Декоративни камини или как да внесем уют в дома

Публикувано на 24/11/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 24/11/2022 | Видяно 892 пъти

Представяли ли сте си да седите до уютна камина в дома си, да четете хубава книга, да се сгушите в меко одеяло с горещо какао в ръка, само за да разберете, че всъщност нямате камина, а поставянето на истинска направо ще разбие банковата ви сметка? Да, не сте единствените, които мечтаят за камина, но красивите им фантазии се сблъскват с действителността. Но има ли алтернативно решение - защо да не сложите изкуствена камина? Вярвате или не, те са доста лесни за сглобяване и често много евтини. Днес ще ви покажем как можете да внесете малко уют в дома си с декоративни камини, които се различават от истинските само по едно - че не топлят, освен душата, разбира се. Ако пък планирате по-сериозна промяна в интериорния дизайн, можете да се обърнете към някой от специалистите на МайсторПлюс.


Дървена камина

Звучи неестествено, тъй като дървото само по себе си се използва за запалване на камината, но тя също може да бъде от дърво, тъй като вашата камина няма да служи като отоплително тяло, а като красива декорация в хола например. Можете сами да си направите камина от дървени дъски, като предварително се заредите с повече дървесина и търпение, за да издълбаете декоративните елементи, които ще създадат перфектната визия. Изрежете най-напред дъски за рамката. Размерите зависят от личните ви предпочитания и пространство в стаята. Монтирайте крачета, след това прикрепете за тях предната част на камината с помощта на лепило. Направете същото с готната част. Моделът на работа е същият, който вече сме ви споделяли за направата на камина от картон. Не забравяйте да изшлайфате дървото, за да е гладко. По желание, можете да боядисате дъските в бяло, за да получите необходимата завършена визия.


Викториански стил

Ако не ви се занимава с изграждането на изкуствена камина или не сте достатъчно сръчни, в интернет се продават множество готови “форми”, които можете да поръчате и просто да поставите на избрано от вас място, като ги декорирате по ваш избор. Много популярни са имитациите на камини от викторианската епоха, с типичните изваяни орнаменти, които излъчват стил и аристократичност. Продават се на изключително достъпни цени, така че изобщо няма да се отразят на бюджета ви, който, както знаем, много страда покрай коледните празници. Една интересна идея за аранжиране на този тип камина е, да напълните вътрешността с големи изкуствени свещи, които се “запалват” с дистанционно и създават усещане за топлина. Разбира се, можете да използвате и истински свещи, но не ви препоръчваме да ги палите.


Конзолна маса

Ако не можете да поставите истинска камина, винаги можете да импровизирате - възможностите са безкрайни. Например, можете да използвате конзолна маса, за да създадете илюзията за камина, като подредите отдолу дърва, за да заприлича на истинска. Монтирайте телевизор над нея и включете видео с със запалена камина и пукащи дърва за пълен ефект. Можете да приспособите този бюджетен метод към практически всеки стил. За модерни пространства помислете за конзолна маса, изработена от цимент или камък. Дневните в стил рустик биха се справили добре с дървени, които имат контрастиращо покритие спрямо купчините дърво под него.

Ако все пак желаете да поставите истинска камина в дома си, можете да се посъветвате с някой от нашите специалисти в областта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта