Вдъхновяващ български проект побира цяла къщичка с дърво в детската стая

Публикувано на 13/10/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 13/10/2017 | Видяно 8 726 пъти

Щастливото детство включва поне една къща, кацнала на дърво, в която стените дълго разказват за тайните заговори на малчуганите. Когато обаче двете не могат да бъдат композирани заедно вертикално, остава вариантът да се съберат в едно равнинно пространство, било то и малко. И какво по-подходящо от детската стая на хлапе? Особено ако последното си има за баща креативен ентусиаст от форума “Направи сам”. В същия ще откриете още много проекти като този, за който ще ви разкажем в настоящата статия, както и ценни съвети за ремонта и обзавеждането на дома и градината. Проследете заедно с нас етапите от реализирането на тази очарователна идея. В случай че я пожелаете и за вашето жилище, доверете се на доказаните специалисти в нашата платформа.


Заражда се идеята!

“Някакви бледи спомени от детството ми, както и самата практичност ми дадоха идеята за легло-къща.” - така обяснява зараждането на идеята за проекта си bager от “Направи сам”. Преди да се появи на бял свят, в завършения си вид, къщичката е само в главата му. Съществувал е вариантът да купи готова, но както сам споделя: “Поразгледах какво се предлага готово и след като нищо не ми "хвана окото", реших сам да се заема.” И допълва: “Няколко рисунки, малко измерване, малко сметки и започнах. С безценната помощ от приятел, конструкцията за един уикенд беше готова.” Последното ни звучи в сферата на фантастиката на фона на струпаните греди и летви. Все отнякъде обаче трябва да се започне, а сега нека проследим и продължението.


Скелето трябва да бъде здраво

Като всяка друга къща, и тази, която потребителят bager от форум “Направи сам” прави за сина си, също трябва да има здраво скеле. Целта е то да издържи цялата конструкция. Част от нея е детското легло, разположено на приземното ниво, както и зоната за игра, оформена като дървена къщичка, над него. “Всичко е доста грубичко, използвал съм коларски болтове и винтове за дърво, както и на места Г-образни планки. Материалът е чам - гредички 10/10 см., 4/4 см., гладка ламперия и тополов шперплат.” - споделя майсторът за своя авторски проект. След скелето идва ред да бъде изградена и стълба, която да дава достъп до горното ниво.

Вижте още: Направи си сам: Катерушка за котки


Появяват се стълби към втория етаж

Дървеното стълбище, което е в очакване на весели детски крачета, вече също е изградено и добавено към общия мебелен модул. Леглото за все още сравнително малкото момче ще се пада отляво. По този начин стълбата, освен за катерене и слизане, би могла да се използва и за своеобразно място за съхранение, при което стъпалата да служат за рафтове с временно подредени по тях вещи. Всъщност, малко по-късно в детската стая се появява креативна етажерка, която е перфектно допълнение към леглото-къща. За нея ще ви разкажем малко по-късно в публикацията, но нека преди това да “доизградим” основната постройка.


Къщичката придобива завършен вид

Вдъхновяващото легло-къща придобива все по-завършен вид. Както можем да видим, на този етап второто ниво си има вече парапет, както и стени, направени с дървена ламперия. Добавен е и леко скосен покрив в горния десен край, който също е облицован с дървен материал. Очакванията са на тази повдигната над земята площ често да се подвизава банда хлапета, които едва ли ще стоят там мирно и кротко. Логично възниква въпросът достатъчно издържлива ли е конструкцията, а ето го и отговорът: “Тест за здравина имаше и смея да твърдя, че без проблем издържа трима - четирима възрастни (едвам събрани на "горния етаж")”.

Вижте още: Реализиран български проект на детска къщичка на дърво


Леглото-къща е напълно готово!

Леглото, заедно с къщичката към него, са вече готови. Както споделихме в началото на настоящата публикация, проектът е завършен за удивително бързото време от един уикенд. Но, както знаем, в един дом нищо никога не е окончателно и във всеки момент може да се добави интригуващ щрих. По същия начин е и с разглеждания тук проект на потребителя bager от “Направи сам”, който описва продължението на историята така:

“След това имаше лакиране и доукрасяване разбира се, но вече мина година и половина, откакто я направих и още добавяме по някой детайл тук и там. Ама то това му е и готиното - малки хрумвания, с голям ефект. Така се появи коминчето, фенера на терасата, саксиите под прозорчетата, "чушките, чесъна и царевицата" под стрехата и още…”


Къща без дърво не може

Разказът ни би могъл да приключи до завършената вече къщичка с легло, ако не беше наложително присъединяването на подходящо дърво към цялостната концепция. Отново с помощта на приятел, bager от “Направи сам” изгражда етажерка-дърво. Ще го оставим сам да ни даде подробности за нея:

“Не ми се щеше да слагам най-обикновена етажерка и затова е малко по-различна. Наистина, етажерката в този си вид не е чак толкова практична, колкото би била една стандартна, но дава "атмосфера". Тук трябваха точни ъгли и срезове с правилните машини, и затова един приятел с налични такива е основно "виновен" за изработката ѝ. Материалът е 18 мм. тополов шперплат. Захваната е здраво за стената и се ползва и за катерене до горните клони, за да се поставя или взима нещо от там. Както обича да казва детето - етажерка-стълба.”

Вижте още: Супер татко превръща стаята на дъщеря си в приказен декор


Завършената библиотека с форма на дърво

Ето, че в детската стая освен къщичка, която е приютила легло, вече се е настанило и дърво, от чиито клони могат да се берат книги. Задайте своите въпроси към създателя на това симпатично детско царство в темата му във форума и научете подробностите, които ви интересуват. Ако пък искате да обирате овациите на близки и приятели с оригинални решение във вашето обзавеждане, реализирайте най-смелите си идеи с помощта на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Споделете с тях своя проект, като направите безплатна заявка, бързо и лесно, без допълнително обвързване, и в кратък срок ще получите атрактивни оферти. Сравнете цени и условия за работа, разгледайте препоръки от предишни клиенти и се спрете на точния за вас изпълнител.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта