Как да изберем килим за всяко помещение?

Публикувано на 03/11/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 03/11/2022 | Видяно 831 пъти

Времената, в които килимите единствено изолираха студения под, отдавна отминаха. Днес те се възприемат като елегантен декоративен елемент с няколко важни функции. Килимите и въобще постелките за под, освен че създават уют и атмосфера, много успешно зонират и визуално променят помещението.

Но как да разберем какъв вид постелка за под ни е необходима? Какъв размер? Материал? Цвят?

Това ще се опитаме да разберем в този материал и да Ви помогнем в реализирането на Вашия проект, който може да заявите тук.


Изберете между килим, постелка и пътека

Каква е разликата? И трите са практически едно и също, като разликата почти винаги е в размера и формата. Постелките и пътеките са по-малки варианти на килима, създадени да подчертават интериорно обособени малки зони като масички за кафе, персонални зони за релакс, фоайета и други. 
От своя страна, килимът играе роля на допълнителна настилка в помещението, която покрива основни функционални зони или изцяло пода в дадена стая. 

За много хора килимът е остарял елемент от обзавеждането на дома, асоциирайки го с тежки изделия, които натоварват пространството и ангажират с поддръжката си. 

Концепцията “от стена до стена” е завръщаща се от миналото тенденция, но е само един от многото варианти днес. Съвременните килими нямат за цел просто да покрият пода в дома Ви, а да донесат комфорт и уют, подчертавайки стила на Вашия интериор. Модерният текстил се предлага във всевъзможни форми, размери и материи, и представлява лесен и практичен начин да облагородите всяко пространство в дома.


Изберете правилния размер

Твърде малките килими и постелки просто ще се загубят в стаята, докато твърде големите ще превземат помещението и ще доминират над обзавеждането в него. В идеалния вариант, килимът трябва да бъде с размер, който дефинира диаметъра на пространството, в което се използва. 

Например, ако избирате килим за зоната пред телевизора, изчислете размера му така, че да може да поставите мебелите по ръба му, като поне двата им предни крака да го застъпват. Ако разполагате с две седящи зони във Вашия хол, то може да заложите на различни в размер и материя постелки, които да ги различават и отделят пространствата визуално.

Ако избирате килим за трапезарията, то размерът му трябва покрива пространството под столовете, когато те са издърпани назад. Две крачки от краката на масата навън биха били достатъчни за бърза преценка.

В спалнята, поне половината от килима следва да заема пространството под леглото. А, ако Вашето помещение е по-малко, заложете на дълга и тясна постелка пред долната част на леглото, за по-добър визуален ефект. 


Килимът във всяка стая…

Холът е помещението в дома, което използваме най-често и носи най-искрения почерк за нашия стил. Това е мястото, в което каним приятели, споделяме времето със семейството си или се наслаждаваме на спокойствие сами в любимите си занимания. 

Килимът в това основно пространство на дома трябва да бъде здрав, издръжлив и да хармонира на интериора. Съобразете килима с палитрата в хола и неговата функционалност, заложете на естествени материи, които ще надградят комфорта в моментите за релакс и ще повдигнат естетичната стойност на пространството. 

Персийският килим ще добави нотка елегантност на всяко пространство, стига да е съобразен с общия му тон. Ако основните мебели в дома Ви са в съвременен минималистичен стил, а преобладаващата палитра е светла и земна, то пищният дизайн на персийският килим ще контрастира нехомогенно с тях.

Все по-модерните варианти от вълна или естествена кожа обаче, биха подчертали отлично изчистената линия на обзавеждането и донесли доза артистизъм в общия вид. 

В трапезарията заложете на практичността, колкото и на естетиката. Килимът под масата за хранене е най-добре да бъде от лесна за почистване и пране материя. 

Дългите и пухкави нишки са изключително комфортни за стъпване, но не и за попиване или почистване от трохи. Изкуствените материи в този случай са практични, тъй като са много лесни за ежедневна поддръжка и не носят ангажимента на далеч по-скъпите естествени варианти. 

Спалнята е мястото да се развихрите с едновременно красиви и екстра комфортни текстилни настилки. Всички пухкави и дългокосмести варианти са подходящи за най-личното помещение от дома.

Какво по- приятно от това да релаксирате, стъпвайки боси върху мек висококачествен памук или галеща стъпалата ви пухкава вълна. Това е и стаята, в която обичайно рисковете от замърсяване и бързо износване са най-ниски, така че спокойно може да заложите на по-взискателни тонове и материи.  

Светли или бели тонове визуално отварят помещението, като същевременно с това успокояват очите и допринасят към уюта. 


Не пренебрегвайте коридора

Коридорът е помещението, което създава първото впечатление за Вашия дом. Най-често обаче това е и зоната от дома, в която най-трудно добавяме дизайнерски почерк.

Малки и атрактивни пътеки, поставени в центъра на това помещение, правят страхотна заявка за стил. Изберете по-силен цвят или модел със семпли мотиви за повече настроение в обичайно по-скучното помещение, каквото е коридора. 

Имайте предвид, че това е зоната от дома с най-висок “трафик”, затова и материята на постелките трябва да бъде особено издръжлива и непретенциозна. 


За финал, ето и някои малки дизайнерски тайни при избора на килим…

Основно правило когато избирате шарките  е да мащабирате пропорционално спрямо размерите на стаята. В големите помещения подхождат по-масивни мотиви, които може да бъдат разнообразни и несиметрични, докато при малките стаи е за предпочитане шарките да бъдат по-дребни и симетрично повтарящи се.

Тесните помещения може да “разширите” визуално с килим или пътека в райе. 

Ако имате колебания за цвета, то черно-белите мотиви и шарки придават съвременен вид на всяка стая и лесно се комбинират с различни цветови гами, както и “понасят”  отлично промяна в цветовите акценти. 

В помещения тип “студио” или големи отворени пространства, килимът може да бъде отличен начин да дефинирате отделните зони и да ги отделите напълно визуално. 

Ако търсите още професионални съвети и помощ направете своя избор сред специалистите на Майстор Плюс - това винаги е правилото решение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта