинска хрумка. 


Изберете стила и предназначението на градината

Когато разполагате с ограничено пространство, ще се наложи внимателно да подберете идеите си и да решите за какво искате да ползвате градината си. Имате най-разнообразни варианти, като ние ви предлагаме няколко от тях:

  • Решете дали имате нужда от красиво и тихо място, където да се отпуснете и да релаксирате. Или пространство за шумно събиране на барбекю с приятели.
  • Ако сте хоби градинар, може да се посветите на отглеждането на свежи подправки или дори няколко лехи зеленчуци.
  • За семействата с деца е подходящо градината да се превърне във великолепна детска площадка.

Всяка от тези опции ще изисква оформянето на пространството по определен начин или съчетаването на две или повече функции. Бъдете креативни, но и решителни, за да създадете най-удобният и красив двор, в който ще се чувствате щастливи.


Оформете място за сядане

Без значение какво изберете като основна функция за градината си, със сигурност ще искате да ѝ се порадвате. Важно е да можете удобно да се настаните, за да се насладите на слънцето и чистия въздух. За целта ще ви е нужен кът, пригоден за сядане.

  • В зависимост от предпочитанията ви за настилка, изберете ниска, мека трева, дървен под или каменна тераса.
  • Подберете специализирани градински мебели, тъй като те са по-издържливи и пригодени за различни атмосферни условия. Пластмасата, ратанът и палетите да сред подходящите идеи за двора.
  • Изберете мястото така, че да е светло, но същевременно да не е изложено на пряка слънчева светлина. А може и да си осигурете градински чадър или шатра.
  • Организирайте всичко в красиви, свежи цветове, които да са радост за окото и допълват дизайна на градината.


Създайте уникален дизайн за малката градина

Ако не разполагате с голямо пространство, но все пак искате да имате красиви растения или лехи – бъдете краетивни и прецизни:

  • Заложете на големите кашпи или внимателно оформените лехи. Те ще направят двора подреден и спретнат и ще са по-лесни за поддръжка.
  • Увеличите пространството за цветята като поставите различни висящи саксии, красиво оформени стъпаловидни конструкции и разчупен дизайн, който ще придаде по-интересен вид на двора.
  • Бъдете креативни и създайте уникален дизайн с комбинация от декоративни стъпала, оригинални идеи за съдове за цветята, а защо не и малък фонтан. По този начин дори малката градина ще се превърне в уютно кътче за почивка.

Ако имате идеите, но не знаете как да ги осъществите, специалистите в озеленяването, регистрирани в MaistorPlus, са на ваше разположение. Задайте проект - услуга, предлагана напълно безплатно от нашия сайт, и ще получите различни предложения от майстори-градинари за най-оптималното оформяне на вашия двор. Сравнете, проучете профилите на кандидатите и препоръки за тяхната работа от предходни клиенти. Направете максимално информиран избор и се спрете на изпълнителя, който максимално покрива вашите очаквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта