Как да си направим интересна саксия от дървесно пънче

Публикувано на 13/03/2015 от Мария Колева | Последна редакция на 28/07/2016 | Видяно 19 239 пъти

Знаете ли, че неживо растение може да приюти живо? Чудесна идея е да си направите красиви саксии от дървесни пънчета. С тях можете да декорирате както градината си, така и дома си. Ефектът е страхотен! Ще ви покажем как става в няколко лесни стъпки. А искате ли да превърнете жилището си във ваша сбъдната мечта? Не се колебайте да се обърнете към професионалисти в дизайна още сега!


Какво е необходимо за направата на саксия от пънче?

За да си направите саксия от пънче, са ви нужни следните материали:

  • Дървесен дънер с височината на нормална саксия, равно изрязан от двете страни или поне от тази, на която ще лежи. Диаметърът му е добре да бъде 10-15 см., но ако желаете, може да е и по-дебел;
  • За по-прецизна работа използвайте бормашина със свредло за оформяне на широки отвори;
  • Едра шкурка;
  • Книжно широколентово тиксо;
  • Спрей с боя по избор;
  • Лак;
  • Малък пластмасов съд (може да се изреже от шише за минерална вода).

Виж още: Малки трикове за големи промени в дома


Как да действате?

Преди да се захванете с направата, трябва да предвидите няколко неща. Ако саксията от пънче ще стои върху мебел, от нея не бива да тече вода. Освен това с времето дървото гние. Затова намерете подходящ като височина и диаметър пластмасов съд, който да вградите вътре в дънера. Ето какво да направите:


Започнете с първите стъпки

1. С помощта на бормашината оформете вдлъбнатина в пънчето. Направете я с размерите на пластмасовия съд, който изцяло и плътно трябва да влезе в дървото.

2. Използвайте шкурката, за да загладите цялата повърхност.


Лесно и достъпно боядисайте саксията от пънче

3. Облепете половината от дървото с тиксо и го напръскайте с боята. Когато махнете лепенката, ще получите пъстра шарка.

4. Накрая нанесете безцветен лак, а при повече желание можете допълнително да украсите с още багри и фигурки.


Какво растение да посадите в саксия от пънче?

Тази саксия няма отвор за излишната вода и застрашава корените от изгниване. Ето защо в почвата, с която ще напълните пластмасовия съд, засадете растение като алое или кактус. Те са подходящи, тъй като не се поливат често.

Виж още: Практични вещи от палети за дома


Още идеи за саксия от пънче

В преобразеното с творческо вдъхновение пънче ще заживее нов живот, внасяйки повече свежест и зеленина в дома ви! Ето още няколко идеи! 


Оригинална ваза от дървено пънче

Дървото с вградения в него съд може да се използва и като ваза с интригуващ дизайн. Необходимо е да направите отвор в дървеното пънче, толкова голям, че да поберете в него предвидения съд. След това добавяте вода, в която да потопите цветята. Ето, че вече си имате единствена по рода си ваза, приличаща досущ на дръвче, което си има за корона красив цветен букет. Ще стои чудесно в дневната ви, особено ако сте заложили на рустик или селски стил в интериора. 


Идейна хрумка за градината и двора

Използвайте въображението си и направете от нищо нещо. Дългото дървено трупче, за което вероятно обмисляхте дали да използвате за огрев през зимата или да продължите да прескачате безцелно, може да се превърне в удивителна пъстра градина. Това, което е необходимо да направите, е да го изрежете по дължина в горната част, така че да се получи достатъчно широк отвор. В образувалата се кухина добавете торфена смес и засейте любимите си цветя. Те ще харесат дома, който сте им избрали, а вие ще бъдете доволни от визуалния ефект, който сте постигнали. 


Посадете цветя във вече съществуващите дънери

В градината бихте могли директно да засадите цветя в дървесния дънер, тъй като излишната влага попива направо в почвата. Получават се страхотни декорации!


Саксията от пънче носи eстествена красота

Ако тези идеи за интересни саксии са ви вдъхновили да освежите дома си, потърсете специалисти по интериорен дизайн. Можете да разгледате различни оферти и коментари от клиенти, използвали услугата. Заявете вашия жилищен проект още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта