Изберете правилния размер

Последна редакция на 06/05/2024 от Люси Любомирова

Твърде малките килими и постелки просто ще се загубят в стаята, докато твърде големите ще превземат помещението и ще доминират над обзавеждането в него. В идеалния вариант, килимът трябва да бъде с размер, който дефинира диаметъра на пространството, в което се използва. 

Например, ако избирате килим за зоната пред телевизора, изчислете размера му така, че да може да поставите мебелите по ръба му, като поне двата им предни крака да го застъпват. Ако разполагате с две седящи зони във Вашия хол, то може да заложите на различни в размер и материя постелки, които да ги различават и отделят пространствата визуално.

Ако избирате килим за трапезарията, то размерът му трябва покрива пространството под столовете, когато те са издърпани назад. Две крачки от краката на масата навън биха били достатъчни за бърза преценка.

В спалнята, поне половината от килима следва да заема пространството под леглото. А, ако Вашето помещение е по-малко, заложете на дълга и тясна постелка пред долната част на леглото, за по-добър визуален ефект. 

Свързано:

Идеи и вдъхновения за дома и интериора Как да изберем килим за всяко помещение?