Направи си сам най-красивите великденски яйца

Публикувано на 17/04/2020 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 17/04/2020 | Видяно 15 363 пъти

Голяма част от хората по света свързват очарованието на пролетта със зараждането на новия живот и с празника на Възкресението. Подвластни са на традиция, която провокира творчество и изважда на показ майсторството във фината декорация. Иска се солидна прецизност и търпение, за да се получи цяла кошница с красиво изрисувани великденски яйца. Споделяме с вас няколко интересни техники, с прилагането на които ще впечатлите цялото семейство и приятелите си. А когато имате нужда от професионална намеса в декорирането на дома си, можете да разчитате на специалистите по боядисване и декорация.


Първото яйце боядисайте червено

Преди да предприемете каквито и да било импровизации по украсяването на вашите великденски яйца, помнете, че първото трябва да бъде червено. След като сте изпълнили тази задължителна част от традицията, можете да дадете зелена светлина на въображението си.

Вижте още: Как да си направим красиви цветни вази


Две лесни техники за ефектни яйца

Започваме с две лесни техники, които безпроблемно се удават и на абсолютно начинаещите. Допълнително предимство е, че не изискват сериозни финансови и времеви инвестиции.

Шарени яйца чрез техника с памук. Необходими са ви няколко добре сварени яйца с бяла или тъмна черупка, по избор. Все пак, имайте предвид, че тези с белите черупки, предлагани в България, са по-крехки и лесно се чупят. Няколко парчета памук, достатъчно големи, за да може да се загърне яйце в тях. Напръсквате памука с различни цветове готова за ползване боя, завивате яйцето, попритискате леко памука към него. Внимателно развивате и си имате готово, шарено яйце.

Великденски яйца в два контрастни цвята. Жълто и червено, зелено и оранжево, синьо и жълто. Добре звучат като съчетания върху яйце, нали? На снимката горе има два примера за великденски яйца, украсени по този начин, а сега ще ви кажем как са се получили. Вече имате готови едноцветни яйца, за целта добра работа вършат жълти и оранжеви. В кофичките с разтворена боя добавяме по няколко капки олио. Взимате примерно жълтото яйце и потапяме при червената боя. Няколко пъти го потапяте и изваждаме, докато резултатът ви удовлетвори. В зависимост от времето, за което яйцето престоява в боята, ще се получи съответно по-преливащ или по-контрастен ефект.

Можете да си правите каквито решите експерименти с наличните цветове. Ако някое яйце не ви се получи добре, просто го нарежете в салатата.


Как да си направим златни яйца

Ако желаете да придадете известна доза изисканост на празника, можете да си направите златни яйца. За целта не е нужно да отскачате да близкия трезор и да задигате кюлчета със злато. Следващите две снимки ще разберете какво трябва да направите.

 


Златни яйца, стъпки 1-3

1. Вземете златисто фолио в различни нюанси. Ако искате, добавете и сребристо, бронзово. Ще го откриете в магазините "направи си сам", "домашни потреби".
2. Вече сварените яйца, които искате да позлатите или посребрите, намажете с лепило, като използвате тънка четка. 
3. Както е показано на снимката, поставяйте ги на малка височина над работния плот, за да не залепнат за него.


Златни яйца, стъпки 4-5

4. Работете с памучни ръкавици. Вземете четка с тънък косъм и създайте статично електричество, като я потъркате в косата си. Ако ви хрумва по-хигиетичен начин, използвайте него. С наелектризираната четка вземете лист фолио и го закрепете върху яйцето. Повторете процедурата докато се покрие изцяло.
5. Загладете добре фолиото върху яйцето с четка с естествен косъм, за да се премахнат всички евентуално получили се балончета. Готови сте!


Изрисувани яйца

Ако искате да имате яйца с картинки, по-лесният вариант е да ги облепите с готови. На по-напредналите в изящните изкуства препоръчваме да си измислят уникален сюжет и ръчно да го изрисуват. И като споменахме рисуване, непременно включете и децата в този процес. Могат да сътворят чудеса с флумастери и боички.

Вижте още: Превърнете детските рисунки в модерно изкуство


3D проекти с великденски яйца

Превърнете своите великденски яйца в шарени пиленца, зайчета, вази с цветя и каквото още ви продиктува фантазията. Тук сме ви показали някои идеи за подобни 3D проекти, а когато сте готови с вашите, ще се радваме да ги споделите в коментар под статията.

Наред с приятното суетене около украсяването на яйцата, Великден ни напомня, че е наближило времето да предприемем пролетно почистване в дома си. За да бъде професионално, направете безплатна заявка, разгледайте изпратените ви оферти и се спрете на тази, след изпълнението на която жилището ви ще блести от чистота.


Тагове:

Великден

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта