Подчертайте стила в интериора с помощта на декорации с камък

Публикувано на 08/11/2017 от Диляна Илиева | Последна редакция на 05/02/2018 | Видяно 13 799 пъти

Вероятно всеки от нас си мечтае да притежава дом, който е не само уютен и удобен, но и с привлекателен вид. В много случаи обаче можем да решим, че е прекалено скъпо да постигнем това мечтано жилище. На практика се оказва, че това не е така. Съществува стилен и достъпен начин да подобрим интериора чрез облицовка от камък. Желанието да се постигне атмосфера на спокойствие и изчистено пространство е разбираемо, защото всеки собственик желае всяка от стаите в дома му да стане уникална и всеки детайл в него да е внимателно подбран.

Днес можете да научите как да подчертаете стила на интериора с помощта на декорация с камъни. Приложили сме снимки на различни интериори, може би един от тях е този, който искате да имате и във вашия дом. В MaistorPlus винаги ще намерите интересни идеи, предложения и препоръки, а за тяхното изпълнение ще се погрижат доказани профeсионалисти. Разгледайте профилите им и изберете най-подходящия за вашия дом и бюджет.


Предимства и ползи на декоративния камък

За да се създаде естетически издържана повърхност както по фасадата, така и вътре в дома, широко се използва методът за полагане на декоративни камъни, наподобяващи тухли. Елементите, които имитират тухли или камък, са много търсени. Живеем в ера на високо прецизна технология и хората се научиха да създават зашеметяващи имитации на естествени материали. Декоративният камък е отлична алтернатива на естествения. Производствената технология му дава разнообразие от текстури, форми и дори цветове. Такъв камък ще ви помогне да създадете интериорен ретро или дори модерен стил. Всички технологични решения се основават на три компонента - цимент, пълнеж и боя. Има и имитация на керемиди, изработени от 100% корк, материал, който е със звукопоглъщащи свойства и повърхност и e добър топлоизолатор. А е и лесен за монтаж върху всяка плоска повърхност. Тъй като последните позволяват безкрайна комбинация на компонентите си, тогава разнообразието на тези камъни може да бъде огромно.

Предимства на декорация с имитация на камък:

  • влагоустойчивост;
  • наличност поради сравнително ниската си цена. За разлика от естествения камък, изкуственият е в по-ниска ценова категория;
  • по-малка, в сравнение с естествения материал, плътност, което значително улеснява процеса на полагане;
  • неограничени комбинации във форма, модел и текстура;
  • чист материал от гледна точка на околната среда, тъй като не съдържа примеси, които са опасни за здравето;
  • устойчиви на външни вредни ефекти - плесени, гъбички, корозия;
  • топъл на допир, характеризиращ се с високи топлоизолационни свойства;
  • огнеустойчивост – в случай на възникнал пожар, този декоративен материал, не само че няма да се запали, но и не позволява огънят да се разпространи по стените;
  • лесна поддръжка на повърхността му, която може да се измие и почиства с всеки препарат, който не съдържа абразивни частици;
  • има широко приложение в интериора на модерното жилище: кухня, коридор, хол, както и около камини, стълби, прозорци, врати, арки.


Индустриален стил в интериора с декоративен камък

Всички посетители и гости във вашето жилище влизат първо в коридора. Отдавна отминаха времената, когато антрето представляваше помещение задръстено от обувки, дрехи, торби и кутии. С реализирането на вашите идеи в коридора с декоративен камък ще се открои отличният вкус на собствениците. Ако използвате този тип покритие, трябва да сте внимателни при избора на останалите интериорни елементи, за да не се получи претрупване. Да отбележим, че интериорът на коридора с декоративен камък не трябва да се прави, ако антрето е малко. Красотата на камъка заслужава да бъде изтъкната на преден план и това се постига чрез използването му като акцент, подходящо подчертан и чрез различно по тип осветление – вградено или насочено. При избора на изкуствен камък за коридора трябва да се отчита преди всичко неговата функционалност и устойчивост на износване. Важно значение имат и топлоизолационните характеристики на такъв материал, тъй като коридорът е сред най-неотоплените места в едно жилище. Трябва да се имат предвид и някои други особености от характеристиките на коридора, като честота на движение през него и голямото количество мръсотия, която се внася отвън навътре и уви, която попада и остава в това помещение.

Ако искате да преобразите изцяло коридора, доверете се на интериорни дизайнери с креативни идеи, регистрирани в MaistorPlus.


Каменна индустриална кухня

В модерните жилища кухнята е стая със специална енергия. Всяко жилище има характерни особености, които не трябва да се подминават, взимайки решения за интериорния дизайн на кухнята. От първостепенна важност е да изберете не само практични, красиви, но и подходящи решения за кухнята, като ги съобразите с конкретните специфики на пространството. Много от подробностите зависят от това дали кухнята е отделно помещение, или е част от всекидневната. Ако е отделно помещение, както е в повечето по-стари жилища, ще можете да си позволите да готвите така, както ви харесва, дори да разхвърляте. Все пак ще знаете, че можете да скриете неприятните гледки от изненадващи гости. От друга страна, ако кухнята е към всекидневната, така идва идеята всичко да ви е под ръка и всяко кътче да бъде оползотворено, хубавото е, че ще можете да бъдете наблизо и да общувате с близките и приятелите си, докато готвите.  Разпределението на пространството в кухнята трябва да е практично.  Вярвате или не, разпределението на пространството зависи дори от храните, от това как ги приготвяте, в каква последователност използвате основни продукти, подправки, аксесоари, прибори, съдове, и какви движения извършвате по време на целия процес. Целта е те да са на точното място, когато ви потрябват, да ви е удобно и да има логика в организацията. Ето защо основните предимства при използване на този камък в този случай са не само красотата, но и практичността. По-специално- след готвене, каменните повърхности могат лесно да се почистят. В кухнята е възможно да се направи подходяща облицовка на зоната за готвене, както и на готварския плот. Декоративният камък може успешно да намери приложение тук, както и като за барплота (например ако собственикът би желал да проектира кухнята си в битов стил). Необходимо е да се добави и зеленина, тя сякаш облагородява материала, придава му мекота, но и особен „див вид“. Всеки малък детайл може да придаде прекрасен акцент и да промени цялостния изглед на помещението.


Правила при използването на декоративен камък

Интериорът на дома може да бъде различен, необичаен и в същото време евтин, изчистен, но стилен и красив. В интериора, както и в природата, хармонията се ражда от комбинацията на спонтанни и доказани принципи. Ако искате да използвате камък в интериора, първо трябва да решите какъв вид да е - естествен или изкуствен.

Естественият камък е един от най-древните строителни материали. Силата, надеждността и издръжливостта му са изпробвани през вековете. От древни времена помещенията са украсени с мрамор, кварцит, гранит, оникс, пясъчник и други видове естествен камък. Но високата цена и многобройните ограничения за употреба, правят естествения камък не толкова популярен материал за вътрешно обзавеждане, колкото декоративния камък.

Декоративният камък е популярен, както никога досега не е бил. Използването на този елемент в интериора позволява да придадете специална естетика в жилището.

Но за успешното полагане на декоративен камък следва да се спазват няколко правила:

  • добавете светлина - декоративният камък, дори и в светли цветове, намалява осветеността, такава е неговата структура. Поради това имайте предвид, че ще са необходими допълнителни източници на светлина.
  • тесни помещения - по-скоро не се препоръчва. Правилото произтича от предходното уточнение. Малката стая така или иначе не е много добре осветена, а камъкът може допълнително да придаде тъмнина и непривлекателност.
  • не прекалявайте - ако целите да обособите "пещера" в дома, тогава следвайте принципа: колкото повече, толкова по-добре. Ако обаче е точно обратното, бъдете внимателни и не се увличайте с използването на декорация с камък.
  • използвайте живи растения - представете си камъка в непосредственото му местообитание, в природата. Видяхте ли оголените скали? Не искате тази гледка и в жилището, нали? Затова обърнете внимание и на комбинацията от декоративен камък и живи растения.

Много модерен днес е и дизайнът с контрастиращи нюанси. Изпълнението в този стил ще придаде индивидуалност на дизайна. Вече са създадени и се предлагат хиляди цветове и нюанси на декоративния камък, и това преимущество оказва силно влияние при избора на декоративния пред естествения камък.

Някак съвсем естествено декоративният изкуствен камък си извоюва сериозен авторитет като материал, чрез който могат да се реализират почти всички идеи и проекти. Правилното проектиране и избор на материал за декор, винаги е трудно, но е необходимо да се вземе предвид всеки детайл, дори ако изглежда незначителен на пръв поглед.

За оптимални решения за интериора на дома си може да разчитате на доказали професионализма си майстори, строителни фирми, архитекти и дизайнери в нашата платформа. Все още ли се съмнявате, че изкуственият декоративен камък стои в края на пътя по следите на стилната индивидуалност на жилището? Не губете време в съмнения, пуснете вашата безплатна заявка, описвайки желанията си и изберете най-атрактивната оферта към вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта