Направи си сам детски стол с хартиена карта на света

Публикувано на 21/10/2017 от Лидия Йорданова | Последна редакция на 05/03/2019 | Видяно 690 пъти

Детската стая е една от най-важните в дома ви. Всяка мебел там оставя своя отпечатък. За да придадете още по-нестандартен вид на обстановката, ви предлагаме една свежа идея – облепете детските столчета с хартия. И то не каква да е, а с географска карта на света. Няма по-сигурен начин да запалите малчуганите по далечните земи от това да им ги покажете нагледно и те да са постоянно пред очите им. Времето за игри и приключения е безценно, а трофеите и съкровищата са скъпи спомени, които носят душата в жилищния кът на малчуганите. Това малко кралство трябва да е приветливо и гостоприемно.

За да го направите такова, можете да се заемете с проекта, чиито стъпки предстои да проследим. И тъй като той включва и боядисване, в случай че не се чувствате напълно уверени в тази част, винаги можете да заявите бояджийски услуги, напълно безплатно, от препоръчаните изпълнители, регистрирани в MaistorPlus.


Какви материали са необходими?

Преди да се заемете с проекта, който ще декорира детските столчета с целия свят, отпечатан върху хартия, е необходимо да си осигурите материалите за него. Ето ги и тях:

 • Столчета - те са главният герой в "направи си сам" проекта ви, за предпочитане е да са дървени;
 • Хартиени географски карти - преценете размера им спорет този на мебелите, които ще облепвате с тях;
 • Вибров шлайф - ще ви бъде необходим при шкуренето на столовете;
 • Пистолет за боя - за да покриете по-големите поръвхности;
 • Малка четка за боядисване - с нейна помощ извършвате фините процеси;
 • Ножици - с тях изрязвате големите парчета от картите, преди да ги залепите на столчетата;
 • Макетно ножче - то ще ви послужи, за да изрежете излишните парчета вече залепена хартия;
 • И, разбира се - лепило, лак за дърво, влажна кърпа и полировчик.


Стъпка 1: Изшкурете и боядисайте столовете

На този подготвителен етап ще премахнете грубите неравности по повърхностите на столовете и ще ги боядисате. За тази цел:

 • С помощта на вибров шлайф отстранете съществуващото покритие от всеки стол, след което го почистете с влажна кърпа, за да премахнете праха от шлайфането.
 • Използвайте пистолет за грундиране и боядисване, за да покриете всеки стол с грунд или с цвят. След това изчакайте да изсъхне и запечатайте стола с лак.
 • Уверете се, че сте боядисали равномерно навсякъде, за да сте сигурни, че няма области, които да изглеждат зле след покриването с хартиените карти.
 • Изберете желаната част на картата, която да разположите върху стола. Веднъж направили това трябва да решите кои части от стола да боядисате, за да изглежда крайния резултат максимално добре.
 • Намалите размера на хартиената карта с ножиците и изрежете онази част, която не ви е нужна.

Съвет: За предпочитане е да покриете само облегалката на стола и седалката с карта, запазвайки краката бели.


Стъпка 2: Нанесете лепило и позиционирайте картата

След като столовете са вече подготвени, настъпва моментът да се позиционират географските карти върху тях. Тази част от проекта изисква повече прецизност, но със сигурност ще се справите:

 • Поставете изрязаните хартиени части от картата върху повърхността на стола с помощта на малка четка за боядисване.
 • Не забравяйте да нанесете равномерен слой лепило във всички области, които планирате да покриете с картата, за да избегнете гънки и мехурчета. Оставете за около 30 секунди до 1 минута.  
 • Внимателно поставете картата върху зоните с лепило, като непрекъснато проверявате дали добре приляга към стола. Внимателно заглаждайте всички мехурчета и гънки на хартията с помощта на кредитна карта например.


Стъпка 3: Преоразмеряване, рязане и почистване

Стигнахме и до довършителните работи по този вдъхновяващ проект:

 • Притискайте картата хубаво във всеки ъгъл, за да сте сигурни, че е сложена добре, след което изрежете излишното с макетно ножче.
 • В зоните, където се срещат два перпендикулярни ръба, като например мястото, където гърбът се среща със седалката или опората на седалката, първо изрежете едната част, след това и другата.
 • Огънете излишните краища под долния ръб на седалката, след което ги отрежете. Накрая избършете излишното лепило с влажна кърпа.
 • Повторете горните стъпки за всяка покрита с карта площ на стола. Оставете лепилото в продължение на 30 минути, за да подейства максимално.

Съвет: Винаги проверявайте етикета на продукта за специфично време на изсъхване, както и време на повторно покриване, за да избегнете прекалено бързо добавяне на финалния слой.


Стъпка 4: Нанесете последен слой лепило

На финала добавете допълнителен слой лепило над секциите с картите на всеки стол. Оставете достатъчно време за втвърдяване и нанесете второ покритие, ако е необходимо. Готови сте и вече можете да се поздравите за добре свършената работа. Добре е да знаете, че още един пласт от хартиените карти ще направи по-трайни столовете, особено ако се използват от много активни деца. 

В случай че този проект ви е харесал, но нямате времето или възможността да го реализирате сами, при нас ще откриете опитни бояджии, които успешно ще се справят с равномерното нанасяне на боята върху столовете. Направете безплатна заявка още днес и в отговор ще имате на разположение конкурентни оферти, които да сравните. Сами избирате начин на комуникация с кандидатстващите изпълнители и предварително можете да се запознаете с техните репутации. По този начин ще бъдете спокойни, че се спирате на най-доброто предложение.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Орви студио VIP
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
Popovi Stroy
Плочки и теракот, София
АС - инженеринг 2000 ЕООД VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
МБЧЕК
Архитектура и дизайн, София
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
19 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта