11 съвета как домът ви да улесни събуждането сутрин

Публикувано на 27/02/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/07/2016 | Видяно 4 882 пъти

Когато купувате ново жилище, обърнете внимание на стаята, която се предполага да превърнете в спалня. Тя не трябва да е с нисък таван и малък прозорец, защото това ще ви "смачква" емоционално при всяко събуждане. Ако помещението не е подходящо, цветовете и материите, които изберете, все пак не могат да компенсират за добрия ви нощен сън, затова обмислете внимателно характеристиките на новия си дом.


Позволете на естествената светлина да влезе в дома ви

Един от основните фактори за по-лесното ви събуждане сутрин е именно светлината. Важно е да отбележим, че става дума за естествената светлина, която ни зарежда с енергия, а не за досадната лампа, която пречи на дрямката ни. За целта помислете дали е възможно да разположите леглото в близост до прозореца или сложете по-голямо огледало в спалнята- то ще отразява светлината и оптически ще уголемява помещението.


За спокоен сън обърнете внимание на матрака

Матракът е от изключителна важност за добрия нощен сън и продуктивността ни през деня. При избора на матрак задължително попитайте за гаранция, тъй като често е необходимо повече от 10 минутно пробване в магазина, за да разберете дали той е подходящ за вас. Също така ви съветваме да не жертвате качеството в името на цената, както и да заложите на тъкан, обработена против акари. За да ви гарантира спокоен сън, матракът трябва да е с подходящ размер, а ако е двулицев–е необходимо поставянето и на подматрачна рамка.

Виж още: Как да почистим и освежим матрака на леглото


Оправете леглото за няколко секунди

Едно от най-досадните задължения, особено рано сутрин, е оправянето на леглото. Спестете си удоволствието да ставате 10 минути по-рано, за да не оставите пълна бъркотия след себе си, като се снабдите с декоративна постелка за легло. Обикновено тя е комплект с възглавнички и с нейна помощ бързо и лесно ще оставяте леглото си в приличен вид преди да излезете за работа. Освен чисто практическите й предимства, постелката за легло ще придаде естетически вид на вашата спалня. Няма да повярвате колко различни нюанса и декорации можете да намерите по магазините, които дори да са в унисон с тапетите в спалнята. 

Виж още: 7 ценни съвета за обзавеждане на спалня


Малко топлина на пода няма да ви е излишна

Колкото и да не ни се иска да се измъкваме от топлите завивики сутрин, оставането в леглото през целия ден не е решение. За да си спестите неприятната среща със студения под, инвестирайте в подово отопление или пък поставете мек килим. На пазара съществуват килими в най-различни размери и цветове, които ще задоволят и най-претенциозния вкус. Ако спалнята ви е обзаведена според максимата, че по-малкото е повече, един забавен цветен килим със сигурност ще разчупи строгия й вид.


Създайте си приятен саундтрак за събуждане

Обикновено мелодията, която ни буди сутрин, се превръща постепенно в най-омразния звук на света! За да не я отлагате отново и отново с още 5 минути, заложете на съвременен будилник, който може да ви буди с избран плейлист, радиостанция или конкретна песен. Това със сигурност ще направи събуждането ви с една идея по-лесно! От друга страна, нищо не може да отнеме очарованието на добрия стар будилник и неговият пронизващ звук, така че ако спите дълбоко, той ще реши проблема!


10 съвета как домът ви да улесни събуждането сутрин

И на нас ни е позната битката с алармата рано сутрин. Петте допълнителни минути сън се превръщат в 15 и преди да се усетим, вече сме закъснели за работа. Съществуват обаче дребни детайли у дома, които могат да ни повлияят положително, да ни заредят с енергия и да направят събуждането ни много по-приятно. Запознайте се с нашите предложения и не забравяйте, че за изпълнението на всяко от тях, можете да ни потърсите като направите безплатна заявка в MaistorPlus. Така ще имате възможност да разгледате различни оферти, в зависимост от вашите предпочитания и нуждите на дома ви.


Подходящият цвят на спалнята ще ви зарежда с енергия

Всеизвестен факт е, че цветовете влияят на начина, по който се чувстваме. За да бъдете по-свежи сутрин, заложете на меки тонове в жълто, оранжево или зелено в спалнята. Ако все пак искате да създадете някакъв контраст, изберете пастелни тонове за стените, а ярките запазете за мебелите. Според специалистите по фън шуй например, червеното и черното не са подходящи за това помещение, тъй като не предразполагат към пълноценна почивка.


Сбогувайте се с телевизора в спалнята

Гледането на телевизия преди сън е едно от малките ни заслужени прегрешения след тежкия работен ден. Не подценявайте обаче негативното влияние, което телевизорът има върху вашия спокоен сън. Изследванията сочат, че дори един час гледане на телевизия непосредствено преди да заспите, увеличава риска от сърдечни заболявания, рак, диабет... Но дотук с лошите новини. Просто кажете „не“ на телевизора в спалнята и ще си спестите редица главоболия... буквално.


Ако само ароматът на кафе е в състояние да ви събуди

За тези от вас, които не могат да отворят очи преди първата чаша кафе, имаме лек. Той се крие в програмируемите кухненски уреди или иначе казано–в кафемашините, които, след като изберете час, знаят точно кога да ви направят кафе. Вече съществуват и други кухненски джаджи като тостери и сандвич мейкъри, които работят на същия принцип.


Умният термостат ще затопли дома ви предварително

А ето и една „умна“ джаджа, която ще ви осигури топлина още преди да сте „изпълзели“ от леглото. С нейна помощ ще се събуждате по-лесно и приятно, защото тя съобразява температурата на жилището ви с навиците на всеки член от семейството. Точно така, този термостат ще създаде предпочитаната температура малко преди да се събудите или да се приберете от работа, без да е необходимо да работи през целия ден, което ще намали и разходите ви.


Съвременните джаджи, които ще ви отменят в домакинството

За много хора ставането сутрин е свързано с редица домакински задължения като пране, миене на съдове и какво ли още не! За щастие технологичният напредък ни е осигурил възможност да се излежаваме малко по-дълго в леглото през уикендите като е създал „умните“ електроуреди. Подобно на термостата и будилника, за които ви разказахме по-рано, много марки предлагат миялни машини, перални и други с т.нар. „отложен старт“. Или иначе казано: настройте ги за определен час и изобщо не си правете труда да нарушавате почивката си преди да са си свършили работата.

Ето как няколко лесни подобрения у дома могат да направят ставането за работа с една идея по-приятно. Кои от тях ви се струват най-полезни и подходящи за вашето жилище? За да не се сблъскате с по-сериозните промени в интериора сами, направете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и гарантирайте на вашия дом квалифицираната грижа, от която се нуждае!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта