Как да превърнем малката градина в хармонично и гостоприемно пространство?

Публикувано на 18/05/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 6 936 пъти

Интересна идея за усвояване на пространството във височина се явява поставянето на красиви растения от вътрешната страна на оградата. По този начин не само ще подобрите цялостния вид на двора, но и ще намерите място за любимите си саксийни растения. Съществуват безброй варианти за реализирането на подобен проект, като например окачането на цветни буркани или дървени саксии, създадени от палети.

Виж още: 12 забавни и креативни начина да украсите саксиите си за цветя


Направете си сами функционални мебели за двора

Малката градина се нуждае от функционални решения, с които да оползотворите максимално тясното пространство. За целта заложете на интересни елементи, като тази удобна пейка, която не само усвоява тъмната ниша в двора, но и позволява отглеждането на красиви растения. Друга идея е поставянето на стъпаловиден ъглов цветарник, който ще усвои неудобните ниши между къщата и двора. Подобни творения пък можете да си сглобите сами, като използвате стари палети или дървени щайги.


Как да превърнем малката градина в хармонично и гостоприемно пространство?

Аранжирането на малкия двор често е затруднено от безкрайното търсене на максимално удобни решения и практични идеи. За да ви помогнем в изграждането на перфектния екстериор, съчетаващ завиден комфорт и неповторима визия, създадохме за вас този градински пътеводител, с който ще компенсирате липсата на достатъчно пространство. Кои от тези идеи бихте интегрирали в своя двор? Споделете с нас впечатленията си, а неговото пълно преобразяване поверете на доказаните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Ефектните масивни мебели не са подходящи за малката градина

Макар да са изключително красиви и оригинални, масивните беседки и мебели не са подходяща идея за компактния двор. Достойна алтернатива се явяват семплите и подвижни елементи, които можете да разположите така, че да не възпрепятстват свободното преминаване в градината. От друга страна, те ще ви позволят да използвате и повече площ в двора за засаждането на зеленчуци и цветя, които да направят екстериора на дома пъстър и приветлив!

Виж още: Последният писък на модата при кучешките колибки


Важната роля на подходящото осветление в двора

Осветлението играе изключително важна роля, както за облика на интериора, така и за първото впечатление, което ще направи дворът. Ето защо е необходимо да изберете качествени осветителни тела, които да не отнемат много място в малката градина, но да осигуряват нужната светлина в приятните летни вечери. Най-добрият вариант тук е да заложите на окачени лампи и фенери за пространството под навеса, а за по-модерен вид на градината, можете да инвестирате дори в изграждането на вградено осветление по алеите.

Виж още: Вдъхновяващи огради, които ще ви очароват


Декорирайте первазите на прозорците с дребни растения

Липсата на достатъчно пространство за поставянето на фонтан или друга масивна декорация в градината може значително да отнеме от нейната красота. Ето защо е важно да намерите оптимален начин за компенсиране на този недостатък, като съчетаете малки, но ефектни декоративни елементи. За целта посадете миниатюрни растения в няколко стари чаши за чай и ги подредете на външните первази или покрай ъгловия цветарник например. Хитро, нали?


Заложете на практични сгъваеми маси и столове

Мебелите от стари палети са страхотен начин да освежите вида на градината през пролетта, но за съжаление често се явяват непрактичен вариант за малки пространства. Доказано успешна идея е поставянето на сгъваемо градинско обзавеждане, което съчетава оптимален комфорт и невероятна практичност. Освен че лесно ще ги предпазите от влиянието на лошото време, сгъваемите столове и маси не изискват почти никаква поддръжка, а това ги прави предпочитан вариант за много домакинства.


Градинската чешма вече е мултифункционална

Изграждането на масивна градинска чешма отнема доста време, а и се оказва неподходящо решение за малкия двор. Добра алтернатива откриваме в лицето на мултифункционалните модули, които съчетават удобна мивка и място за съхранение на градински пособия и дъждобрани. Комбинирането на здрава метална основа с практични елементи от стъкло или дърво гарантира издръжливостта на конструкцията и спомага за нейния интригуващ дизайн. А вие бихте ли заложили на подобно решение за своя двор?


Създайте ефектен скрит бар, който ще очарова вашите гости

Не допускайте пространствените недостатъци на двора да се превърнат в извинение за неговия скучен вид. Открийте ефектен и оригинален начин да разчупите обстановката, като изградите страхотен вграден бар за своята лятна градина. Той не само ще съхрани спомените от прекрасните вечери с приятели, но и ще ви даде добра идея за съчетаването на стенни рафтове и практичен модул. Невероятно, нали? Още много подобни решения, съобразени с особеностите на екстериора, ще получите от опитни озеленители, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
36 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта