Трикове в интериорния дизайн, които да ни помогнат за повдигане на настроението

Публикувано на 24/01/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 24/01/2022 | Видяно 2 489 пъти

За връзката между емоциите и интериорния дизайн се заговаря масово в последните десетилетия, но темата не е непозната за някои древни народи като индийци, китайци и японци, които от хилядолетия се занимават с психологията на околната среда. Специалисти в областта на невропсихологията вече са доказали значението на дизайна в нашите добова за психическото и емоционалното ни благополучие. В тази статия ще ви покажем кои елементи от интериорния дизайн предизвикват положителна и кои отрицателна емоционална реакция у хората. Запознавайки се с въздействието на определени цветове и предмети, ще можете да обзаведете жилището си така, че да се чувствате максимално добре в него, да си почивате истински и да бъдете максимално продуктивни.

Ако имате нужда от допълнителен съвет или предпочитате да се доверите на хора, които отлично познават плюсовете и минусите на интериорния дизайн, свържете се със специалистите на МайсторПлюс и те ще ви съдействат по всички възникнали въпроси.


Правилните цветове

 

Много са обектите и елементи в дома ни, които могат да окажат значително влияние върху настроението ни. На първо място – това са цветовете. Това въздействие не е само на подсъзнателно ниво, дори в речника си често използваме цветовете като понятия, с които да опишем настроението си – например, че гледаме през розови очила. 

Според това, което знаем от психологията на цветовете, ярките нюанси като жълто, оранжево и зелено насърчават общуването, повишават настроението и стимулират, докато тъмните нюанси като лилаво, наситено синьо, червено отключват мрачни чувства. Когато се прилагат на подходящи места, те могат да предизвикат усещане за комфорт, но в никакъв случай не трябва да бъдат основни в жилището. Светли завеси, дамаски и тапицерии биха внесли достатъчно добро настроение в ежедневието ви.


Увеличете наличието на светлина

 

Най-напред, нека влиза достатъчно дневна светлина. Слънцето е естествен източник на добро настроение, тъй като стимулира производството на витамин D в организма, а той има пряко отношение към настроението ни. Доказано е, че при наличие на повече дневна светлина, хората са по-щастливи. Липсата му е основната причина хората в скандинавските страни да страдат от тежка депресия.

Когато избирате осветление, нека то да е достатъчно силно и да бъде с мека, жълта светлина. Твърде силните, бели крушки напомнят на осветлението в операционна зала. Определено не искаме да се чувстваме така у дома си. Червената светлина агресира и изпълва с тревожност, тъй като подсъзнателно напомня сцени от филми на ужасите. Тя не е добра за вашето жилище. Затова жълтата светлина влияе най-положително на настроението ни и тъкмо на нея е добре да заложите.


Отървете се от острите ръбове

Мебелите с остри ръбове създават усещане за враждебна обстановка. Точно обратното – заоблените ъгли на шкафове, легла, маси придават мекота и усещане за безопасност. И действително осигуряват такава, защото дори и да се ударите, няма да се нараните сериозно. Не поставяйте като декор красиви ножове, те също внасят напрежение, дори и да не го осъзнавате. Поставете картини в топли цветове, които да балансират енергиите.


Заобиколете се с растения

 

Цветята и всички видове растения внасят живот и настроение на всяко пространство. Светлозеленият им цвят действа подсъзнателно релаксиращо, а кислородът, който ще ви осигурят, помага за лекото дишане, докато сте на закрито. Растенията редуцират нивата на стрес, повишават паметта и възможността за концентрация, повишават продуктивността, намаляват тревожността и депресията. Каквито и растения или цветя да изберете, нека в жилището ви има много от тях.


Позитивни предмети

Поставете на видно място всички онези предмети, които ви носят щастливи спомени. Картини, снимки, подаръци, книги, дори детски играчки – всичко, което може да събуди у вас някакъв позитивен спомен, е добре дошло в интериорния дизайн на вашето жилище. Когато преминавате от една стая в друга или просто седите на бюрото и случайно погледът ви спре върху някой от тези предмети, той моментално ще задейства вашата памет и освен спомена за преживяването, ще извика е положителната емоция от него.

Инвестицията в доброто ни настроение никога не е скъпа или ненужна. Ако се нуждаете от съвет за обзавеждането на вашия дом, не се притеснявайте да се свържете с нашите специалисти.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
101 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
48 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта