Направи си сам: Катерушка за котки

Публикувано на 22/06/2017 от Светла Иванова | Последна редакция на 22/06/2017 | Видяно 26 919 пъти

Ако и вие сте сред любителите на котки, които са готови на всичко, за да осигурят удобство на своя пухкав приятел вкъщи, значи днешното ни предложение е точно за вас - катерушка за котки! Благодарение на това съоръжение можете да направите всяка една стая в жилището си по-уютно, забавно и удобно кътче за домашния си любимец. Освен това, когато котката ви има свои мебели, е по-малко вероятно собствените ви вещи да станат нейна жертва. Затова запретнете ръкави и се вдъхновете от предложението на форум "Направи сам". Това е форум с над 10-годишна история, от който можете да черпите безброй идеи за проектиране и изработка на различни проекти.


Стъпка 1: Необходими материали и инструменти

За да измайсторите оригиналната катерушка за котки, ще имате нужда от различни инструменти и материали. Повечето от тях със сигурност имате у дома, което превръща самия проект в нискобюджетен. Инструментите, които ще ви трябват, са:

  • бормашина;
  • няколко винта за дърво;
  • електрически телбод;
  • ръчен трион;
  • чук;
  • пирони;
  • макетно ножче;
  • лепило за дърво.

Що се отнася до материалите, можете да проявите въображение. Дървени плоскости или картон - всичко ще ви свърши работа. Ако искате да поглезите котката си с "тунели", потребителят от форума marian1 предлага да използвате PVC тръби за отходен канал.


Стъпка 2: Изграждане на стабилна основа

Котешката катерушка се нуждае от здрава основа, за да успее да издържи тежестта и резките движения на вашия домашен любимец. Най-добре изберете две еднакви дървени плоскости с ширина около 60 см., които след това да залепите една за друга с помощта на лепило за дърво. Не забравяйте, че следващите нива от котешкото съоръжение трябва да са с поне 20 см. по-малки.


Стъпка 3: Етажи, стълбички и тунели

След като сте изградили основата на вашия проект, от вас зависи как ще продължите. Ако искате да добавите още един или два етажа към катерушката, ще ви трябват вертикални опори. Изберете дървени летви с височина около 50 см. и ги закрепете с помощта на бормашина и винтове. Можете да предпочетете и варианта с PVC тръба с подходящ размер, която да залепите към основата.


Стъпка 4: Облицоване и други екстри

Най-важната част при изработката на котешка катерушка е облицоването, което ще спаси вашите мебели от острене на нокти. За тази цел изключително подходящ е грубият мокет, с който да облепите равните плоскости. Независимо дали сте избрали варианта с тръба или с дървени летвички, тези части от съоръжението също трябва да бъдат добре "облечени". С помощта на лепило залепете дебело конопено въже, по което котето ще може да се изкачва и слиза.

Надяваме се, че идеята за ръчно направена катерушка ви е допаднала. Ако имате нужда от още вдъхновяващи идеи, посетете форум "Направи сам", където има изобилие от проекти и компетентни мнения. В случай че не сте сигурни в собствените си възможности, а искате да обновите някое помещение у дома, потърсете регистрираните мебелисти в MaistorPlus, които са винаги насреща.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта