Храната като изкуство - по стъпките на карвинга

Публикувано на 27/07/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 8 982 пъти

Като всеки занаят, карвингът също изисква специфичните за себе си оръдия на труда или инструменти за работа. Ако все още не сте съвсем наясно дали задълбочено искате да усвоите това умение, е по-добре първоначално да се спрете само на малко ножче за декорация. Неговото острие е по-тънко от стандартните, което го прави по-удобно в зеленчуковото ювелирство.

При желание да правите повече и по-разнообразни фигурки, можете да се снабдите с още ножчета, различни по размер, лъжички, с които да издълбавате вътрешната част на плодовете и зеленчуците, белачки, инструменти за навиване на спирали. Разбира се, винаги има вариант вместо да събирате едно по едно нещата, да си вземете от магазина пълен комплект за карвинг. Важно е остриетата на ножчетата да са от неръждаема стомана и да са добре подострени, когато работите с тях.

Вижте още: Квилинг мания - пътеводител за начинаещи


Храната като изкуство - по стъпките на карвинга

Източник

Плодовете и зеленчуците са сред основните източници на енергия и полезни микроелементи за организма. Наред с прагматичната си роля, свързана с храненето, обработени и подредени по определен начин с необходимите инструменти за карвинг и декориране, те могат да се превърнат в истинско произведение на изкуството. Броят на хората от цял свят, превърнали карвинга в своя страст, непрекъснато расте. Самата дума "карвинг" (carving), преведена от английски език, означава "резбарство, резба", а приложена върху хранителни продукти, е свързана с тяхното издялкване и подреждане така, че да се получат интересни фигурки и цели картини. Ако и вие имате желание да творите чудеса от краставици, репички, диня и други подобни, различни от салата, можете да се запознаете с началните насоки, свързани с това интересно хоби. А в случай че ви е нужна нова кухня, за да сте истински вдъхновени, направете безплатна заявка към професионалистите в MaistorPlus.


Какви плодове и зеленчуци са подходящи за карвинг?

Плодовете и зеленчуците, които използвате за карвинг, трябва да са с правилни форми, узрели, и да не вехнат твърде бързо. Фаворити при подобно начинание са дините, тиквите, пъпешите, тъй като са по-големи. Сред зеленчуците можете да се спрете на репички, цвекло, моркови, краставици, домати, а дори и лук. Някои тънкости, свързани с продукцията, която обработвате, значително ще улеснят карвинг заниманията ви:

  • Освен споменатите вече инструменти за кавринг, можете да използвате и готови шаблони, с които да правите точно определени изрезки - особено улесняващо е, ако сте решили да издялквате по-сложни геометрични фигури;

  • След като сте приключили с обработката на плодовете и зеленчуците, накиснете ги в ледена вода - така ще се запазят свежи;

  • За да не ви люти лукът по време на работа, предварително го оставете за известно време накиснат във вода;

  • Краставиците и морковите, които използвате за карвинг, трябва да са със средна големина, прави;

  • Вече обработените плодове и зеленчуци е препоръчително да се съхраняват отделно един от друг. Това е превантивна мярка, с цел запазването на всички останали, ако някой се развали;

  • За да запазите цвета на плодовете, накиснете ги в лимонов сок.

Вижте още: Как да си направим интересна саксия от дървено пънче


За десерт - вдъхновяващи карвинг дизайни

Използвайки различни карвинг техники, можете да сътворите каквото ви продиктува въоражението и колкото ви позволяват сръчните ръчички. Отначало можете да започнете с по-лесни фигурки, които постепенно да включвате в по-големи композиции. В интернет можете да намерите много полезни видеоуроци, а тук ви показваме някои вдъхновяващи плодово-зеленчукови дизайни.

Инструменти за карвинг и декориране


Поднесете букет цветя

Неслучайно цветята са сред най-често присъстващите елементи в различни проявления на изкуството. Изключение не прави и карвингът - розички, маргаритки, детелинки, и каквото още от света на флората решите, можете да оформите от моркови, диня, домати, краставици, пъпеш, тиква. Списъкът с материалите продължава още дълго. Достатъчно е да си набавите нужните инструменти и солидни дози търпение и да се заловите за работа.


Накарайте ги да оживеят

Вдъхнете нова форма на живот на плодовете и зеленчуците си, като извадите на бял свят животинския свят, който се крие в тях. Ще осигурите несравнимо забавление за цялото семейство, а и крайният резултат със сигурност ще бъде впечатляващ. Вярвайте в себе си и ще успеете!

Ако сте сред неуморните творци в кухнята, независимо от това какви шедьоври създавате с храната си, за вас е важно атмосферата, в която работите, да е на ниво. Независимо дали имате нужда от нови цветове за стените в дома си, от специални мебели по поръчка или от цялостен ремонт, винаги можете да разчитате на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, сравнете получените оферти, разгледайте профилите на изпълнителите и изберете този, който най-добре разбира вашите неповторими идеи.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта