Как да придадем индивидуализъм в дома си с макраме

Публикувано на 07/01/2022 от Василена Панова | Последна редакция на 07/01/2022 | Видяно 2 286 пъти

Искате да оставите собствен почерк в модерния интериор на дома ви и да персонализирате различни кътчета от него? Продуктите, направени с техниката макраме ще ви помогнат в тази насока. Чрез изплитане на възли се създават различни предмети – някои са с повече практическо приложение, а други - само с декоративна цел. На пазара има готови предмети стил макараме, а ако сте сръчни и ви влече подобна приложна техника, може и сами да ги изработите. 

Тази декорация е приложима за всяка стая, но трябва да внимавате как да я използвате в дома си, за да се впише хармонично в интериора. Ако имате нужда от съвети и насоки, винаги може да се консултирате с интериорните дизайнери, регистрирани в Maistorplus. 
 


През интериорните стилове

От година на година техниката със завързването непрекъснато се усъвършенства. Тя се прилага за изработка на украса за дрехи, пердета, амулети, шапки, чанти и други. За целта се ползват материи като коприна, вълнени, ленени, памучни конци, конопени въжета и други. Макраме е популярно приложно изкуство в много страни по света - Япония, Китай, Турция, Индия… дори и в България. Разнообразните продукти от макраме могат бъдат имплементирани в интериора на почти всеки стил:

  • Класически - колкото и странно да звучи, перфектно се вписват в него макраме килим или пано за стена.
  • Минимализъм - ажурните плетени елементи за прозорците разнообразяват скромния дизайн на стаята.
  • Кънтри - дългите завеси от възли от лен, памук за прозорците са перфектни.
  • Лофт - груби плетени абстрактни пана от дебел канап върху каменни стени, както и „ловците на сънища“ под полилеите изглеждат много оригинално.
  • Арт деко - добро решение са шикозните абажури от възли с много обемни детайли, мъниста, камъни, както и изработените по този начин подови лампи.
  • Бохо - тук има възможност за използване на възглавници, завивки, вази, изработени с тази техника.
  • Еко - висящите поставки за саксии, изплетени от юта, по прозорците и стените ще създадат уникален дизайн.

Вижте още: Как да трансформирате дома си в Бохо стил


Завеси от макраме

Пердетата, изработени от възли, са изящно красиви и могат да придадат уникално очарование на стаята. „Летните“ пердета могат да са с цветя и листа, а „зимните“  - със снежни човеци и снежинки. Но това не е всичко:

  • С помощта на завеси макраме, пространството в един малък апартамент или студио успешно се зонира. Така може да се отдели зоната за хранене от кухнята, както и може да се прегради дневната от спалнята.
  • Ярко изплетеното и цветно перде макараме е идеално за детски стаи. То може да се комбинира с цветни мъниста с различни размери и форми, така че да се получи нещо свежо и игриво. А още по-забавно става с красиви стъклени фигурки и звънчета.
     


Декоративно пано от макраме

Стенните декорации макраме са страхотно решение, когато става въпрос за интериорен декор. Има различни форми и модели стенни пана от плетени елементи. Те могат да бъдат геометрични или във формата на животни, растения, абстрактни форми. 

  • Широко разпространени са големите или малки пана под формата на бухал. Той символизира мъдростта и богатството в къщата.
  • Изключително стилни са геометричните големи макраме пана, които покриват цялата стена. Тези ръчно изработени декоративни елементи през последните години са много популярни. Подходящи са за големи дневни и спални. 

Вижте още: Как да реновирате стария абажур сами?


Саксии в макраме

Една креативна идея за дома са висящите саксии с цветя от тавана или корниза, като за целта са поставени в изплетени поставки макраме.Тази техника ви позволява да поставяте саксии за цветя навсякъде в дома си. Ако имате тесни первази на прозореца или просто не искате да декорирате с цветя по тях, поставете контейнери с растения в ажурно изплетени поставки отвън на терасата или в градината.

Има още много начини да се използва макраме като интериорен елемент - плетените подложки за горещи предмети в кухнята, покривки, възглавници.

Ако сте готови да промените дома си, но все пак имате нужда от професионална помощ, по всяко време може да се консултирате със специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направите напълно безплатна заявка за проект и ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и вземете най-правилния избор. 
 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта