Уникални модерни технологии за един по-умен дом

Публикувано на 11/02/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 06/07/2016 | Видяно 6 789 пъти

Високите технологии, които днес са неизменна част от ежедневието на мнозина, все повече напомнят на избягали въодушевени предмети от страниците на научно-фантастичен роман. Ще обърнем внимание на част от тези изобретения, които могат да дадат сериозно основание на притежателите си да обявят, че са собственици на един по-умен дом.

Вижте още: 10 функционални предмети, които ви трябват у дома


Повече умни технологии – по-умен дом?

Достатъчно ли е самото притежание на много уреди с дистанционно управление, за да имаме "умен дом"? Специалистите в областта са на мнение, че трябва да се търси решение в посока на по-добрата комуникация между отделните умни творения у дома. Важно е не просто наличието на повече технологии. Не искаме да стигаме до момента, в който се оказваме засипани с твърде много приложения, устройства и приспособления, всяко от които отговаря за различни битови нужди. Защото целта е не да робуваме на електрониката, а животът ни, в битов план, да е станал по-лесен.

В началото на 2015 г. в Лас Вегас между 6-и и 9-и януари компании, посветили дейността си на високите технологии, показаха най-новите си изобретения, посветени на идеята "умен дом". Интересното е, че много от тях са изобретени така, че да могат да бъдат управлявани чрез приложения в телефона или таблета. Достатъчно е да имате операционна система iOS или Android, за да се възползвате от техните предимства. Нека разгледаме по-интересните от тях. 


Умен ключодържател

Ако сте от хората, притежаващи таланта често да губят ключовете си, то изобретението на „Елгато” е точно за вас. Умната джаджа работи съвместно с iPhonе. Телефонът ви сигнализира, ако забравите някъде ключовете си. Нещо повече–случи ли се така, че да изгубите ключовете си, телефонът ще ви каже къде за последен път са забелязани.


Видео робот за дома

Тази малка камера, видео робот на „Амарило”, не просто улавя всяко движение в дома ви, но и изпраща запис директно на телефона ви. По-този начин може да ви „докладва” за присъствието на неканени гости у вас, докато сте някъде навън. Предимството пред кучето-пазач е, че няма нужда да го обучавате да не лае между два и четири следобед. От друга страна, ако си вземете и двете–видео робот плюс куче, на секундата ще получавате актуална информация къде за последно са забелязани отвлечените от любимеца ви чехли.

Вижте още: Инсталиране на аларма против крадци


Анализатор на изразходваната енергия

Не е достатъчно да притежавате устройство, което само да ви казва колко енергия сте изразходвали за определен период от време. Така или иначе, като дойдат сметките, получавате тази информация. „Елгато” предлагат приложение, с помощта на което имате данни за температура на въздуха, влажност, налягане, колко електричество и вода сте консумирали за определен пеиод от време, като по този начин ви дава възможност да проследите навиците си и да прецените кои от тях да промените, за да спестите енергия.


Умна тенджера

Не просто тенджера, а първият уред за готвене, който може да бъде контролиран през смартфон. Настройките на уреда могат да бъдат променяни, независимо къде се намирате, стига телефонът ви да е с вас – да нагласявате температурата и времето за готвене, да получавате напомняния, да знаете кога точно ястието ще бъде готово, за да се приберете вкъщи, докато е още топло. Засега не е сигурно дали ако му изпратите рецепта за вита баница през телефона, ще ви я приготви, но да се надяваме, че инженерите ще поработят и по този въпрос.


Монитор за вода

Стане ли дума за аварийни течове, неизправност във ВиК инсталацията, винаги основен проблем е бързо и точно да се установи къде е първоизточникът. Това несъмнено би спестило време, нерви и средства на потърпевшите. Чудесно би било, ако имаше устройство, което може да види къде в цялата плетеница от водопроводни тръби у дома се е появила нередност и да ни я покаже, преди нещата да са станали сериозни. Добрата новина е, че такъв уред вече съществува. Създателите на този воден монитор са го нарекли Уоли Хоум. Състои се от „майка” и сензори–последните се поставят например под мивката или на сифона на тоалетната чиния. Щом сензорите доловят някакъв теч, изпращат сигнал до „майката”. По този начин имате денонощен контрол върху състоянието на водопроводната си мрежа и можете да реагирате своевременно при евентуални отклонения.

Вдъхновили сте се достатъчно от най-новите високи технологии, за да мечтаете за умен дом, но по-спешно се нуждаете от ремонтиран дом? Винаги можете да разчитате на специалистите, регистрирани вMaistorPlus. Пуснете заявка към професионалистите в областта, разгледайте техните профилли и се спрете на офертата, която най-пълно удовлетворява вашите изисквания.


Тагове:

Умен дом

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
14 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта