Трикове в интериорния дизайн, които да ни помогнат за повдигане на настроението

Публикувано на 24/01/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 24/01/2022 | Видяно 3 329 пъти

За връзката между емоциите и интериорния дизайн се заговаря масово в последните десетилетия, но темата не е непозната за някои древни народи като индийци, китайци и японци, които от хилядолетия се занимават с психологията на околната среда. Специалисти в областта на невропсихологията вече са доказали значението на дизайна в нашите добова за психическото и емоционалното ни благополучие. В тази статия ще ви покажем кои елементи от интериорния дизайн предизвикват положителна и кои отрицателна емоционална реакция у хората. Запознавайки се с въздействието на определени цветове и предмети, ще можете да обзаведете жилището си така, че да се чувствате максимално добре в него, да си почивате истински и да бъдете максимално продуктивни.

Ако имате нужда от допълнителен съвет или предпочитате да се доверите на хора, които отлично познават плюсовете и минусите на интериорния дизайн, свържете се със специалистите на МайсторПлюс и те ще ви съдействат по всички възникнали въпроси.


Правилните цветове

 

Много са обектите и елементи в дома ни, които могат да окажат значително влияние върху настроението ни. На първо място – това са цветовете. Това въздействие не е само на подсъзнателно ниво, дори в речника си често използваме цветовете като понятия, с които да опишем настроението си – например, че гледаме през розови очила. 

Според това, което знаем от психологията на цветовете, ярките нюанси като жълто, оранжево и зелено насърчават общуването, повишават настроението и стимулират, докато тъмните нюанси като лилаво, наситено синьо, червено отключват мрачни чувства. Когато се прилагат на подходящи места, те могат да предизвикат усещане за комфорт, но в никакъв случай не трябва да бъдат основни в жилището. Светли завеси, дамаски и тапицерии биха внесли достатъчно добро настроение в ежедневието ви.


Увеличете наличието на светлина

 

Най-напред, нека влиза достатъчно дневна светлина. Слънцето е естествен източник на добро настроение, тъй като стимулира производството на витамин D в организма, а той има пряко отношение към настроението ни. Доказано е, че при наличие на повече дневна светлина, хората са по-щастливи. Липсата му е основната причина хората в скандинавските страни да страдат от тежка депресия.

Когато избирате осветление, нека то да е достатъчно силно и да бъде с мека, жълта светлина. Твърде силните, бели крушки напомнят на осветлението в операционна зала. Определено не искаме да се чувстваме така у дома си. Червената светлина агресира и изпълва с тревожност, тъй като подсъзнателно напомня сцени от филми на ужасите. Тя не е добра за вашето жилище. Затова жълтата светлина влияе най-положително на настроението ни и тъкмо на нея е добре да заложите.


Отървете се от острите ръбове

Мебелите с остри ръбове създават усещане за враждебна обстановка. Точно обратното – заоблените ъгли на шкафове, легла, маси придават мекота и усещане за безопасност. И действително осигуряват такава, защото дори и да се ударите, няма да се нараните сериозно. Не поставяйте като декор красиви ножове, те също внасят напрежение, дори и да не го осъзнавате. Поставете картини в топли цветове, които да балансират енергиите.


Заобиколете се с растения

 

Цветята и всички видове растения внасят живот и настроение на всяко пространство. Светлозеленият им цвят действа подсъзнателно релаксиращо, а кислородът, който ще ви осигурят, помага за лекото дишане, докато сте на закрито. Растенията редуцират нивата на стрес, повишават паметта и възможността за концентрация, повишават продуктивността, намаляват тревожността и депресията. Каквито и растения или цветя да изберете, нека в жилището ви има много от тях.


Позитивни предмети

Поставете на видно място всички онези предмети, които ви носят щастливи спомени. Картини, снимки, подаръци, книги, дори детски играчки – всичко, което може да събуди у вас някакъв позитивен спомен, е добре дошло в интериорния дизайн на вашето жилище. Когато преминавате от една стая в друга или просто седите на бюрото и случайно погледът ви спре върху някой от тези предмети, той моментално ще задейства вашата памет и освен спомена за преживяването, ще извика е положителната емоция от него.

Инвестицията в доброто ни настроение никога не е скъпа или ненужна. Ако се нуждаете от съвет за обзавеждането на вашия дом, не се притеснявайте да се свържете с нашите специалисти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта