Да поставим ли тапети в банята - плюсове и минуси

Публикувано на 24/09/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 45 335 пъти

Става ли ви смешно от словосъчетанието тапети за баня? Истината е, че тази мода вече е широко разпространена и се използва от професионалистите. Нека се запознаем по-отблизо с предимствата и недостатъците им. Ако решите да се поглезите с тапети за баня, най-добре ще бъде да потърсите услугите на професионалист, който да ви консултира при избора им.


Какво представляват водоустойчивите тапети за баня

Макар че във Викторианската епоха поставянето на тапети за баня е било нещо обикновено, за модерния човек на пръв поглед това звучи неизпълнимо. Причината е, че е трудно да си представим най-влажното помещение вкъщи, облепено в хартия. Дори банята ви да разполага с прозорец или вентилация, обикновените тапети нямат шанс срещу влагата, която остава, след като си вземем дълъг, горещ душ.

Ето защо индустрията в тази област се е постарала да внесе някои подобрения в своите продукти, създавайки специални влагоустойчиви тапети, които да са акцент за всяка баня. Тайната на тяхната поносимост към вода се крие в дебелия винилов слой, който минава по цялото протежение на тапета. По този начин влагата и кондензът остават изолирани от сърцевината на тапета и рисунките, които сте си харесали, се запазват свежи, за да им се наслаждавате, докато си взимате душ.

Вижте още: Пролетно почивстване на баня с домашни препарати


Какви рискове крие поставянето на тапети за баня

Източник

Облепването на банята с тапети крие сериозен естетически риск, а именно - да прекалите с декорацията в най-малката стая на дома си, в която прекарвате времето си редовно. След като десетилетия наред баните са били бели, боядисани едноцветно или облепени с плочки, сега поставянето на тапети за баня дава допълнителна възможност на въображението да се развихри. Основната причина е, че пазарът на тапети предлага огромно разнообразие от десени. Съществува и опцията сами да измислите рисунък и да ви го отпечатат по поръчка.

Добре е да знаете обаче, че ако прекалите с идеите, ще се окажете с кичозен и тежък интериор на едно съвсем малко помещение, в което сте принуден да прекарвате поне един час дневно.


Трудна ли е поддръжката?

Източник

Момент, който няма как да не споменем, е, че поддръжката на тези тапети неминуемо е по-трудна от тази на обикновените плочки или боя. Причината е, че те се износват по-бързо от плочките и избледняват, също както боята. Процедурата по подмяната им обаче е много по-досадна от едно обикновено пребоядисване.

Друг повод за размисъл е релефът на тапетите, който създава идеални условия за развитието на мухъл. Това, разбира се, се случва също върху плочките и боята. Необходимо е да знаете обаче, че тапетите са по-трудни за почистване.


Защо да поставите тапети за баня

Източник

Тапетите за баня са идеалното решение за по-стари жилища, чиято баня е сменяла цвета си безброй пъти, а крайният резултат е фрапиращ. В такива случаи хартията с водоустойчиво винилово покритие ви идва на помощ и проблемите ви се решават изключително лесно.

Друг сериозен плюс на тапетите е, че се предлагат в най-различни разцветки. Напоследък на пазара съществува и възможността за разпечатване на рисунки по ваш избор. На практика може да поставите в банята си всичко, което ви харесва и обичате.

Вижте още: 10-те най-важни елемента в банята


С какво допринасят тапетите?

Преимущество, което също не е за подценяване, е свойството на правилно подбраните тапети да създават усещане за простор. Възможно е да поставите любимата си гледка от някой висок връх и така да пресъздадете същото усещане и в банята си.

Ако след дадените примери ви се е приискало да внесете промяна и свежест във вашата баня, като залепите тапети в нея, свържете се с майсторите, които могат да ви помогнат не само с идеи, но и с тяхното изпълнение. В случай че вече си представяте ясно как бихте искали да изглежда вашата баня, не се колебайте да заявите проект, за да получите най-изгодните цени и най-добрите условия. Сравнете ги, разгледайте профилите на кандидатите и се спрете на този, който смятате за най-подходящ за вашите нужди.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Орви студио VIP
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
19 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
37 извършени проекта
Valchev
Ремонт на баня, София
10 извършени проекта
7 Имоти ЕООД
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Sasho
ВиК Услуги, София
19 извършени проекта