Нов облик за старите мебели с декупаж

Публикувано на 11/09/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 01/11/2019 | Видяно 8 820 пъти

Не е нужно да харчите много пари, за да обновите старите си мебели. Чрез техниката на декупаж можете лесно да го направите. Надяваме се идеята в настоящата публикация да ви вдъхнови да промените и своите мебели. Ако все пак срещнете затруднение, обърнете се към някой от специалистите, регистрирани на сайта ни. 

Какво всъщност представлява декупажът? За да използвате декупажната техника са ви необходими само тънък лист хартия, салфетка с подходящите според вас изображения, за да украсите съответната вещ. Повърхността трябва да бъде равна, предварително грундирана, а след това я оцветете със светла акрилна боя. 

За да залепите хартията използвайте специално лепило-лак. То се нанася на тънък слой върху подготвената основа, а след залепване на хартията се нанася отново като завършващ елемент. 


Да преобразим старата маса!

Подарете нов живот на старата си дървена маса с слой боя в мръсно бяло или слонова кост и няколко стари партитури или подходящи рисунки. Цветовата комбинация ще добави намек за винтидж стил от тридесетте години към вашия кухненски декор. 

  • Мнозина все още имат в дневните си маса като на втората снимка. Достатъчно е да я пребоядисате от кафяво в бяло и да поставите партитури. Добра алтернатива са и салфетките с подобен ефект. Тях ще намерите в почти всеки магазин за художници на много достъпна цена.
  • Важно е в процеса на работа добре да изпъвате хартията, която ще използвате за декорация.
  • Ако случайно направите ръбче или не успеете да я поставите идеално гладко, не се притеснявайте. Превърнете дефекта в ефект и се старайте да направите още ръбчета. По този начин дизайнът ще стане по-небрежен. Но и имайте предвид, че няма да бъде много удобен и има опасност бързо да се захаби.
  • Ако имате нужда от повече „жизненост“ в атмосферата, може да боядисате масата в ярък цвят като жълто, кобалтово синьо или дори червено. 

Вижте още: Защо да не изхвърляме старите мебели


Как да промените шкафовете?

Има много начини, по които да използвате декупаж за шкаф. Изборът е изцяло ваш и зависи от това кой метод и дизайн ви допада най-много.

  • Можете да използвате декупаж върху външната повърхност на целия шкаф без задната част. Но е възможно така декорацията да стане претрупана и да бъде трудна за съчетаване с околните елементи. 
  • Може да поставите изображения само върху предната част на чекмеджетата или по двете му странични части. 
  • Втората снимка показва може би най-артистичния подход. Украсата във вътрешната част на шкафа е направена с декупаж. Вместо един цвят, за този шкаф са използвани няколко цвята, които се преливат, като краката на шкафа са в същия нюанс на синьото като цветята от декорацията.
  • Начинът на изработване не се различава с обичайния - добра основа, красиви салфетки или оризова хартия, здраво лепило за декупаж, лак за финален слой, малко сръчност и много желание.


Някои грешки, които можете да допуснете при декупажната техника

Декупажът може да ви помогне и при създаването на красиви декорации или аксесоари за дома. Стъпките са същите, като при използването на тази техника при мебелите. Въпреки това има някои грешки, които е възможно да допуснете:

  1. Изберете подходящи салфетки или листове хартия. Избягвайте рисунки с много фини детайли за изрязване, защото няма да ви позволят да сте прецизни. 
  2. Не започвайте декупажа, ако боята все още не е изсъхнала.
  3. Хубаво отделете салфетката. За декупажа ви е необходим само най-горният й слой. Бъдете внимателни. 
  4. Ако при процеса накъсате леко салфетката, не се притеснявайте. Това често се случва особено при първите опити. Все пак стремете се да сте максимално внимателни при нанасянето на лепилото за декупаж.
  5. Постарайте се да няма въздух между салфетката и повърхността, която лакирате/лепите. Иначе когато лепилото изсъхне, ще останат бели петна. Или още по-лошо - въздушният мехур ще се спука и ще се вижда основата. 

Вижте още: Преобразете старите щайги за плодове с техниката декупаж


Използвайте въображението си

Декупажът може да се използва за най-разнообразни вещи с различни размери и форми. Напълно възможно е да го използвате за декориране на шкаф, маса, столове, щайги, домашна посуда и т.н. 

За тази техника можете да използвате вестници, страници от любими списания, салфетки, оризова хартия или дори партитури. Освен това, ръчно направените изделия са и страхотен подарък, който ще зарадва всеки. Бъдете смели и имайте доверие на възможностите си. Въображението няма да ви подведе. 

И все пак, ако ви липсва увереност, но сте огромни почитатели на декупажната техника, винаги може да потърсите съдействие от доказани професионалисти в областта. В нашата платформа може да потърсите специалисти в интериорния дизайн, които ще ви подадат ръка. Имате възможността по всяко време да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и вземете най-правилното решение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта