Как да направим сами мартеница?

Последна редакция на 09/05/2024 от Люси Любомирова

Освен с розовото масло и киселото мляко, чужденците свързват България и със символа на настъпващата пролет - мартеницата. От незапомнени времена в първият ден на март всички връзваме на близки и приятели, познати и непознати, червено-бяло “бижу”, изработено с много любов и наречено за здраве, дълголетие и късмет. И се поздравяваме с Честита Баба Марта! 

Традицията повелява с мартеничка да се закичат и домашните любимци, и животните на двора на село, за да бъдат здрави. В червено-бяло се пременя и домът ни, и това е радост не само за очите, а и за душата, и носи толкова много настроение. Мартеници се полюшват и на огледалото в колата, на входните врати на магазините, на бебешките колички...въобще навсякъде. 

Още в края на януари магазини и сергии се изпъстрят от красиви, червено-бели, всевъзможни творения на сръчните майстори. Изобилието е необятно и всеки може да намери нещо по своя вкус.  

Ако обаче сте от онези хора, които се изгубват в това разнообразие и искат нещо специално, индивидуално и неповторимо, с което да изразят отношение към бъдещият й притежател, значи този материал е точно за вас.  

Предлагаме ви няколко чудесни предложения за мартенички, които да направите сами и да вложите в тях обич и позитивна енергия, с пожелание да донесат здраве и радост на своя притежател. 

Свързано:

Декорация за стена Как да направим сами мартеница?