Направи си сам: Постройка от палети

Публикувано на 11/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 11/04/2022 | Видяно 4 970 пъти

Домашните „направи си сам“ проекти добиват огромна популярност през последното десетилетие. Може би една от най-популярните тенденции е направата на различни мебели от дървени палети. Всеки от нас е виждал безброй много варианти за градински мебели, масички, етажерки. Това е един много добър начин да създадете нещо по-бюджетно. Палетите са лесно достъпни и често се намират като отпадък в много складове. Те се превръщат в много повече от помощник при транспортирането на различни стоки. 


    Допълнителна малка постройка никога не е излишна, нали така? Малка работилница или място, на което да почетете книга в дъждовен ден е прекрасен проект, с който можете да се заемете още сега! Ако имате желанието да построите допълнителна постройка във вашия двор, но все пак нямате необходимото време и умения, свържете се с опитни строители, регистрирани в MaistorPlus. 


Какво ще ви е необходимо?

Когато става въпрос за създаването на нова структура на територията на дома ви, независимо от нейното предназначение, е необходимо да измервате внимателно и винаги, купувайки материали да имате предвид допълнителен материал. Нашият съвет е да купувате поне няколко допълнителни квадрата, в противен случай може да се окаже, че необходимият материал не е наличен или пък количеството е недостатъчно. 
    Първото и най-важно нещо е да се сдобиете с палети в добро състояние. Предварително е добре да третирате дървото с препарат, за да се избегне появата на бактерии, насекоми и да се запази в добро състояние. За основа на бъдещата ни постройка е хубаво да използваме тухли, за да повдигнем пода и да няма директен допир до тревата. След което може да се ориентираме към подреждането на листове шперплат. Ако искате по-завършена визия за стените, използвайте гипсокартон от двете страни. 
За покрив имаме възможността да избираме между палети или ламарина – в този случай ще използваме ламарина. Също така ще са необходими греди, с чиято помощ да се изгради конструкцията за покрив. За прозорци и врата, оставяме това на вашата преценка, тъй като зависи много от това какво ще бъде предназначението на постройката. 
Необходими инструменти – циркулярен трион, винтоверт, бормашина, трион, чук, шкурка, шлайф, пирони, скоби, ролетка.


Основна конструкция – как да започнем?

Първата стъпка е планът, разбира се. Важно е да имате ясна представа как бихте искали да изглежда завършеният проект. От съображения за сигурност и безопасност, фиксирайте тухлите, като са малко над земята, за се избегне влиянието над палетите от градинската почва, която съдържа влага и може да увреди дървото. След като поставите палетите върху тухлите, поставете шперплата, предназначен за подова настилка. Ако имате желание и време, лакирайте или боядисайте палетите, за да удължите техния живот. 
Следва най-трудоемката част от проекта, а именно изграждането на стабилни стени. Наредете палетите на височината, която желаете, като ги закрепвате здраво с метални скоби, пирони и винтове. Свържете ги с шперплат отзад, за да ги укрепите допълнително. Можете да добавите гипсокартон от вътрешната страна. За по-голяма стабилност, използвайте и допълнителни по-дебели греди. 


Здравина, красота и функционалност

Цялата конструкция се състои от палети и шперплат, като с тяхната помощ се създава едно пространство, с безброй много функции. След като сте покрили всичко и няма стърчащи ръбове и пирони, може да продължите нататък. За външната страна може да изберете различна визия. Може да разглобите палети и да направите външна облицовка, която да придаде рустик вид на вашия проект. Можете да изберете различни начини, по които да подредите дъските – стъпаловидно, на квадратчета, хоризонтално, вертикално, може да експериментирате с различни цветове. Със сигурност ще отнеме време, но пък резултатът си струва!


Дойде време и за покрива. Поставете гредите, предназначени за основата на вашия покрив. Както споменахме, може да използвате палети или метални листове за покрива, в случая ние ви предлагаме да заложите на металните листове. От долната страна на покрива отново фиксирайте шперплат. Ако имате желание, може да използвате и предназначени за покрив пана, с които ще постигнете по-високо качество и ще намалите риска от навлизането на вода. Разполагате с неограничени възможности да допълните визията на постройката.


Финални щрихи

Резултатът е завършен след поставянето и фиксирането на вратата. Оттук нататък може да започнете с обзавеждането на вашето малко убежище. Дали ще бъде място за почивка, малка работилница или пък ще изпълнява функциите на място за съхранение, това оставяме във ваши ръце. Създаването на къща от палети ни учи на важността от рециклиране и повторно използване. С материали, които обикновено изхвърляме, можем да построим всичко, дори и къща. Защо не направите такава сами в двора си – където децата да си играят? 


За повече вдъхновение как да използвате палети и да създадете множество „направи си сам“ проекти, разгледайте рубриката ни Мебели от палети. Ако някоя от идеите ви допадне, но не смятате, че ще се справите сами, обърнете се към някой от специалистите, предлагащ дърводелски услуги, в сайта на MaistorPlus. Направете напълно безплатно своята заявка за проект и изберете най-доброто предложение между изпратените. 
 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта