Съветник за баня: Как да съчетаем цветове и материали в банята?

Публикувано на 21/01/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 13 142 пъти

Превърнете банята си в истинско природно кътче, като заложите на дървен под и зелено по стените. Тази уникална комбинация успокоява сетивата и представлява стъпка напред в изграждането на една красива и хармонична баня. Идеалното допълнение към нея са пособия и тоалетни принадлежности в бяло, които оставят впечатление за чистота, а и спомагат за по-просторния вид на помещението. Нетрадиционно, но много ефектно решение, се явява поставянето на пухкав килим, който пък придава неповторим уют.


Перфектното съчетание за модерна баня - жълто и сиво

Съчетан по подходящ начин, този слънчев цвят може да озари помещението и да предизвика добро настроение още от прага му. В този смисъл интересен вариант е комбинирането на жълто и светлосиво, което ще отнеме част от яркостта му и по този начин ще допринесе за балансираната обстановка. При други обстоятелства препоръчваме да приложите жълтото в банята във вид на декорации и други по-дребни елементи, като тоалетни принадлежности и хавлии например.

Виж още: 10 невероятни бани с абсолютно нестандартен дизайн


Розовата баня се нуждае от повече светли елементи

Кокетната розова баня несъмнено ще направи жилището ви по-красиво, но бъдете вниманителни с комбинирането на нюанси. Изпитано успешен вариант е съчетаването на тъмнорозово със светло, както и на розово с бяло. Светлите тонове може да присъстват под формата на абстрактни фигури или стенни декорации и по този начин да придадат артистичен завършек на помещението. Добра идея е да добавите и дребни елементи в ярки цветове, които да създават настроение и да разчупят визуално интериора.


Червеното не бива да е изцяло доминиращо в банята

Червеното все по-често намира място в модерната баня, като част от стенната облицовка или пък обзавеждането. Този цвят обаче трябва да се съчетае с друг, по-светъл нюанс, който да компенсира огнената му натура. Подходящо решение е комбинирането на червеното с бяло или светлобежово, както и добавянето на аксесоари в черно, зелено или пък жълто. Силната наситеност на този цвят изисква обзавеждане с минималистичен дизайн и приспособления от порцелан, които придават елегантност на помещението.


Комбинирайте оранжевото в банята с различни материали

Оранжевото неминуемо ни прави по-енергични и заредени с приятни емоции, но използването му в банята трябва да бъде внимателно преценено. Ако изберете този цвят като основен за помещението, подберете контрастиращ светъл нюанс, който да създава необходимото равновесие. За по-интересен ефект комбинирайте оранжевото с мрамор на пода, а в обзавеждането експериментирайте с различни материали, като порцелан и дърво.


Добавете в бялата баня елементи в черно или златно

Макар белият цвят да е изключително актуален, всяка баня, изцяло подчинена на този нюанс, ще изглежда студена и необитаема. Придайте индивидуалност на своята чисто бяла баня, като добавите в обзавеждането й елементи в черно или златно, които ще я направят по-стилна и модерна. От гледна точка на материалите - можете да си позволите смело да експериментирате, като специалистите препоръчват да помислите за дърво или мрамор.

Виж още: Какво трябва да знаете при избора на окачен таван за баня


Съветник за баня: Как да съчетаем цветове и материали в банята?

Изборът на цветове и материали има изключително важна роля за цялостното излъчване на всяко помещение, затова днес решихме да надникнем в няколко модерни бани, смело комбинирали различни нюанси. Вижте с какво да съчетаете огненото червено в интериора така, че да не изглежда твърде агресивно, и как да придадете повече индивидуалност на чисто бялата баня! Цялостен ремонт на банята пък поверете на професионалисти, които ще докажат, че понякога успешната домашна реконструкция е само на един клик разстояние!


Невероятно уютна баня в неутрални тонове

Изполването на неутрални тонове в банята е сигурен начин да я направите по-приятна и комфортна без да я стеснявате визуално с твърде наситени цветове като червено или оранжево. В подобна баня е уместно да присъстват елементи от дърво или естествен камък, както и дребни зелени декорации, напомнящи естествената природна красота. От голямо значение за банята в неутрални тонове е изборът на подходящо осветление, което да я направи функционална без да отнема от нейния неповторим уют.

Виж още: 7 чудесни вани, на които всеки би завидял


Поставете огледала и елементи от стъкло в синята баня

Макар синият цвят често да е асоцииран със студенина и дистанцираност, той стои страхотно във всяка баня! Съвременните дизайнери препоръчват да комбинираме изчистените сини стени със сиво или бежово, като не забравим да добавим възможно повече стъклени елементи, които да създават усещане за простор. За да придадете на помещението индивидуалност, поставете голямо огледало с богато украсена рамка и обърнете внимание на подходящото осветление.


Черната баня се нуждае от дървени и стъклени елементи

Черната баня може да изглежда потискаща и негостоприемна, ако в нея липсват определени детайли, които я правят по-голяма и уютна. Такива са стъклени и огледални елементи, дървени декорации и пособия, както и елегантно вмъкнати по-светли нюанси в интериора. Тук също трябва да обърнете повече внимание на осветлението, което може тотално да преобърне първото впечатление, което хигиенният ви кът в черно ще направи на вашите гости.

За да сте сигурни, че цветовете и материите са удачно избрани и комбинирани, доверете се на доказани специалисти по проектиране на баня. Направете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и разгледайте техните оферти още днес! Ще можете да сравните отправените ви предложения, да разгледате бизнес профилите на изпълнителите, да прочетете отзиви от предишни клиенти. Всичко това ще ви помогне да вземете максимално информирано решения за своя ремонт. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта