Дървен материал - защо да заложим на него?

Публикувано на 29/08/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/08/2022 | Видяно 1 474 пъти

Дървото е възобновяем универсален строителен материал, който е с много широко и много древно приложение. Дървеното жилище има особен чар: създава атмосфера, комфорт и предлага възможност за живот в естествена среда. 

Съществуват стотици потвърждения, че дървото притежава отлични качества като естествен природен материал - това са сгради направени от дърво, мостове и други съоръжения запазени до днес. 


Дървото като строителен материал

Дърво и дървен материал само на пръв поглед две думи за едно и също нещо. Всъщност, специалистите използват дървото само по себе си като вид - дъб, бук, орех, за подчертаване на материала, от който е направена конкретна мебел в обзавеждането. А дървен материал е онова, което строителите използват в изграждането на конструкции и сгради. 

Дървото като строителен материал отговаря на много от търсените задължителни критерии. Това са якостни показатели, възможност за обработка, топлоизолационни и звукоизолационни качества, устойчивост и др. 


Предимства на дървения материал

В допълнение на високите му показатели дървеният материал притежава още редица ценни предимства.  

  • Дървото е екологично - поради своя натурален произход, дървения материал е унисон с природата; 

  • Естествено възобновяем материал; 

  • Добра текстура - текстурата на дървото създава отлична среда, която е предпочитана заради своя комфорт; 

  • Висока естетика - дървото е изключително красиво и естетически приятно за окото. Помещения, които са интериорно решени в дърво за много привлекателни и уютни. 


Естествен изолатор

Дървото има пореста структура, което от своя страна придава на дървения материал, използван в строителството, отлични топлоизолационни и шумоизолиращи свойства.  

Също така, използването на дървен материал в строителството и интериора може да подобри качеството на въздуха в помещението чрез намаляване на влажността. Това е вследствие свойството на дървото да се поддържа в баланс с околния въздух. 


Естетични свойства

Дървото е красиво и може да стои много елегантно. Ето защо дървеният материал има много добри естетични характеристики. Всяко дърво има свой цвят, дизайн и мирис, а дизайнът на дървото се променя според начина, по който е третиран.  

Възможно е да се намерят различни дървени материали в зависимост от цвета и дизайна. Той може да бъде и допълнително боядисан до по-тъмни цветове чрез лак или да му се придаде ярка или матирана повърхност. 


Устойчивост и универсалност

Въпреки че дървото е лек материал, неговата здравина е доста висока. Всъщност, това е негова отличителна особеност. Дървото е много издръжлив строителен материал за дома, а съвременните материали позволяват неговата устойчивост да бъде повишена значително. 

Дървеният материал е универсален и лесен за обработване. Той може да бъде изработен в различни форми - прави греди, извити арки и други, според нуждите на индивидуалния проект. 


Недостатъци

Разбира се, има и такива - на първо място лесно запалим материал, възможно е да промени формата си, нееднородна структура. Съществуват обаче начини и технологии, чрез които това може да бъде ограничено или избегнато. Такива са подходящи технологии на обработка, правилно съхранение, както и правилен избор на конструкции. 

Освен това, от особено значение за изпълнението на проекта е квалификацията и професионалните умения на изпълнителите, затова направете правилния избор в сайта на Майстор Плюс.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта