Детска стая в провансалски стил. Нежна и изтънчена.

Публикувано на 09/12/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 09/12/2022 | Видяно 3 478 пъти

Проектирането на детска стая в стила на френския Прованс ще създаде невероятна атмосфера на комфорт и освен това ще помогне да се развие чувство за добър вкус у по-младото поколение. Обзавеждането на детска стая в провансалски стил не е никак трудно. За да опростим нещата, бихме могли да кажем, че къщата в провансалски стил има много общи елементи с рустикалната простота на кънтри стила (въпреки че има и вариации на стила, по-близки до модерния, отколкото до винтидж стила), но тази тенденция в обзавеждането е много повече от смесица от други стилове. В тази статия ви споделяме как да създадете нежна и изтънчена детска стая в провансалски стил и върху какво да акцентирате.


Цветове

Основната роля в интериорния дизайн играе цветовата палитра. Стилът включва фини нюанси, близки до природата: лавандула, слънчоглед, маслина, теракота, бяло и синьо. Пастелните естествени цветове създават невероятно уютна атмосфера. Най-добрият избор ще бъде използването на тапети с флорален мотив. Можете да замените тапетите с боя и да ги покриете с ръчно рисувани орнаменти с безопасни акрилни бои. Текстилът, както и останалите елементи, трябва да са с естествен произход и сдържан образ. Най-популярните модели са райе, каре и флорален десен. Когато създавате детска стая в стил Прованс, е важно да запомните две основни правила: естествени материали и успокояващи цветове.


Състарено дърво и необработен камък

И кой е главният герой на провансалските мебели? Е, очевидно състареното дърво! Независимо дали става въпрос за шкаф, малка пейка или открити греди от тавана, старото дърво е един от основните елементи за пресъздаване на провансалския стил. Препоръчва се мебелите да бъдат в естествени светли дървесни нюанси.

Необработеният камък и ковано желязо също се използват широко в провансалското обзавеждане. Камъкът веднага придава онзи селски чар, който никога не трябва да липсва в този стил мебели. Ако не искате да инвестирате значителна сума, за да направите каменна облицовка, не се притеснявайте: тапетът ще бъде определено по-евтина и ефективна алтернатива!


Последни щрихи

Подовата настилка трябва да бъде от топли дървени дъски, които могат да бъдат от състарено дърво или боядисани в ярки тонове. Според правилата на стила таванът трябва да е чисто бял. За да подчертаете красотата му, можете да използвате съществуващи напречни греди, които след изрязване в дървена ламперия ще приличат на масивни греди.

По отношение на меката мебел, ленът и памукът са най-подходящите текстилни елементи за провансалското обзавеждане: свежи и естествени, те допринасят за създаването на светла среда и перфектно хармонират с обзавеждането на дома. Това създава позитивна атмосфера и добро настроение на децата. Най-подходящите декоративни аксесоари за пресъздаване на обстановката на френската провинция са ретро предмети от емайлиран метал.

Възможностите са наистина безкрайни и никога не знаете какво ново може да ви хрумне. Ако имате нужда от помощ по отношение на интериорния дизайн, свържете се с някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта