Направи си сам: декорация за дома от цветни жълъди

Публикувано на 07/09/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 07/11/2019 | Видяно 2 592 пъти

Жълъдите са навсякъде в парковете, а освен храна за животни, те могат да се превърнат и в чудесна декорация за дома. От тях можем да изработим венци и свещници, лампички и висулки, рамки за картини, украси за маси и какво ли още не.

Може би горният списък далеч не изчерпва всички варианти. Тук ще разгледаме по-конкретно как да подберем, подготвим и боядисаме жълъдите, за да се сдобием с пъстра палитра цветен декор, който можем да използваме за аранжиране на дома на специални поводи и през цялата година.

Жълъдите са един от многото естествени материали, които може да съберете през есента, ако сте любители на еко-съобразното течение в домашния декор. Когато търсите вдъхновение за проекти „направи си сам“ и имате нужда от съмишленици, подкрепа или помощ, можете да потърсите доказаните професионалисти, регистрирани в платформата на MaistorPlus. Освен това съвети и идеи може да намерите и на специално създадения форум за любители на проекти „направи си сам“.


Основни стъпки в подготовката на жълъдите

Преди да започнем нашия арт проект от малки цветни жълъди, трябва първо да ги подготвим чрез следните основни стъпки:

  • Съберете повече жълъди, отколкото планирате да използвате. Имайте предвид, че част от тях ще бъдат повредени. Събирайте само хубави и здрави жълъди.
  • Измийте жълъдите със студена вода, за да ги изчистите.
  • Изпечете жълъдите за 10-15 минути, за да премахнете възможни скрити насекоми, червеи или други.
  • Веднъж изстинали, жълъдите трябва да се проверят отново, за да се изберат само тези, които са успели да запазят формата си след процедурите.
  • Отстранете увредените или изпечени жълъдчета, като спокойно може да запазите отделените капачки или цели плодчета, ако са се появили такива.


Получаване на едноцветни жълъди

Техниките, чрез които можем да боядисаме жълъдите са наистина различни, но тук ще разгледаме две основни – боядисване с акрилни бои и боядисване със спрей.

  • При първия вариант ще са ви необходими още четки за рисуване и съд или хартия, на които да оставяте готовите жълъдчета да изсъхнат. При втория – хартия или найлон, чрез които да защитите повърхността от пръските на спрея. Използвайте ръкавици.
  • Ако пристъпвате към подобен проект за първи път е по-добре да изберете варианта с четка. Така ще може да се концентрирате по-лесно само върху тази част от жълъда, която искате да боядисате, докато със спрея това е по-трудно.
  • Веднъж изсъхнали, цветните жълъдчета вече са готови да станат част от нашата аранжировка на дома, за което възможностите са неограничени.

Вижте още: Стоплете дома си с красива тематична декорация


Бъдете артисти

Много от хората, които обичат да работят с жълъди, далеч не спират дотук. Жълъдите предоставят малка повърхност, която допълнително можете да превърнете в човечета за бижута и игра, да обрисувате артистично или да украсите по ваше желание. Дори, както е показано на снимката по-горе, те се използват често от авторите на хендмейд изкуства, които ги превръщат в малки занаятчийски предмети.


Измислете бързо приложение

Най-лесният вариант да използвате вече приготвените жълъдчета, е като ги аранжирате във всеки празен съд или панерка, с която искате да декорирате и освежите стаята. Независимо от това, можете да измислите и свой собствен проект за декорация, чрез който да постигнете допълнителен ефект.

На снимката жълъдчета с подчертан естествен цвят са приложени като част от салфетка и декорация на маса за хранене, което създава неповторим чар, шик и цялостна атмосфера на предстоящото събитие.

Сигурни сме, че ще се справите с мисията да използвате жълъди за украсата в дома си. Ако искате обаче да жълъдчетата в по-голям проект, като облицоване на мебел или друго, спокойно можете да се свържете и с избран от вас професионалист от платформата на MaistorPlus. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта