15 уникални пещери, които трябва да посетите

Публикувано на 21/01/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 06/07/2016 | Видяно 4 805 пъти
15 уникални пещери, които трябва да посетите

Популярният израз: „Моят дом-моята крепост”, далеч назад във времето, вероятно е звучал като „Моята пещера–моят дом”. Днес пещерите отдавна са заменени от къщи и апартаменти и са превърнати в туристически атракции или притегателна сила за търсещите адреналинови усещания. Ако все пак някога ви се прииска да се върнете към живота в пещера, нека да е в някоя от 15-те най-впечатляващи пещери в света.

Вижте още: Къщата на семейство Флинстоун

Пещерата Сон Дунг

Пещерата Сон Дунг

Удивителната пещера Сон Дунг се намира във Виетнам и в момента е известна като най-голямата в света. Дръзналите да я видят са силно впечатлени от смайващата красота на естествените й образувания, както и от отделните еко и климатични системи.

Ледена пещера, национален парк Ватнайокул, Исландия

Ледена пещера, национален парк Ватнайокул, Исландия

Единственото по-голямо предизвикателство от това да се разходите из тази вълшебно изглеждаща ледена пещера е да произнесете правилно името на парка, в който се намира, от първия път. Докато се упражнявате, сме длъжни да ви предупредим, че високите токчета там не са добра идея–на места ледът може и да не е толкова здрав, колкото изглежда.

Пещерите със светещи червеи, Нова Зеландия

Пещерите със светещи червеи, Нова Зеландия

Ако имате нужда от светещи червеи за нощен риболов, трябва просто да отскочите до Нова Зеландия. Там, в пещерите Уайтомо, може да ви се случи близка среща с редкия вид луминисцентни червеи. Внимавайте, защото светенето при тези червеи означава глад-привличат плячката си като наподобяват копринени светещи нишки, които висят от тавана.

Пещерата в Алгарве, Португалия

Пещерата в Алгарве, Португалия

Единственият начин да достигнете до това удивително природно чудо е по вода. Струва си да поплувате до нея, нали?

Пещерата Бату в Малайзия

Пещерата Бату в Малайзия

Не декор от фантастичен филм, а истинска пещера, която преди много години е приютявала китайски и английски заселници, както и коренното население Темуан. Пещерата Бату се намира в Малайзия и днес е отворена за посетители, които могат да се докоснат до миналите години и да разгледат множеството запазени статуи.

Кристалната пещера Наика, Мексико

Кристалната пещера Наика, Мексико

Тук, на 300 метра дълбочина под гр. Наика, можете да видите някои от най-големите кристали, откъдето идва и самото име на пещерата. Въпреки че е затворена за масови посещения, заради голямата ѝ дълбочина, избягване на горещина и други съображения, нейната уникалност нееднократно е била улавяна от обективите на смели фотографи.

Ледена пещера в Камчатка, Русия

Ледена пещера в Камчатка, Русия

Тази удивителна пещера, формирала се в близост до вулкана Мутновски в Камчатка, Русия, може да спре дъха на всеки, имал щастието да я посети. Стените ѝ са достатъчно тънки, за да могат слънчевите лъчи да рисуват вълшебни картини през тях.

Пещерата Киаут, Мианмар

Пещерата Киаут, Мианмар

Това, което можем да споделим за тази тайнствена пещера, е само най-широко известния факт, свързан с нея, а именно, че вътрешността ѝ е била украсена като будистки храм.

Пещерите Драк, Палма де Майорка

Пещерите Драк, Палма де Майорка

Отвори ли ви се път към Палма де Майорка, освен задължителното турне из местните плажове, непременно трябва да се отбиете до пещерите Драк. Едва ли всеки ден ви се удава да се насладите на класически концерт в красива пещера.

Пещерата Там Лод, Тайланд

Пещерата Там Лод, Тайланд

Пещерата Там Лод се намира в северен Тайланд. Постоянни посетители са множеството, пригодили се за живот в пещери, тихоокеански бързолети. Освен птичките можете да видите и преминаващата река Нам Ланг.

Пещерата Прая Након, Тайланд

Пещерата Прая Након, Тайланд

Оставаме в Тайланд, за да посетим исторически значимата пещера Прая Након. Добрата ѝ осветеност, породена от разрушилите се покриви, я е правела предпочитано място за посещение от местните крале.

Пещерата Рийд Флут, Китай

Пещерата Рийд Флут, Китай

Името на тази пещера, намираща се в Гуанси, Китай, означава „тръстикова флейта”. Вече повече от 1 200 години привлича заинтригувани посетители с богатото си разнообразие от сталактити и сталагмити.

Мраморните пещери, Патагония

Мраморните пещери, Патагония

Мраморните пещери в Патагония впечатляват с великолепните отражения на скалите в тюркоазените води. Известни са още като Мраморна катедрала, причина за което са красивите форми, напомнящи арки.

Ягодинска пещера, България

Ягодинска пещера, България

Изобщо не сме си и помисляли, изброявайки най-впечатляващите пещери в света, да пропуснем родните красоти, които по нищо не отстъпват на световните. Кръстена на село Ягодина, Ягодинската пещера изобилства от прекрасни, събуждащи въображението фигури, недостижими за майсторството и на най-изкусния скулптор.

Проходна пещера Очите на Бога, България

Проходна пещера Очите на Бога, България

Обиколката ни приключва у дома, с още една от най-удивителните пещери в България и света – Очите на Бога. Едва ли има нужда да разясняваме на какво се дължи името ѝ, а освен с магнетичността, която струи от „очите”, пещерата привлича любителите на адреналина, защото е една от малкото, в които могат да се извършват бънджи скокове.

Ако статията ви е вдъхновила и искате да сътворите от дома си уникално място, винаги можете да се обърнете към специалистите в интериорния дизайн, които можете да откриете в MaistorPlus. Настанете се удобно, заявете проект безплатно, разгледайте офертите и направете най-удачния за вас избор.