Как да направим сами мартеница?

Публикувано на 23/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/02/2023 | Видяно 3 966 пъти

Освен с розовото масло и киселото мляко, чужденците свързват България и със символа на настъпващата пролет - мартеницата. От незапомнени времена в първият ден на март всички връзваме на близки и приятели, познати и непознати, червено-бяло “бижу”, изработено с много любов и наречено за здраве, дълголетие и късмет. И се поздравяваме с Честита Баба Марта! 

Традицията повелява с мартеничка да се закичат и домашните любимци, и животните на двора на село, за да бъдат здрави. В червено-бяло се пременя и домът ни, и това е радост не само за очите, а и за душата, и носи толкова много настроение. Мартеници се полюшват и на огледалото в колата, на входните врати на магазините, на бебешките колички...въобще навсякъде. 

Още в края на януари магазини и сергии се изпъстрят от красиви, червено-бели, всевъзможни творения на сръчните майстори. Изобилието е необятно и всеки може да намери нещо по своя вкус.  

Ако обаче сте от онези хора, които се изгубват в това разнообразие и искат нещо специално, индивидуално и неповторимо, с което да изразят отношение към бъдещият й притежател, значи този материал е точно за вас.  

Предлагаме ви няколко чудесни предложения за мартенички, които да направите сами и да вложите в тях обич и позитивна енергия, с пожелание да донесат здраве и радост на своя притежател. 


Пижо и Пенда

Това са главните герои в този празник и доста често се изобразяват в самата мартеничка. Пижо и Пенда могат да се изработят от традиционните вълнени конци в бяло и червено, но може да се прояви въображение и да се разкрасят и направят от други материали. Важно е основните цветове да са беля и червено.  

Техниката за изработване е проста - конците се намотават около сгънат картон или нещо друго в подходящият размер, след което чрез завързване на определени места се оформя фигурката. Краищата подрежете, за да са равни и може да декорирате по желание с цветни конци или мъниста. 


Пискюли и помпони

Заради простотата на пискюлчето този вариант на мартеничка изглежда елегантно и е стилен да се спази традицията. Това е подходящо решение за колегите например. Изработват се много лесно и може да ги направите толкова големи, колкото е необходимо. Преждата се намотава около пръстите на ръката и нещо друго с подходящ размер - сгънат картон например След това оформяте пискюлчето и завързвате близо до единия край. За завързването може да използвате или противоположния цвят прежда или с друг цвят, например син или зелен. За украса може да поставите мъниста, златни или сребърни конци и каквото на вас ви допада, за да направите мартеничката персонализирана и специална за човека, на когото ще я подарите. 

Помпоните се изработва по същия начин, с тази разлика че се завързват в средата и се оформят като кълбо. Помпончетата може да направите в традиционното бяло и червено или пък пъстри. Зависи от вашият вкус. 


Макраме

Това е за всички, които владеят техниката “макраме”, а може да се окаже достатъчно добра мотивация да я научите. Защо не?! Твърдят, че не било толкова сложно, колкото на пръв поглед изглежда. Чрез макраме може да се изплетат мартеници за ръката, които са много удобни и се предпочитат и от мъже, и от жени.  

Получават се красиви плетеници, в които освен бяла и червена нишка може да се вплетат и други цветове, да се изобразят фигури и мотиви. И при макрамето може да се използват мъниста, дървени и други декоративни елементи за придаване на индивидуалност на изделието.  


Плетена на една кука

Още една разновидност на плетените мартенички, която е за по-сръчните. Може да се изработи мартеница за закачане, гривна за китката, за врата, въобще каквото ви хрумне. Вие най-добре знаете какво ще се хареса на човека, за когото ще я направите. Може да се изплетат различни мотиви и да се гарнират с мъниста или нещо синьо, нещо зелено ...против уроки, за късмет...творете на воля. 

Също така може да направите красиви декоративни мартенички за дома, с които да създадете тематична атмосфера.


... и една съвсем лесна идея

Най-лесният начин да правите мартеница сами е като усучете заедно бяла и червена нишка. Изберете хубава прежда в наситени цветове. По традиция трябва да е вълнена, но не е задължително, а техниката е проста - усукваме всеки конец по отделно, а след това двата заедно. Готово! 

Завържете на възел краищата, за да не се разплете. Получава се нишка в бяло и червено, която може да оставите просто така, да я завържете като гривна или закачите на дреха с безопасна игла. А може да я украсите с подходящи декорации, за да се получи оригинален и персонализиран амулет или пък  да направите мартеничка за домашния любимец.

Понякога преплитат и син конец, за предпазване от лоша енергия и уроки или пък зелен, а вие може да направите онова, което вашето въображение рисува.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта

Друго