Пералня с вградена сушилня - плюсове и минуси

Публикувано на 22/09/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 24/04/2018 | Видяно 28 463 пъти

Сушилнята е изключително полезен уред, който улеснява живота на всяка домакиня. Никой не обича да гледа с дни купища съхнещо пране из дома си, както често се получава през зимата. Сблъсквали ли сте се обаче с дилемата дали да си купите перална машина, която има опция за сушене като екстра или пералня и сушилня отделно? На пръв поглед изглежда, че комбинираният уред е по-практичният вариант, но се оказва, че той има и своите минуси. Ясно е, че най-точен отговор на тази дилема могат да ви дадат професионалистите в тази сфера, но ние все пак ще се опитаме да покажем някои от плюсовете и минусите, а вие сами ще можете да прецените за себе си и вашите нужди.


Как работи пералнята със сушилня

Пералнята със сушилня е обикновена перална машина с няколко добавки. На върха на ваната е инсталиран метален корпус с допълнителен нагревател и вентилатор, който вкарва горещ въздух в барабана. За разлика от отделните сушилни, които изпускат използвания горещ въздух през клапа директно в помещението, комбинираните уреди работят на принципа на конденза. Парата, създадена по време на сушенето, се отвежда в пластмасова камера, която се охлажда със студена вода. По този начин горещият въздух се превръща във вода, която по-късно бива отвеждана от помпата на машината.

Вижте още: LG Multi V S климатична система - съчетава последните иновации в областта


Плюсове на комбинираните машини

Поддръжниците на комбинираните устройства представят няколко силни аргумента, които няма как да се оспорят:

  • Закупени в един корпус, пералнята и сушилнята излизат много по-евтино, отколкото поотделно
  • Комбинираното устройство заема два пъти по-малко място от двете отделни машини
  • Твърди се, че цялостният цикъл на комбинираните устройства хаби по-малко ток, отколкото пране и сушене поотделно
  • Спестявате си досадното местене от един барабан в друг
  • Не бълват купиша горещ въздух в помещението, което е огромен плюс през лятото


Минуси на пералнята с вградена сушилня

Феновете на разделените продукти твърдят, че комбинираните устройства са по-малко надеждни, защото в един корпус има поставени повече части и това е предпоставка за неизправности. Освен това към лошата репутация на комбинираните машини се добавят още няколко точки. Макар че на пръв поглед изглежда, че комбинираната машина е практично устройство, оказва се, че работата с нея има много отрицателни страни:

  • Ако сте заредили пълна пералня, преди да включите цикъла на сушене, трябва да извадите част от дрехите, за да циркулира по-добре горещият въздух. Обикновено повечето комбинирани машини могат да сушат едва половината от вместимостта в барабана
  • По-малко ефектнивни са от отделните сушилни. За да бъде сухо прането, може да се наложи да я пуснете повече от веднъж.
  • Трябва да изчакате дрехите да се изсушат, преди да заредите следващо пране

Вижте още: Готварски печки с уникален дизайн


Какъв избор да направим

В крайна сметка изборът на устройство е индивидуален за всяко домакинство. Дори да сте абсолютно убедени в превъзходствата на отделно функциониращите машини, ако не разполагате с необходимото място или нужните средства, ще трябва да се спрете на пералня със сушилня. Ако инвестирате достатъчно пари, за да си купите по-качествена, тя вероятно ще ви се отплати, като ви служи вярно и безотказно. Но дори да се развали, винаги можете да намерите най-подходящия майстор, регистриран в Maistorplus, като заявите ремонт. Ще можете по спешност да се свържете с професионалистите в сферата или да разгледате техните профили и изпратени към вас оферти, да сравните оставените за тях мнения от предишни клиенти и да изберете този, който на вас ви се струва подходящ.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта