Какви са стандартите при наклон на покрив

Публикувано на 18/08/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/02/2024 | Видяно 38 097 пъти

След безоблачното лято грижите за много хора започват заедно със септемврийските валежи. С особена сила това важи за собствениците на къщи с проблемни покриви. Ако ви предстои ремонт, не пропускайте възможността да намерите майстори и фирми за ремонт на покриви от цялата страна или

с утвърдена репутация. Ако сте сръчни и сте решени сами да ремонтирате покривите си, ето няколко полезни съвета около стандартите за наклон на покрив.


От какво зависи препоръчителният наклон на покрив

Решението какъв наклон на покрив да изберем зависи от редица фактори. От една страна трябва да се има предвид архитектурният на цялата сграда, а и визията на съседните постройки. Желателно е да се спазват общите линии в съседство. Това обаче съвсем не е задължително, ако желаната цел е сградата да впечатлява с иновативни линии.

Виж още: Най-интересните идеи за закрито барбекю и лятна кухня

От особено значение при избора на наклон на покрив е да се вземат предвид климатичните особеност на района - количество на дъжд и сняг, посоката на вятъра.

Материалът, с който ще се работи, също има решаващо значение при определянето на оптималния наклон на покрив.


Общи принципи

Правилата за наклон на покрив са регламентирани в Български Държавен Стандарт 164-89. Там са означени нормите за ъгли при различните видове покриви и навеси, в зависимост от тяхната настилка. Обикновено са зададени препоръчителни минимуми, но за някои видове материали, при които има опасност от свличане, са дадени и максимално допустими стойности.

Общият принцип гласи, че по-масивните, непрекъснати настилки на покрива позволяват той да бъде с по-малък наклон. Отделните елементи, които предполагат повече фуги, изискват по-сериозен наклон.


Стойности при наклон на покрив

  • Покрив от асфалтова мукава - минималният ъгъл за покрив от асфалтова мукава е 2,5 градуса. Това важи за случаите, когато мукавата се полага върху масивна покривна конструкция. Ако асфалтовата суровина ще застила дъсчена обвивка, минималният наклон е двойно по-голям.
  • При употребата на ламаринени листове препоръчителният минимум за наклон на покрив е 2,5 градуса. В случаите, когато наклонът е по-малък от 7 градуса е необходимо ламарините да се застъпват една за друга на по-голяма площ, както и да се добави уплътнение.

Виж още: Какво трябва да знаете за студените покриви

  • Традиционният наклон на покрив от керамични керемиди е между 22 градуса и 60 градуса, в зависимост от конкретния тип керемиди. Ако изберете наклон на покрив до 45 градуса, няма да е необходимо фиксиране на керемидите с винт или пирон. Ако наклонът е наклонът надвишава 45 градуса, ще се наложи да фиксирате всяка трета керемида.
  • Наклонът при покривите с битумни керемиди е между 15 и 85 градуса, а в редки случаи при определен тип битумни керемиди и до 90 градуса. Големите наклони, които могат да покрият, правят битумните керемиди широко употребявана алтернатива на керамичните.
  • Заради по-специфичната си форма марсилските керемиди имат собствени изисквания към наклона. Ако дължината на покрива, измерено по наклона, е до 9 м, се препоръчва минималната стойност да е 26,4 градуса. Ако покривът ще бъде по-дълъг, минимумът е 31 градуса.
  • При покривите с етернитни плочи се препоръчва наклон от минимум 16,4 градуса.

Покривът на къщата е важен също колкото основите й, затова е от огромно значение изработката му да бъде прецизна и да се вземат под внимание всички детайли. Ако нямате опит с подобни начинания, може би ще е по-добре потърсите контакт с доказал се професионалист или директно да заявите безплатно собствен проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта