Кои са най-подходящите видове подови настилки за кухня? (Първа част)

Публикувано на 04/10/2016 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 04/10/2016 | Видяно 7 331 пъти

Във форума "Направи сам", потребителите са отворили интересна тема, а именно - коя е най-подходящата подова настилка за кухня? Вдъхновени от различните мнения и предложения, ние решихме да сравним няколко варианти, за да видим дали отговарят на най-важните фактори. Подовата настилка в кухнята трябва да се почиства и поддържа лесно, да осигурява безопасност в ежедневието, да бъде издръжлива, но и да се вписва добре в интериора. Имайки предвид всичко това, най-доброто решение би било да оставите "мръсната работа" на професионалистите, но междувременно - разгледайте информацията, която ще ви предоставим, за да бъдете добре подготвени.


Дали ламинатът е подходящ избор?

Ламинираният паркет е един от най-често срещаните варианти на подови настилки у нас. Той е издръжлив, лесен за инсталация и премахване, предоставя голямо разнообразие от цветове и текстури, а освен това е сравнително бюджетен. Въпреки всичко обаче, поставянето му в кухнята може да се окаже едно неефективно решение. При често мокрене той се издува, което съкращава многократно неговия живот, а в кухненското помещение трудно бихме могли да избегнем подобни ситуации.


Плочки в кухнята

Поставянето на плочки пък е най-често срещан избор за кухненското помещение. Те са лесни за поддръжка, издръжливи на влага и също така предоставят голямо разнообразие от стилове. Основните затруднения, които можете да срещнете, касаят най-вече почистването на фугите и хлъзгавата повърхност при намокряне, но това са сравнително незначителни недостатъци на този тип настилка.


Дървена подова настилка

Дървото е един изключително издръжлив материал, а изборът на подобна настилка позволява наслояване, реставриране, дори препродаване на добра цена. За съжаление обаче това е сравнително скъп избор, също като ламината може да се издуе при често подлагане на влага, а е и необходима периодична подмяна/освежаване, което добавя допълнителни разходи на домакинството.


Каменна подова настилка за кухнята

Камъкът също представлява една изключително издръжлива, дълготрайна и сравнително лесна за почистване настилка, която освен всичко е и влагоустойчива. Макар цената за закупуването и поставянето да е висока, обикновено инвестицията си струва. Тук обаче трябва да се внимава при избора на материали, тъй като някои видове каменни настилки се цапат и чупят лесно.


Дали бетонът е добър избор?

Предимствата и недостатъците на бетона са сравними с тези на камъка, но обикновено излиза по-евтино. Също се цапа лесно и изисква регулярно освежаване, освен това има твърде студена повърхност. Предимствата са, че е сравнително издръжлив, влагоустойчив и допринася за съвременната визия на жилището.


А какво можем да кажем за поставянето на килим в кухнята?

Може би идеята за килим в кухнята ви се струва безумна - цапа се лесно, почиства се трудно, износва се бързо при подлагане на неблагоприятни фактори... Но нека помислим "извън кутията". Идеята за поставяне на килим, като част от декорацията, всъщност представлява свеж, симпатичен и интересен начин да разнообразите интериора. Освен това може да се окаже един от най-евтините варианти да внесете промяна в пода в кухнята. А ако използвате парчета с по-малка площ, то прането и поддръжката им не би трябвало да ви затрудни. При всички положения обаче, най-разумният подход би бил да потърсите професионалисти, които да преценят кое е най-доброто решение, спрямо индивидуалните особености на вашето жилище. Пуснете безплатна заявка за изпълнение на проект и ще можете да сравните конкурентни оферти от водещи фирми в областта - разгледайте ги и преценете коя се доближава най-много до вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта