Квилинг мания - пътеводител за начинаещи

Публикувано на 08/03/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 34 918 пъти

Бихме ви попитали дали обичате да бъдете обградени с красиви неща, ако отговорът не беше очевиден. Още по-приятно и удовлетворяващо е, когато майсторът сте вие самите. Пореден лесен, не много скъп, а и не особено труден начин да декорирате дома си, е нашумялата в последните години квилинг техника. Много подходяща и за направата на поздравителни картички за близки и приятели. Реално съществува от много по-дълго време и създава чудеса от хартия. Ако и вие сте подвластни на квилинг-манията и искате не просто да се наслаждавате, но и да започнете да създавате квилинг дизайни, този пътеводител за начинаещи ще ви бъде от полза. И за да бъде насладата ви от интериора в дома ви пълна, доверете се на професионални дизайнери.


Необходими материали и инструменти

Преди да дадете старт на творческия процес, трябва да си набавите необходимите материали и инструменти за квилинг. Повечето, ако не и всички, са лесно откриваеми на пазара. Продават се както поотделно, така и в комплект. Разбира се, съществува вариантът да си ги направите сами у дома - изборът е ваш. Започваме с някои помощни материали: 

  • Лепило - препоръчително е да бъде безцветно, за да е незабележимо, ако протече. Също така е добре да е силно, за да сте сигурни, че след като сте завършили произведението си, то няма да се разпадне.
  • Коркова подложка - с други думи, това е вашата работна дъска, където ще се реализират вашите квилинг идеи.
  • Пинсети - влизат в употреба при по-фината работа, например когато трябва да залепите по-малки елементи на тесни и труднодостъпни места.
  • Клечки за зъби - много удобни и полезни, когато трябва да сложите съвсем малко лепило върху даден елемент. Могат да се използват и клечки за уши.
  • Ножички - в случай че имате нужда от по-къси ленти или да изрежите фигура, с която да разнообразите квилинг-дизайна, ще ви потрябват.

Обръщаме специално внимание на основните инструменти за всеки квилинг манияк: 


Ленти за квилинг

В специализираните “направи си сам” и “арт” магазини можете да откриете различни по ширина и цвят лентички. Широчината им варира между 3, 8 и повече милиметра. Комплектовани са в един или в микс от няколко цвята. Някои са по-гъвкави, а на други - по-твърди. Обикновено са дълги 30 см., което ви позволява да си ги изрежете и сами от цветни листи, формат А4. Единственото условие е да са идеално равни.


Инструмент за навиване на лентичките

Можете да си го набавите от същите специализирани магазини. Представлява дървена, пластмасова или алуминиева дръжка с накрайник, който прави различните намотки и спирали. Накрайникът има две пластини, между които се поставя обработваната лента. Отворът между пластините е по-къс или по-дълъг, в зависимост от широчината на квилинг-лентите. Ако предпочитате, възможно е да си измайсторите този инструмент и сами като използвате обикновена игла, шило или клечка за зъби.


Квилинг шаблон

Представлява широка линия с изрязани окръжности с различен диаметър. Така ще успявате да правите намотки с еднакви размери. Има и такива с по-сложни фигури, но е препоръчително да започнете с нещо по-лесно.


Намотка с плосък инструмент

Плосък инструмент е този, при който накрайникът е с две пластини и отвор между тях. За да направите намотка с такъв, пъхвате единия край на квилинг лентата в отвора. С едната ръка навивате лентата с инструмента, с другата придържате и си помагате, така че да се получи равномерно. Недостатък на този по-лесен метод е, че лентичките ви ще бъдат леко прищипани в единия край. В случай че искате да си спестите това малко несъвършенство, разгледайте следния вариант:


Намотка с кръгъл инструмент

Кръгъл, заради накрайника, който може да представлява обикновена игла, шило, клечка за зъби. Ако използвате игла, е препоръчително да отрежите острото ѝ връхче с клещи, за да не се набодете. Хващате инструмента, както е показано на снимката. Първо омотавате малка част от квилинг лентата около накрайника. Тук отворът, който е между пластинките при плоския инструмент, реално се получава между показалеца ви и накрайника. Разликата е, че непрекъснато трябва да придържате вече навитата част. След това, с помощта на палеца и показалеца на по-удобната ви ръка, навивате лентата около иглата или клечката. Трябва да е достатъчно стегнато, за да не се отвие. Важно е да увивате лентата около инструмента, а не той да се движи.


Като краен резултат трябва да се получи това

Това трябва да се получи, като краен резултат, когато правите намотката си. 


Квилинг фигурки

Основите са положени! Като награда за чудесно усвоения дотук урок, ще ви покажем как да си направите квилинг-сърце. 


Започваме с 12 бримки

Правите намотка с 12 “бримки”. С ножица отрязвате излишната част от лентата след като сте приключили. 


Квилинг капчица

Когато сте готови с 12-е бримки, прищипвате леко с палеца и показалеца получената намотка. Ако е необходимо, използвайте клечка за зъби или игла, за да оформите еднакви отворчета в намотката. Нанасяте малко лепило върху външния край на оформената вече във фигура лента и залепвате. След това, отново с помощта на лепилото, я закрепвате за лист хартия, който ви служи за основа.


Вашето квилинг-сърце е готово!

Току що направихте квилинг капчица или сълза! Само още една такава, залепена до първата, и вашето квилинг сърце е измайсторено.

Досетихте ли се вече, че ако направите още едно сърце и го залепите огледално под горното, ще си имате чудесна пеперуда? За да е по-пъстро, използвайте различен цвят ленти. В зависиомст от това как прищипвате, оформяте готовите намотки, можете да си правите капки, листенца, цветенца, нотички-всякакви фигури, които да включите после в по-сложни композиции. В хода на работа сами ще откривате как могат да ви бъдат полезни различните материали и инструменти. Използвайте въображението си и дайте воля на идеите си. И не забравяйте да се похвалите с първите си квилинг дизайни!

Ако тази статия ви е вдъхновила да декорирате или изцяло да обновите дома си, винаги можете да се обърнете към професионалистите в MaistorPlus. Заявете проект безплатно, изберете специалиста с най-подходящата за вас оферта и оставете отзив за качеството на извършените дейности. 


Тагове:

Декорация

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта