Дървени небостъргачи – новата мода при високите сгради

Публикувано на 16/02/2017 от Нели Минчева | Последна редакция на 16/02/2017 | Видяно 7 604 пъти

През 2013 г. едно от най-големите скандинавски архитектурни студия оповести плановете си да проектира 34-етажен небостъргач от дърво. Оттогава бяха обявени множество подобни иновативни проекти, някои все още само на ниво концепция, докато други в процес на изграждане. Запознайте с най-впечатляващите от тях още сега.

До 2016 г. в световен мащаб най-високата сграда, изградена от дървен материал, е 14-етажен жилищен блок в Норвегия. Не е ясно обаче още колко той ще успее да удържи рекорда си.


Първият дървен небостъргач в Лондон

Проектът за тази впечатляващата сграда беше представен през април 2016 година. Очаква се тя да бъде с височина от 300 метра, което ще се изрази в 80 етажа. Небостъргачът ще се намира в централната част на британската столица и ще се състои предимно от жилищни площи.

Според създателите му жителите на Лондон стават все повече и високите сгради се превръщат в необходимост. А хората със сигурност биха предпочели да живеят в сграда, която е от дърво, вместо в такава от бетон или стомана.

Вижте още: 10 причини да използвате устойчиви материали


Гордостта на Амстердам

Този проект в развитие включва 21 етажа жилищни и търговски площи, както и подземен паркинг. Помещенията вече са в продажба, като първите купувачи имат възможността да получат персонално проектиране на разположението на избраните имоти.


Впечатляващ паркинг в Стокхолм

Небостъргачът е замислен като наследник на настоящ надземен паркинг в шведската столица. Планирано е сградата да е на цели 40 етажа, чието разположение ще бъде ясно обозначено върху самата фасада на постройката чрез майсторска игра на проектантите с дървения материал.


Изграден дървен гигант във Ванкувър

Строежът на дървената постройка вече е приключен. Тя ще приютява студентски общежития, в които ще могат да бъдат настанявани до 400 души. 
 


И отново Стокхолм

В началото на статията ви споменахме за пионерите в областта на дървените небостъргачи, обявили проекта си преди около три години. Това е и самата сграда, плановете за която очароваха света и вдъхновиха множество архитекти и проектанти. Небостъргачът все още не е построен поради проблеми с финансирането, но до този момент е спечелил не един и два конкурса.

Със сигурност има какво да се научи от ентусиазма и креативността на авторите на тези необичайни постройки. Ако те са успели да ви вдъхновят за изграждането на вашия собствен дървен дом или за основен ремонт вкъщи, не се колебайте да потърсите правилния изпълнител в нашия сайт. Пуснете безплатна заявка и ще получите ценови предложения от регистрираните при нас майстори. Оставената обратна връзка за тяхната работа и допълнителната информация в онлайн профилите им ще ви помогнат да вземете правилното решение.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

А до Я VIP
Електроуслуги, София
91 извършени проекта
Стоянов. С.
Сухо строителство, София
5 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ VIP
ВиК Услуги, София
85 извършени проекта
Гюлбехан Михайлов
Зидария, Плевен
1 извършен проект
Христо Терезов
Мебели и обзавеждане, София
7 извършени проекта
РС ХОУМС
Кърти, чисти, извозва, София
6 извършени проекта