Професионален дизайн на български апартамент

Публикувано на 27/09/2017 от Бранимир Брозиг | Видяно 7 183 пъти

Може да живеете дълго време в едно жилище, но какво го прави дом? С радост ще ви запознаем с историята за преобразяването на един български апартамент, която ни разказват от студио за интериорен дизайн IRchitect. Снимките са предоставени от ALV Creations.
Изпълнението е дело на RInnovation - цялостна реализация на интериорни проекти

Собственикът е обитавал жилището от няколко години, нанесъл се е набързо и с най-необходимото - промяната, настъпила през това време в кариерата му и начина му на живот, предполагала създаването на едно по-комфортно място за почивка и празнуване, за което ще се погрижат от студиото.


Водеща за проекта е цветовата палитра

Водеща за проекта е цветовата палитра. Архитектите се спират на допълващи се цветове - тъмносиньо и горчица, чиято наситеност и интензивност варират в различните зони, от пълноцветен тапет в тъмния и скучен коридор, през свеж диван в дневната, до спокойни сини тонове в спалнята. Допълват с неутрални тонове - тъмносиви стени, както и монохромна кухня, за да изпъкнат свежите нови намеси.


Апартаментът показва характера си още от входа

Апартаментът показва характера си още от входа. Поръчковият тапет в антрето е с геометрични форми в основната за апартамента цветова палитра. Конзолният шкаф помага да се подреди визуално входното пространство, скривайки обувките в и под него. Огледало от пода до тавана създава простор и визуална връзка с дневната, а в другата част на коридора просторен вграден шкаф събира пералнята и домакинските вещи, както и сезонните дрехи.


Дневната зона обединява кухня, трапезария и ниско сядане

Дневната зона обединява кухня, трапезария и ниско сядане, но две носещи шайби визуално я разделят на две пространства под ъгъл едно с друго. Професионалистите създават поръчкови шкафове за телевизора и книгите, които да прелеят визуално от едното пространство в другото и да ги обединят. Преобличат стария диван от “Икеа” в нова дреха - качествена дамаска в свеж цвят, и заменят тривиалните масички с нови, леки и кокетни. Стената зад ниската група боядисват в тъмен цвят, за да се открои.


“Преобличането” на дневната сякаш е най-видно в текстила

“Преобличането” на дневната сякаш е най-видно в текстила. Завесите обхващат целите външни стени, скривайки разнородните прозорци и радиаторите. Те са поръчани с плътен тъмен борд, за да репликират визуално на поръчковия шкаф и тъмната стена зад дивана. Добавен е и мек килим със съвременен дизайн, в който да има капчица от свежите цветове наоколо. Нахвърляни са няколко възглавнички и готово.


Кухнята е с ограничен бюджет, но напълно функционална

Кухнята не е любимата част на архитектите, но бюджетът не е позволявал цялостна промяна. Оранжевите ѝ вратички са били свежи, но напомнящи за друго време. Специалистите решават да направят “лифтинг” - пребоядисват вратичките в бяло, със скрити фрезовани дръжки. Добавят вградени абсорбатор и съдомиялна. Пространството над шкафовете с видима вентилационна тръба скриват с гипсокартонов куфар в тъмен цвят, което мигновено кара кухнята да заблести. Финалният щрих е поръчков шкаф, в който да влязат от прибори до етажерка за вино. Добавят и изключително важното работно осветление над плота и старата кухня заживява нов живот.

Мебелистите на RInnovation се справиха страхотно със задачата


За атмосферата в дневната зона основно е осветлението

За атмосферата в дневната зона основно е осветлението. Интериорните дизайнери създават няколко осветителни кръга - висящи от тавана полилеи, спотове, както и функционално осветление, което представлява лед лента над кухненския плот и лампион до дивана. Комбинацията от разнообразните осветителни тела помага да се създадат различни сценарии - от спокойна вечер с книга до парти с приятели.


Спалнята е решена в спокойно тъмносиньо и сметан

Спалнята е решена в спокойно тъмносиньо и сметана. Съществуващите легло и гардероб са допълнени с нови поръчкови мебели - скрин и нощни шкафчета с характерен детайл. Геометричният тапет е влязъл и тук, но светъл и спокоен.


Стилен и нежен интериор

Текстилът също играе важна роля - богатите памучни завеси филтрират меко светлината, а плътните от деним са точният баланс между нежност и грубост. Съчетани са с килим от мека вълна в неутрален цвят и ето помещение, в което да се събуждаш с радост.


Дневната преди и след

Архитектите от студио за интериорен дизайн IRchitect, както и собственикът, се радват на готовия проект, показал потенциала на жилището в пълния му блясък, превърнал студените стени в уютен дом.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта