Най-популярните стилове в интериора

Публикувано на 04/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 04/04/2022 | Видяно 1 540 пъти

На съвременен език може да кажем, че тенденциите идват и си отиват, но стилът е вечен. Същото важи и за интериорните трендове, които постоянно се променят, но често се влияят от външни фактори като социални промени, технология и околната среда. Не се очаква да се придържате строго към един стил – запознавайки се с различните стилове ще разберете кои ви допадат, можете да комбинирате различни елементи и да се получи една уникална визия – вашият стил. В следващите редове ще ви представим дефиниции и визии за по-популярните стилове в интериора.

Ремонтирате дома си или ви предстои да го направите скоро? Със сигурност ще има разлика, ако се консултирате с интериорен дизайнер и ще направи цялото преживяване значително по-лесно. Професионалист, добре запознат с материята, лесно ще съчетае различните стилове, които ви допадат.


Малкото е повече

Минимализмът е един от предпочитаните и често разпространени стилове през последните години. Той е много близък приятел на съвременния стил, като не е точно същият. Минималистичните домове се изразяват повече в това, което липсва. Този стил е лишен от орнаменти и претенциозни и кичозни декорации. Характеризира се с прости линии, неутрална цветова палитра, които са прекрасно допълнение към изчистения архитектурен дизайн. Пространствата са отворени и въздушни, всяка декорация и мебел изпълнява своята естетична функция. Изкуството, което се разполага често е абстрактно и модернистично. Ако не сте фенове на стерилността, която предлага минимализмът, винаги може да го комбинирате с други интериорни стилове и да постигнете една незабравима визия.


Индустриален шик

Индустриалнят стил в интериора се появява през миналия век в Америка. Обикновено се среща естетика, която приспособява елементи от старите фабрики и индустриални пространства, като от своя страна голяма част от тези пространства се превърнаха в жилищни през последните години. Характеризира се със суров и незавършен вид като вмества в себе си тухла, необработено дърво, метал, често се срещат видими греди или вентилация, метална дограма. Подовите настилки често са от суров дървен материал или бетон. Обзавеждането в случая е функционално, не толкова декоративно. Цветовата палитра е монохромна и неутрална, в съчетание с черно-бяла фотография или принтове.


Релаксицращ, безгрижен, без правила

Бохемският стил се появява през 19 век във Франция. Вдъхновение за него са художници, писатели, номади, за които креативността има много по-голяма стойност от парите. Със сближаването между различните култури и отказа да се придържат към общоприетото, възниква нов тренд в интериора. Бохемският стил има за цел да преобърне стандартите за красота като отхвръли правилата и прегърне неконвенционалното.  Характеризира се с липса на структура, наслояване между различни материали, текстури и цветове. В този стил не се спазват строги правила, както например при минимализма. Основата се придържа към това пространството да бъде комфортно и успокояващо. Въпреки че няма правила, които да ви напътстват, има някои практики, които да ви доведат до желания резултат. Наслояването на килими, възглавници, различни декорации, амулети, растения – колкото повече, толкова повече.

Цветова палитра – както във всичко останало, няма правила. Може да изберете по-семпъл и монохромен тип, ярък и цветен или пък нещо по средата.


Лек и уютен винтидж комфорт

Провансалският стил е вдъхновен от уютните френски и английски селски къщи. Не ви е необходима къща на село, за да придадете този неповторим завършек. По-уютен, по-мек, богат на декоративни елементи. Ключът към този стил е да се създаде пространство, което да изглежда така сякаш домът се обитава от поколения назад и е изпълнен с история и спомени. Очарованието на провансалския стил идва от включването на винтидж елементи, които може да не си подхождат помежду си.

Цветовата палитра е с топли неутрални цветове като кремаво, пастелни, с нотки синьо, зелено и розово като акцент. Шарките често са вдъхновени от цветята, като придават античен и уютен завършек.  

През последните десетилетия се появяват различни адаптации на стила – английски, френски, крайбрежен, модернистичен. Всеки от тях се различава с различна цветова палитра и характерни аксесоари.


Природни детайли, придаващи топлина и приветлив дизайн

Рустик стилът се основава през XIX век в САЩ от хората, които се изселват далеч от града. Естествен и изчистен стил, който се оповава на автентичност, а не на модните тенденции. Обикновено се използват естествени материали като дърво и камък, също така естествените тъкани са за предпочитане – памук и лен. Въпреки, че не е минималистичен, стилът е прост, непретенциозен и земен. Не се прекалява с декоративните елементи, а когато се използват такива са винтидж или антични. Атмосферата е неостаряваща, неподлагаща се на тенденциите – като на планинска хижа. Не е изненадващо, че все по-често хората приемат японската философия уаби-саби – красотата се намира в несъвършенствата, простотата и природата.

                Приспособяването на различните стилове и тяхното комбиниране спрямо вашите усещания и вкусове, става още по-успешно, когато имате и професионален поглед над нещата. С консултацията с опитен дизайнер ще спестите време и ще постигнете красив и уютен краен резултат. Заявете своя проект още днес – напълно безплатно, и ще получите оферти от регистрираните специалисти в MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта