Как да ароматизираме дома си лесно и екологично?

Публикувано на 13/06/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 13/06/2024 | Видяно 425 пъти

Част от създаването на приятна и привлекателна атмосфера у дома е осигуряването на приятен аромат в помещенията. Повечето търговски освежители за въздух обаче съдържат химикали, които могат да бъдат вредни както за околната среда, така и за вашето здраве. За щастие има много екологични и лесни начини да ароматизирате дома си естествено. Ето как да създадете винаги приятно ухаещ дом с помощта на устойчиви и естествени методи.

Ако искате да декорирате вашия дом, но не знаете откъде да започнете, свържете се с някой от нашите интериорни дизайнери.


Използвайте етерични масла или билки

Етеричните масла са фантастичен начин да внесете естествени аромати в дома си. Те се извличат от растения и предлагат широка гама от аромати, от успокояваща лавандула до свежестта на ментата. Ето няколко начина да ги използвате:

  • Дифузери: ултразвуковите дифузери разпръскват етерични масла във въздуха, осигурявайки постоянен и фин аромат.
  • Спрей бутилки: смесете няколко капки от любимите си етерични масла с вода в спрей бутилка за бърз и лесен освежител за въздух.
  • Тръстикови дифузори: те използват дървени пръчици за изтегляне на етерични масла от бутилка, освобождавайки бавно аромата.

Билките и подправките са друг естествен и ефективен начин да добавите приятни аромати към дома си. Можете да ги използвате с:

  • Комбинирайте вода с ароматни билки (като розмарин или мащерка), цитрусови кори и подправки (като пръчици канела или карамфил) в тенджера и варете на слаб огън, за да пуснат аромата си.
  • Торбички с билки: напълнете малки торбички от плат със сушени билки като лавандула, розмарин или мента и ги поставете в чекмеджета, шкафове или под възглавници.


Използвайте естествени свещи или създайте свое попури

Естествените свещи, особено тези, направени от соев восък, пчелен восък или кокосов восък, са отличен екологичен вариант. Потърсете свещи, ароматизирани с етерични масла, а не със синтетични аромати. Тези свещи горят по-чисто и по-дълго от традиционните свещи с парафинов восък.

Можете да си направите и попури. Попурито е смес от изсушени, естествено ароматни растителни материали. За да направите своя собствена, събирайте листенца от цветя като рози и лавандула. Добавете сушени цитрусови кори, билки и подправки. Смесете няколко капки етерични масла, за да подсилите аромата. Поставете сместа в купички или декоративни сашета из дома си.


Отглеждайте ароматни растения и контролирайте миризмите

Стайните растения не само подобряват качеството на въздуха, но и придават естествен аромат на дома ви. Помислете за отглеждане на ароматизирани сортове като: жасмин, известен със своя сладък, опияняващ аромат, гардения или лавандула.

Понякога най-добрият начин да добавите приятен аромат е първо да премахнете лошите миризми. Естествените почистващи агенти като оцет и сода за хляб могат ефективно да неутрализират неприятните миризми. Почистете повърхности, канали и изхвърляне на боклук с тези екологични решения, за да поддържате дома си миришещ на свежест.

Ако ви трябват мебели по поръчка, можете да ги поръчате на някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Асен Методиев VIP
Общи работи, София
3 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Dimitrov
Ремонт на баня, София
5 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта