Как да придадем индивидуализъм в дома си с макраме

Публикувано на 07/01/2022 от Василена Панова | Последна редакция на 07/01/2022 | Видяно 1 098 пъти

Искате да оставите собствен почерк в модерния интериор на дома ви и да персонализирате различни кътчета от него? Продуктите, направени с техниката макраме ще ви помогнат в тази насока. Чрез изплитане на възли се създават различни предмети – някои са с повече практическо приложение, а други - само с декоративна цел. На пазара има готови предмети стил макараме, а ако сте сръчни и ви влече подобна приложна техника, може и сами да ги изработите. 

Тази декорация е приложима за всяка стая, но трябва да внимавате как да я използвате в дома си, за да се впише хармонично в интериора. Ако имате нужда от съвети и насоки, винаги може да се консултирате с интериорните дизайнери, регистрирани в Maistorplus. 
 


През интериорните стилове

От година на година техниката със завързването непрекъснато се усъвършенства. Тя се прилага за изработка на украса за дрехи, пердета, амулети, шапки, чанти и други. За целта се ползват материи като коприна, вълнени, ленени, памучни конци, конопени въжета и други. Макраме е популярно приложно изкуство в много страни по света - Япония, Китай, Турция, Индия… дори и в България. Разнообразните продукти от макраме могат бъдат имплементирани в интериора на почти всеки стил:

 • Класически - колкото и странно да звучи, перфектно се вписват в него макраме килим или пано за стена.
 • Минимализъм - ажурните плетени елементи за прозорците разнообразяват скромния дизайн на стаята.
 • Кънтри - дългите завеси от възли от лен, памук за прозорците са перфектни.
 • Лофт - груби плетени абстрактни пана от дебел канап върху каменни стени, както и „ловците на сънища“ под полилеите изглеждат много оригинално.
 • Арт деко - добро решение са шикозните абажури от възли с много обемни детайли, мъниста, камъни, както и изработените по този начин подови лампи.
 • Бохо - тук има възможност за използване на възглавници, завивки, вази, изработени с тази техника.
 • Еко - висящите поставки за саксии, изплетени от юта, по прозорците и стените ще създадат уникален дизайн.

Вижте още: Как да трансформирате дома си в Бохо стил


Завеси от макраме

Пердетата, изработени от възли, са изящно красиви и могат да придадат уникално очарование на стаята. „Летните“ пердета могат да са с цветя и листа, а „зимните“  - със снежни човеци и снежинки. Но това не е всичко:

 • С помощта на завеси макраме, пространството в един малък апартамент или студио успешно се зонира. Така може да се отдели зоната за хранене от кухнята, както и може да се прегради дневната от спалнята.
 • Ярко изплетеното и цветно перде макараме е идеално за детски стаи. То може да се комбинира с цветни мъниста с различни размери и форми, така че да се получи нещо свежо и игриво. А още по-забавно става с красиви стъклени фигурки и звънчета.
   


Декоративно пано от макраме

Стенните декорации макраме са страхотно решение, когато става въпрос за интериорен декор. Има различни форми и модели стенни пана от плетени елементи. Те могат да бъдат геометрични или във формата на животни, растения, абстрактни форми. 

 • Широко разпространени са големите или малки пана под формата на бухал. Той символизира мъдростта и богатството в къщата.
 • Изключително стилни са геометричните големи макраме пана, които покриват цялата стена. Тези ръчно изработени декоративни елементи през последните години са много популярни. Подходящи са за големи дневни и спални. 

Вижте още: Как да реновирате стария абажур сами?


Саксии в макраме

Една креативна идея за дома са висящите саксии с цветя от тавана или корниза, като за целта са поставени в изплетени поставки макраме.Тази техника ви позволява да поставяте саксии за цветя навсякъде в дома си. Ако имате тесни первази на прозореца или просто не искате да декорирате с цветя по тях, поставете контейнери с растения в ажурно изплетени поставки отвън на терасата или в градината.

Има още много начини да се използва макраме като интериорен елемент - плетените подложки за горещи предмети в кухнята, покривки, възглавници.

Ако сте готови да промените дома си, но все пак имате нужда от професионална помощ, по всяко време може да се консултирате със специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направите напълно безплатна заявка за проект и ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и вземете най-правилния избор. 
 Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
33 извършени проекта
Галин Борисов
Каменоделски услуги, София
Completehomeworks VIP
Цялостен ремонт, София
13 извършени проекта
Невян Стоев
Електроуслуги, София
Димитър Матеров
Електроуслуги, София
djorov
Боядисване и декорация, София
1 извършен проект