Направи си сам детски стол с хартиена карта на света

Публикувано на 21/10/2017 от Лидия Йорданова | Последна редакция на 05/03/2019 | Видяно 1 686 пъти

Детската стая е една от най-важните в дома ви. Всяка мебел там оставя своя отпечатък. За да придадете още по-нестандартен вид на обстановката, ви предлагаме една свежа идея – облепете детските столчета с хартия. И то не каква да е, а с географска карта на света. Няма по-сигурен начин да запалите малчуганите по далечните земи от това да им ги покажете нагледно и те да са постоянно пред очите им. Времето за игри и приключения е безценно, а трофеите и съкровищата са скъпи спомени, които носят душата в жилищния кът на малчуганите. Това малко кралство трябва да е приветливо и гостоприемно.

За да го направите такова, можете да се заемете с проекта, чиито стъпки предстои да проследим. И тъй като той включва и боядисване, в случай че не се чувствате напълно уверени в тази част, винаги можете да заявите бояджийски услуги, напълно безплатно, от препоръчаните изпълнители, регистрирани в MaistorPlus.


Какви материали са необходими?

Преди да се заемете с проекта, който ще декорира детските столчета с целия свят, отпечатан върху хартия, е необходимо да си осигурите материалите за него. Ето ги и тях:

  • Столчета - те са главният герой в "направи си сам" проекта ви, за предпочитане е да са дървени;
  • Хартиени географски карти - преценете размера им спорет този на мебелите, които ще облепвате с тях;
  • Вибров шлайф - ще ви бъде необходим при шкуренето на столовете;
  • Пистолет за боя - за да покриете по-големите поръвхности;
  • Малка четка за боядисване - с нейна помощ извършвате фините процеси;
  • Ножици - с тях изрязвате големите парчета от картите, преди да ги залепите на столчетата;
  • Макетно ножче - то ще ви послужи, за да изрежете излишните парчета вече залепена хартия;
  • И, разбира се - лепило, лак за дърво, влажна кърпа и полировчик.


Стъпка 1: Изшкурете и боядисайте столовете

На този подготвителен етап ще премахнете грубите неравности по повърхностите на столовете и ще ги боядисате. За тази цел:

  • С помощта на вибров шлайф отстранете съществуващото покритие от всеки стол, след което го почистете с влажна кърпа, за да премахнете праха от шлайфането.
  • Използвайте пистолет за грундиране и боядисване, за да покриете всеки стол с грунд или с цвят. След това изчакайте да изсъхне и запечатайте стола с лак.
  • Уверете се, че сте боядисали равномерно навсякъде, за да сте сигурни, че няма области, които да изглеждат зле след покриването с хартиените карти.
  • Изберете желаната част на картата, която да разположите върху стола. Веднъж направили това трябва да решите кои части от стола да боядисате, за да изглежда крайния резултат максимално добре.
  • Намалите размера на хартиената карта с ножиците и изрежете онази част, която не ви е нужна.

Съвет: За предпочитане е да покриете само облегалката на стола и седалката с карта, запазвайки краката бели.


Стъпка 2: Нанесете лепило и позиционирайте картата

След като столовете са вече подготвени, настъпва моментът да се позиционират географските карти върху тях. Тази част от проекта изисква повече прецизност, но със сигурност ще се справите:

  • Поставете изрязаните хартиени части от картата върху повърхността на стола с помощта на малка четка за боядисване.
  • Не забравяйте да нанесете равномерен слой лепило във всички области, които планирате да покриете с картата, за да избегнете гънки и мехурчета. Оставете за около 30 секунди до 1 минута.  
  • Внимателно поставете картата върху зоните с лепило, като непрекъснато проверявате дали добре приляга към стола. Внимателно заглаждайте всички мехурчета и гънки на хартията с помощта на кредитна карта например.


Стъпка 3: Преоразмеряване, рязане и почистване

Стигнахме и до довършителните работи по този вдъхновяващ проект:

  • Притискайте картата хубаво във всеки ъгъл, за да сте сигурни, че е сложена добре, след което изрежете излишното с макетно ножче.
  • В зоните, където се срещат два перпендикулярни ръба, като например мястото, където гърбът се среща със седалката или опората на седалката, първо изрежете едната част, след това и другата.
  • Огънете излишните краища под долния ръб на седалката, след което ги отрежете. Накрая избършете излишното лепило с влажна кърпа.
  • Повторете горните стъпки за всяка покрита с карта площ на стола. Оставете лепилото в продължение на 30 минути, за да подейства максимално.

Съвет: Винаги проверявайте етикета на продукта за специфично време на изсъхване, както и време на повторно покриване, за да избегнете прекалено бързо добавяне на финалния слой.


Стъпка 4: Нанесете последен слой лепило

На финала добавете допълнителен слой лепило над секциите с картите на всеки стол. Оставете достатъчно време за втвърдяване и нанесете второ покритие, ако е необходимо. Готови сте и вече можете да се поздравите за добре свършената работа. Добре е да знаете, че още един пласт от хартиените карти ще направи по-трайни столовете, особено ако се използват от много активни деца. 

В случай че този проект ви е харесал, но нямате времето или възможността да го реализирате сами, при нас ще откриете опитни бояджии, които успешно ще се справят с равномерното нанасяне на боята върху столовете. Направете безплатна заявка още днес и в отговор ще имате на разположение конкурентни оферти, които да сравните. Сами избирате начин на комуникация с кандидатстващите изпълнители и предварително можете да се запознаете с техните репутации. По този начин ще бъдете спокойни, че се спирате на най-доброто предложение.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта