Жилище от контейнери – 7 грешки, които да не допускате

Публикувано на 28/09/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 28/09/2022 | Видяно 2 966 пъти

Напоследък изграждането на жилища става все по-модерно и дори нестандартно. Така например се наблюдава растяща популярност на жилищата от контейнери.

Може би заради тяхната достъпност и сравнително лесно изграждане или пък заради крайната стойност, тези жилища провокират наистина голям интерес. Вероятно и Вие сте привлечени от идеята и сега планирате и чертаете своя бъдещ дом, морска вила или просто място, където да избягате от градската шумотевица.

Тогава вашето решение е вила от контейнери. С правилните материали, знания и усилия скоро ще се радвате на мечтания дом за отдих. Заявете още сега проекта си тук.

Без да губим повече време ще преминем към онова, което е важно да знаете преди да започнете същинското изгаждане на жилище от контейнери, а именно 7 основни грешки, които да не допускате.


1. Лош фундамент

Каквото и да се изгради върху зле направени основи няма да се получи. Солидният фундамент е на първо място в изграждането на всички видове постройки. Лошата и несъбразена основа ще създаде множество проблеми на дома от контейнери.

Теренът, върху който ще се изгаржда постройката може да претърпи промени във времето (потъване, пропадане) и това да повлияе сериозно на конструкцията. За това е важно да се проучат особеностите и основите да се планират съобразно тях. Добре изградената основа ще гарантира стабилността и издържливостта на конструкцията.


2. Неправилно изчисляване на размерите на контейнерите

Това е често срещана грешка, защото контейнерите не са с едни и същи размери, а освен това впоследствие се полага изолация, която допълнително смалява размерите.

Неправилното изчисление на размерите може да доведе до нуждата от справяне с доста неприятни проблеми в процеса на изграждане.

Ето защо планирайте и изчислете всичко предварително.


3. Контейнери в лошо състояние

Ако има нещо, което най-лесно може да осуети реализирането на идеята то това е лошото състояние на контейнерите. Уверете се предварително че това, което купувате е в очакваното от Вас качество.

Отидете по възможност на място, защото снимките могат да ви заблудят и да скрият много дефекти. Най-често срещаните повреди са причинени от корозия. Преценете дали това би било фатално и непоправимо и ако се налага потърсете друг доставчик.


4. Непознаване на строителните разпоредби

За да не се изправите пред доста неприятни ситуации, след като вече сте построили своя дом от контейнери, запознайте се подробно със строителните разпоредби и се снабдете със всички необходими документи.

Все пак това е дейност, която е регламентирана от закони и правила, и не бива да се отнасяме с пренебрежение, за да не се изненадаме неприятно по-късно.


5. Не се използва правилната изолация

Правилният избор на изолация е съобразен с климатичните условия на района, където ще се изгражда конструкцията. Изолацията е задължителна, а използването на грешен тип изолационен материал е съществена грешка, която трябва да се избягва.

Има места с висока влажност и повече валежи, което при неправилно изолиран контейнер може да предизвика сериозни повреди в неговата цялост. И обратно, високите температури също изискат подходяща изолация, за да се запази помещението от прегряване.

Имайте и това предвид и не допускайте такава грешка.


6. Премахване на твърде големи части от контейнера

Основен приоритет на къщата от контейнери трябва да бъде здравината и стабилността на конструкцията, ето защо не бива да се отстраняват твърде големи части, тъй като това ще наруши баланса и правилното разпределение на силите в самия контейнер.

Модифицирането е нормално – къщата се нуждае от врати, прозоци и други, но трябва да се следи разстоянието между тях и да се гарантира стабилността на структурната цялост на контейнера, а от там и на самия дом.

Понякога може да се наложи да бъдат поставени допълнителни греди за подсигуряване на конструкцията.


7. Наемане на неподходящ изпълнител

Да наемете неподходящ изпълнител е грешката, която може да Ви струва най-много средства и нерви. Ако разбира се няма да се заемете сами с изпълнението на проекта, ще трябва да направите проучване сред професионалните среди и да наемете изпълнител.

Нуждаете се от майстор с подходящ опит, редица умения и качества, защото реализирането на този проект е все пак специфично и има своите тънкости, които не всеки строител знае.

Сигурни сме, че не искате да губите нито пари, нито време и нямате желание строежът да се проточи вечно, затова заложете на сигурността и направете правилният избор сред специалистите в сайта на Майстор Плюс. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта