Как да живеем по-качествено, ако жилището ни е на натоварена улица

Публикувано на 25/11/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 08/07/2016 | Видяно 2 690 пъти

Животът в големия град се случва с динамичен, често стресов ритъм. Транспортът, вървенето, дори мислите и говорът ни са забързани, издаващи натиска на вечно недостигащото време. Утехата от цялата тази натовареност е в релакса, който ни очава зад вратите на дома ни, след края на работия ден. Съществува ли обаче подобна награда за живеещите в близост до интензивен трафик? В тази статия ще ви запознаем с няколко полезни насоки за това как да живеем по-качествено, ако жилището ни е на натоварена улица или булевард. Опитните специалисти, регистрирани в нашия сайт, могат да ви съдействат за практическото приложение на представените съвети.

Вижте още: Преди и сега: 20 удивителни световни градове


Как да се справим със силния шум

Силният шум е едно от първите притеснения, с които се свързва животът в близост до улица с натоварен трафик. Симфонията от двигатели, клаксони и профучаващи линейки едва ли е най-добрата музика, която може да си пожелае човек. Истината е, че ситуацията не е чак толкова тревожна, особено ако се погрижите да имате качествена дограма, с акцент върху шумоизолацията. Ето няколко насоки за това на какъв стъклопакет за прозорците, гледащи към шумната улица, да заложите:

  • Висок RW индекс. RW е индексът, който посочва каква е степента на звукоизолация на предлагания стъклопакет. Колкото по-висок е този индекс, толкова по-добре ще бъдете изолирани от шума навън.

  • Комбинирани стъкла. Използвайте стъклопакет, при който са комбинирани стъкла с различна дебелина. По този начин резонансните трептения се поглъщат по-добре.

  • По-широко газово пространство. Шумоизолацията се подобрява с увеличаване разстоянието между стъклата. Прекаленото им раздалечаване, в същото време, би понижило качеството на топлоизолацията, затова е препоръчително да се обърнете към специалисти, които да ви предложат оптимален вариант.

Висок RW индекс. RW е индексът, който посочва каква е степента на звукоизолация на предлагания стъклопакет. Колкото по-висок е този индекс, толкова по-добре ще бъдете изолирани от шума навън.

Комбинирани стъкла. Използвайте стъклопакет, при който са комбинирани стъкла с различна дебелина. По този начин резонансните трептения се поглъщат по-добре.


Как да се погрижите за чистотата в дома си

Каквото и да е местоположението на дома ви, трябва да бъде поддържан чист и подреден. Разликата при жилищата, които са близо до интензивен трафик е, че ще ви се налага по-често миене на прозорците, пране на пердетата, чистене на подовете, заради по-голямата концентрация на прах и мръсни газове. Невинаги времето ще ви достига да се справяте с всичко това, но не се отказвайте. Не забравяйте да помислите и за сушилня, която да използвате за изпраните си дрехи, вместо да ги излагате пряко на запрашения въздух.

Вижте още: Пералня с вградена сушилня - плюсове и минуси


Мисията "свеж въздух" - постижима

Възможно е да си мислите, че живеейки в дом, близо до прашен и натоварен булевард, въздухът в него няма как да е свеж, но всъщност има решение и за този проблем. Подходящо би било да инвестирате в пречиствател на въздух с йонизатор. Това значително ще повижи свежестта в помещенията ви. Поставянето на повече стайни растения също е добро решение.


Противодействайте на силните вибрации

Живеете ли близо до натоварен трафик, едва ли се нуждаете от обяснение за какви силни вибрации става дума. Усещате ги най-вече като покрай жилището ви минава трамвайна линия, но и други возила могат да ги причинят. Реално противодействието на подобен ефект е най-добре да се предприеме още при закупуването на жилището. Проучете каква е дебелината на земната плоча, като това важи в още по-голяма степен, когато етажът е висок. Погрижете се да имате здрав под, който същевременно и да диша, за да може да обира трептенията.

Вижте още: Какво е важно да знаем за реденето на плочките на пода в банята


Доверете се на професионалисти

В случай че ви предстои строеж на ново жилище, независимо дали на спокойна или натоварена улица, винаги е уместно да се доверите на професионалисти. Заявете безплатно проект към изпълнителите в MaistorPlus и в кратък срок ще получите конкурентни предложения. Можете да сравните препоръки и оценки от предишни клиенти, да изберете с кого желаете да работите и след приключване на заданието, да оставите своя отзив в сайта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта