Как да си направим домашен компост

Публикувано на 09/03/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 12 671 пъти

Ако поне малко се интересувате от градинарство, значи със сигурност сте забелязали огромното значение на редовното и правилно наторяване. Изкуствената тор от магазина обаче не е единственият начин да обогатите почвата си. Предлагаме да се запознаете отблизо с идеята да направите свой собствен компост в домашни условия - така, както нашите баби и дядовци са правели години наред.

Ако почвата в градината ви има по-сериозни проблеми, дори когато я торите, вероятно имате нужда от консултация със специалист по озеленяване.


Защо да си направим компост?

Ползите от домашния компост са неизброимо много. На първо място, в домашното градинарство, а и в по-малките земеделски ферми, няма по-сполучлив метод от естествената тор. Нищо не възвръща плодородието на почвата, както компоста. Той е особено подходящ за случаите, когато градината ви е изтощена от употребата на химикали.

Компостът има и друго важно предназначение - той може да се използва като естествено покривало при зазимяването на растенията в градината.

Не на последно място трябва да отбележим, че компостът допринася за еко равновесието в градските среди, тъй като чрез него домакинствата сами складират био разградимите си отпадъци, вместо да ги изхвърлят с останалия боклук.

Вижте още: Пет големи идеи за малка градина


От какво се прави компост?

Най-общо казано компостът представлява съвкупност от повечето естествени отпадъци в едно домакинство:

  • Слама
  • Хартия
  • Листа и клони
  • Черупки от яйца
  • Остатъци от плодове и зеленчуци
  • Прясно окосена трева - трябва да се има предвид, че тя внася много влага в компоста

За да протекат правилно процесите във вашия компост, важно е да знаете и какво не трябва да присъства в него:

  • Пластмасови и всякакви изкуствени отпадъци
  • Мазнини - негодни за употреба са както животинските, така и растителните мазнини
  • Орехови листа - тях се съдържа йод, който действа антибактериално и ще попречи на процеса по разграждането
  • Кучешки и котешки изпражнения - в домашни условия е за предпочитане да се избягва и оборската тор
  • Остатъци от готвена храна
  • Цигарени угарки


Как се прави и поддържа компост?

Принципът на компостирането съвсем не е сложен. За целта трябва да отделите в градината си пространство, чиито минимални размери са 1 х 1 х 1 м и в него да започнете да поставяте пластове от органични отпадъци. Колкото по-малки са парченцата от изхвърления боклук, токлова по-бързо ще започне процесът на разграждане.

Необходимо е да размествате пластовете на компоста поне веднъж седмично, в най-добрия случай - на всеки пет дни. Най-лесно бихте могли да разбъркате купчината с вила, извършвайки центробежни движения от сърцевината към периферията на компоста.

Вижте още: Пътеките в двора

Важно е да постигнете умерена влажност за вашия компост. За целта може да си помогнете с найлон. Ако влажността е пракалено висока, компостът ще започне да гние ускорено и в двора ви ще се разнесе много неприятна миризма. В случай че влагата не е достатъчна, до правилно разлагане изобщо няма да се стигне.

Освен на купчина, може да съхранявате вашия компост и в саморъчно направени за целта сандъци и заграждения. Ако сте се развълнували от идеята да си направите домашен компост, не се колебайте да започнете веднага. Чувството да затворите цикъла на използваните от вас суровини е несравнимо, а и ползата от получената тор не е за подценяване.

В случай че нямате място за компост, защото разпределението в градината ви не е оптимално, свържете се с експерт по ландшафтен дизайн, който да ви помогне да оптимизирате пространството. Ако вече си представяте подредбата в мислите си, не пропускайте възможността да заявите безплатно проект за озеленяване.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
29 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта