Да се върнем към миналото: как да боядисаме яйцата за Великден с естествени/природни продукти

Публикувано на 13/04/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 13/04/2023 | Видяно 1 967 пъти

Украсяването на великденските яйца е празнична традиция, обичана от всички. И въпреки че винаги можете да се възползвате от достъпните навсякъде и евтини комплекти за боядисване, за да свършите работата, има един неподправен чар в боядисването на яйца с естествени продукти от природата. Точно както са го правили нашите баби. Просто се насочете към килера или хладилника, за да намерите всичко необходимо за естествена боя за великденски яйца. Като следвате стъпките по-долу, ще можете да превърнете зеленчуците, плодовете и подправките в екологични бои.


Начин на боядисване

Действителният процес на боядисване е идентичен с това, което сте правили в миналото – сварете яйцата си, оставете ги да изстинат и ги потопете в домашната боя. Единствената разлика: можете да приспособите боята към желания резултат, като коригирате времето и добавените материали (помислете: допълнителни люспи от лук за по-ярък оранжев оттенък). Искате по-блед цвят? Оставете яйцата да се накиснат за 30 минути. Търсите наситено оцветяване? Оставете ги в багрилото за една нощ.

Тук идва забавната част. Изберете вашия цвят(ове) и започнете да боядисвате! След като сте доволни от вашите потопени и боядисани творения, смесете ги с другите си великденски декорации или ги превърнете в акцент.


Как да си направим естествена боя за великденски яйца?

Комбинирайте 1 литър вода и 2 супени лъжици бял оцет в среден съд. Оставете да заври и добавете съставките на боята за цвета на яйцата по ваш избор (изброени по-долу). Намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути. Оставете да изстине. Прецедете багрилото, за да отстраните остатъците от подправката. Добавете яйцата към прецедената боя и оставете да киснат поне 30 минути. Когато достигнат желания цвят, извадете яйцата с щипка и ги подсушете с хартиени кърпи.


Идеи за естествени багрила

Червено - добавете 4 чаши нарязано цвекло и следвайте инструкциите по-горе.

Оранжево - добавете 4 чаши люспи от жълт лук и следвайте инструкциите по-горе. За по-ярък цвят оставете яйцата да престоят в боята за една нощ.

Жълто - добавете 3 супени лъжици куркума и следвайте инструкциите по-горе.

Светло синьо - добавете 3 чаши нарязано червено зеле. За по-ярко синьо оставете яйцата да престоят в боята за една нощ.

Тъмно синьо - необходими са ви 4 чаши боровинки.

Тъмно червено - добавете люспите от 6 глави червен лук, 2 чаши вода и 3 супени лъжици бял оцет в тенджерата. Оставете сместа да заври и оставете да къкри 15 минути. Оставете сместа да се охлади до стайна температура и прецедете течността в буркани. Поставете яйце и го оставете да кисне, докато не сте доволни от цвета. Извадете с решетъчна лъжица и изплакнете с хладка вода. Оставете да изсъхне.

Зелено - добавете листа от спанак в тенджера и налейте 2 чаши студена вода и 4 супени лъжици бял оцет. Прецедете в купа и следвайте стъпките, изброени по-горе.

Лилаво - изсипете около чаша червено вино в буркан. Добавете яйце и оставете да кисне, докато не сте доволни от цвета. Извадете с решетъчна лъжица и изплакнете с хладка вода. Оставете да изсъхне.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта