6 основни грешки при обзавеждането на баня

Публикувано на 30/05/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 05/06/2019 | Видяно 6 487 пъти

Да се ремонтира банята е тродуемък процес и включва много разходи. Често ситуацията се усложнява заради малките размери на това помещеие, в което трябва да се постави всичко необходимо. В такива случаи обикновено се прибягва до реконструкция, прекрояване на пространството за сметка на кухнята или коридора.

Разбира се, с едно грамотно планиране можете да превърнете старата, претрупана баня в просторно и удобно пространство, но може и само да влошите нещата. Ако имате нужда от компетентна помощ за ремонта на вашата баня, може да използвате услугите на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Ето кои са основните капани при реновиране на тази част от жилището и най-честите грешки, които трябва да избягвате. 


Нерационално планиране

Неправилното планиране на свободното пространство може да доведе до плачевни последствия. И не става дума само за това, че използването на банята може да е много неудобно, въпросът е, че ще изразходвате значителни разходи за коригиране на вече направените грехове.

  • Първо, не трябва да планирате ремонта „до стотинка“. Не забравяйте да заделите около 15 % за допълнителни разходи.
  • В хода на работата ще откриете подробности, незабележими на пръв поглед, които изискват повече средства. По-добре е да се справите с тези новопоявили се проблеми веднага.

Вижте още: 4 грешки, които да избягвате при ремонт на банята


Грешно пресмятане на материалите

Трябва да бъдете особено внимателни при купуването на материалите за ремонта. Именно от тяхното качество зависи колко дълготраен ще е ефектът от него и колко време ще запази първоначалния си вид.

  • Първо, добре е да имате малък запас от материалите. Примерно при лепенето на плочките някои от тях може да се наложи да се изрежат. Така че има риск точното количество да не стигнее за целия обем на работа и да се наложи да се докупуват плочки. На свой ред, е възможно новата керамика да се отличава по тон от купената по-рано. Това е често срещано явление.
  • Второ, не се доверявайте безгранично на производителя. Често върху кутията е посочен един размер плочки, а всъщност размерите се различават с няколко милиметра. Това е на пръв поглед дреболия, но тя може да доведе до това, че дължината на реда да се промени осезаемо.


Естетиката на първо място

Ако сте от хората, които държат всичко в дома им да бъде решено по последни интериорни течения, по всяка вероятност това ще важи и за банята ви. Важно е обаче да не изпускате от контрол нещата и да имате добре работещо чувство за мярка: 

  • Преследването на модните тенденции може да доведе до противоположни резултати. Например ефектната мивка да се окаже неудобна, а дизайнерският смесител постоянно да разплисква вода.
  • И друг аспект – цветовата гама. Ярките, наситени тонове е по-добре да се използват в аксесоарите, защото лесно може да ги замените, когато ви омръзнат. А подмяната на плочките или санитарният фаянс е далеч по-проблематична.


Осветлението може да бъде всякакво

В банята ли? Не, не може. То трябва да бъде преди всичко практично и ярко, но не прекалено мощно, иначе банята ще се превърне в някакво подобие на операционна.

  • Препоръчително е да се използват осветителни тела, предназначени за влажни помещения. Те са защитени от проникване на влага и от кондензиране. Това е особено актуално за малки помещения или когато е затруднено проветряването. При просторните бани (от порядъка на 15м2) в условията на добра вентилация може да се използват и обичайните варианти.
  • Led лентите могат да паснат отлично, като се използват за контурно осветление на огледалата и мебелите. Осветлението в банята може да бъде на няколко нива. Най-добрият вариант е комбинация от ярки осветителни тела, поставени на високо, и огледало с нежна подсветка.

Вижте още: 6 съвета преди да започнете ремонт на баня


Дизайнът не е важен

Мнозина смятат, че ако помещението е малко, то няма как да се направи зрително по-обемно и по-просторно. Всъщност това не е така - с помощта на някои дизайнерски хитрини банята може да се разшири визуално и да се направи по-светла и уютна.

  • Не е препоръчително да се използват тъмни тонове. В малката баня те са допустими само като част от декоративните акценти или аксесоари. Не трябва да се забравя и за едно интересно оптично явление. В помещение със скромна квадратура нюансите по стените (особено черните, тъмносините, тъмнозелените и т.н.) сякаш „падат“ върху лицето на гледащия се в огледалото човек.
  • С други думи, кожата придобива по-тъмен, нездрав тон, който съответства с цвета на стените. В просторните бани този ефект е практически незабележим.
  • Не трябва да се използват и плочки с големи рисунки и декори. Но може активно да се използват огледалата. При правилно разположение на огледалните повърхности банята може да се увеличи визуално до няколко пъти! Главното е да не се престаравате и да не злоупотребявате с „ефекта на многократното отражение“.


Санитарният фаянс може да се купи после

Правилният избор на санитарния фаянс значително ще икономиса от свободното пространство и ще го използва по-рационално. Не забравяйте, че моделите са с различни габарити, затова ги изберете предварително.

  • Отлично пестят площта вариантите, които позволяват окачване на стена (тоалетни, мивки, бидета).
  • Душ кабините също са рационално решение за малките бани. Ако наличието на вана е задължително условие, то обърнете внимание на малките модели, отличаващи се с компактност, но пък имащи достатъчно дълбочина.

Правилното обзавеждане на баня не е лесна задача и изисква предварително обмисляне на всички възможни „подводни камъни“. Но не се плашете! С компетентната работа на специалистите, регистрирани в MaistorPlus, можете значително да си улесните задачата. С прецизно планиране и практични идеи вашата баня ще стане идеалното място за освежаване и релакс. Достатъчно е да заявите проект, напълно безплатно, и в отговор ще получите директно в профила си оферти, които да сравните. Предварително можете да видите профилите на отзовалите се изпълноители, с оставени в тях отзиви за извършени вече ремонти, и така да вземете оптимално решение с кого желаете да работите. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта