Коледни традиции в декорирането на дома от цял свят

Публикувано на 27/12/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 11/11/2020 | Видяно 25 880 пъти

Интересно декоративно решение, превзело австрийските домове покрай коледните празници, е поставянето на изкуствено прасенце. То се свързва с изобилие и благополучие, затова неслучайно го срещаме във вид на орнаменти по елхата или скрито в опаковъчна хартия, като подарък, носещ късмет!

Виж още: Как да изберете идеалната коледна елха за своя уютен дом


Във Великобритания джинджифиловата къщичка е традиционно вкусно украшение

Макар тази традиция да е чужда за нас, в Западна Европа много домакинства поставят клонче имел на арката на входната врата. То е символ на дълголетие и плодородие, като днес често естествените клонки отстъпват място на тези от хартия или картон. Друга английска традиция повелява създаването на вкусна джинджифилова къщичка, богато украсена с различни лакомства. Тя е разпространена още в Германия, Швеция, Норвегия и много други страни.


В Норвегия на Коледа метлите се крият из къщи, а на трапезата се поставя красив венец

На коледната трапеза в Норвегия можем да видим богато украсен венец, който олицетворява домашния уют, съпътстващ празниците. Друга интересна традиция е скриването на всички метли из къщи, което, според популярните народни поверия, ще предпази дома от злите духове и вещици, вилнеещи през зимата.

Виж още: Оригинален апартамент, съчетал семплия дизайн със съвременното изкуство


Коледни традиции в декорирането на дома от цял свят

Коледа е любим празник за малки и големи, който освен че събира цялото семейство около трапезата, често води и до пълно преобразяване в интериора! Затова е време да запретнем ръкави, да стегнем шейната и заедно да се отправим на околосветско пътешествие, посветено на празничното декориране на дома! Кои традиции включихте в украсата тази година и кои са вашите оригинални хрумки за създаване на топла и приятна атмосфера? Споделете с нас още сега, като не забравяте, че важните въпроси, свързани с ремонта, можете да отправите към квалифицирани майстори.


Германия ни посреща със захарни бастунчета и коледен календар

Вкусните захарни бастунчета, които често пълят коледните чорапи над камината, са създадени за пръв път в Германия преди повече от 200 години. Днес те са традиционно лакомство, без което Коледа просто не би била същата! Друго забавно занимание е разопаковането на празничния календар, който през целия декември ни зарежда с положителни емоции. И макар типичните коледни календари да съдържат лакомства, днес на пазара можете да откриете дори такива с козметични продукти или играчки!


В Австралия украсата е вдъхновена от красивата природа

Вдъхновени от невероятната природа на Австралия, много домакинства украсяват коледните дръвчета с миди, корали и малки изкуствени рибки. И тъй като там Коледа е в разгара на лятото, не е необичайно украсите да включват пъстри цветя, като символ на красотата и изобилието. Дядо Коледа пък традиционно се появява на сърф, за да достави на послушните деца подаръци директно на плажа. И това, ако не е мечтаната ваканция!

Виж още: 8 колоритни интериорни решения в бохемски стил


На елхата в Украйна пък откриваме малки паяжини за късмет

В Украйна традицията повелява, освен красивите блестящи орнаменти, на коледното дръвче да бъдат поставени и изкуствени паяжини и паячета. Откъде обаче идва тази необичайна практика? Корените й откриваме в стара украинска приказка, която разказва за бедна жена, която нямала възможност да украси елхата за празниците. Коледната утрин обаче я изненадва с дръвче, окичено с красиви паяжини, които днес са символ на късмет и изобилие в Украйна.


Симпатични макети на кораби срещаме по елхите в Гърция

Необятното море и утвърдените традиции в корабоплаването често са в основата на празничната украса в Гърция. Хората там окичват елхата с малки корабчета, котви и други елементи, които по красота не отстъпват на класическите играчки. Много домакинства дори създават сами макети на кораби от дърво, картон или друг вид цветна хартия, като той дори се превръща в централна част от празничната украса.


В Швеция се поставят коледни орнаменти от слама

Коледните празници носят особено очарования в Швеция, където домовете са напълно преобразени за празниците! Във всяка стая греят свещи, трапезата е богата, а елхата е окичена с очарователни сламени декорации. Те приемат формата на звезди, снежинки, ангели и сърца, като обичаят е да бъдат украсени с фин червен конец. На почит в Швеция е и т.нар. "сламена коза", която също намира място сред декорациите на дома покрай Коледа. И макар нашето пътешествие да приключва тук, празничното преобразяване на жилищата е още в разгара си, за да посрещне и Новата година! Ако имате нужда от експертно мнение в избора на точните детайли за дома, открийте опитен специалист в MaistorPlus, като заявите проект при нас напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта