Килимът във всяка стая…

Последна редакция на 07/05/2024 от Люси Любомирова

Холът е помещението в дома, което използваме най-често и носи най-искрения почерк за нашия стил. Това е мястото, в което каним приятели, споделяме времето със семейството си или се наслаждаваме на спокойствие сами в любимите си занимания. 

Килимът в това основно пространство на дома трябва да бъде здрав, издръжлив и да хармонира на интериора. Съобразете килима с палитрата в хола и неговата функционалност, заложете на естествени материи, които ще надградят комфорта в моментите за релакс и ще повдигнат естетичната стойност на пространството. 

Персийският килим ще добави нотка елегантност на всяко пространство, стига да е съобразен с общия му тон. Ако основните мебели в дома Ви са в съвременен минималистичен стил, а преобладаващата палитра е светла и земна, то пищният дизайн на персийският килим ще контрастира нехомогенно с тях.

Все по-модерните варианти от вълна или естествена кожа обаче, биха подчертали отлично изчистената линия на обзавеждането и донесли доза артистизъм в общия вид. 

В трапезарията заложете на практичността, колкото и на естетиката. Килимът под масата за хранене е най-добре да бъде от лесна за почистване и пране материя. 

Дългите и пухкави нишки са изключително комфортни за стъпване, но не и за попиване или почистване от трохи. Изкуствените материи в този случай са практични, тъй като са много лесни за ежедневна поддръжка и не носят ангажимента на далеч по-скъпите естествени варианти. 

Спалнята е мястото да се развихрите с едновременно красиви и екстра комфортни текстилни настилки. Всички пухкави и дългокосмести варианти са подходящи за най-личното помещение от дома.

Какво по- приятно от това да релаксирате, стъпвайки боси върху мек висококачествен памук или галеща стъпалата ви пухкава вълна. Това е и стаята, в която обичайно рисковете от замърсяване и бързо износване са най-ниски, така че спокойно може да заложите на по-взискателни тонове и материи.  

Светли или бели тонове визуално отварят помещението, като същевременно с това успокояват очите и допринасят към уюта. 

Свързано:

Идеи и вдъхновения за дома и интериора Как да изберем килим за всяко помещение?